VUČIĆ NA SAJMU NAORUŽANjA I VOJNE OPREME: Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali

NovostiOnline

utorak, 25. 06. 2019. u 14:31

ВУЧИЋ НА САЈМУ НАОРУЖАЊА И ВОЈНЕ ОПРЕМЕ: Ове године ћемо добити више хеликоптера него што смо их икада имали

Foto: Tanjug

U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića
U Beogradu je danas počeo deveti Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019", u prisustvu predsednika Aleksandra Vučića.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je štandove na Sajmu nakon čega je svečano otkriven helikopter H145M.

- Hvala što je prvi helikopter stigao na vreme. Mi smo naručili još tri Super Pume. Uspostavili smo dobru saradnju i to će da jača našu dubinsku strukturu za renoviranje helikoptera. Ove godine ćemo dobiti više helikoptera nego što smo ih ikada imali - naveo je Vučić.

Na početku svečanosti emitovan je kratak film o dostignućima Ministarstva odbrane, odbrambene industrije i 70 godina "Jugoimporta". Otvaranju sajma prisustvuju i predsedavajući Predsedništva BIH Milorad Dodik, ministar odbrane Aleksandar Vulin i brojne druge međunarodne zvanice.

Na sajmu naoružanja i vojne opreme, pred posetiocima je izložba odbrambene industrije Srbije, čiji je prvi i glavni zadatak razvoj i ekomnomija, ali više od svega dužnost da opremi, naoruža i pripremi Vojsku Srbije za njen zadatak - odbranu slobode, poručio je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin.

On se, kako kaže, u ime 13.000 zaposlenih radnika odbrambene industije zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću, jer je čvrsto verovao da ta industrija ima budućnost. Vulin je istakao da je namenska industrija Srbije prošle godine imala izvoz veći od 500 miliona dolara, u odnosu na 2011. godinu, kada je, kaže, to bilo u tri puta manjem obimu.

PROČITAJTE I: Vulin: Nema slobode bez moderne, snažne, opremljene armije

Zahvalio je predsedniku što je, kaže, verovao u svoju industriju i veruje u svoju zemlju i vojsku. Vojska Srbije je ponosna što sarađuje sa odbrambenom industrije Srbije, dodao je Vulin. On je istakao da je malo naroda koji kao srpski znaju šta znači sloboda i da ih je malo spremno da za slobodu urade sve..

Generalni direktor Jugoimpor SDPR Jugoslav Petković je rekao da to preduzeće slavi jubilej 70 godina postojanja i da su danas posle bogate prošlosti najveći proizvođač i trgovac vojnog naoružanja i opreme u ovom delu Evrope.


Kaže da su sledili viziju bivšeg premijera i sada predsednika Aleksandra Vučića i ministra odbrane Aleksandra Vulina i započeli transformaciju da od najvećeg trgovca postanu i najveći proizvođač. Ta vizija, kako je rekao, podrazumeva i to što je Jugoimport kroz osvajanje novih tehnologija postao konkurento preduzeće na svetskim tržištima.

- U poslednjih šest godina investirali smo više od 100 milina evra u nove tehnologije i kapacitete, a otvorili smo i više od 1.000 novih radnih mesta - naglasio je Petković i dodao da se sada najsavremenije fabrike za proizvodnju određenih vrsta naoružanja u Evropi nalaze upravo u Srbiji i da Jugoimport razvija brojna vojna sredstva koja su ostvarila veliki uspeh, od kojih su neka već u upotrebi, a neka će se tek koristiti.

Zahvalio je predsedniku Vučiću što je došao na otvaranje sajma i istakao da Jugoimport dostojno predstavlja mogućnost srpske vojne industrije širom sveta.


VUČIĆ: SRBIJA DOBIJA 9 HELIKOPTERA, PLAĆA SVE "U DAN"

Predsednik Srbije Aleksandar Vucicć izjavio je danas da je ponosan na našu zemlju, jer je izasla iz krize i postala pouzdan partner svetskim kompanijama, poput Erbasa, od kojeg je danas preuzela prvi od devet helikoptrera H145M.

Vucicć je na sajmu naoružanja rekao da je ukupna vrednost devet helikoptera koje nabavljamo od Erbasa 105 miliona evra i da Srbija svoje obaveze plaća bez dana kašnjenja.

On je rekao da su helikopterri opremljeni razlicictom opremom i naoružanjem, te da je pet namenjeno za vojsku, a cetiri za policiju.

Naručene su jos tri "super pume", najbolji i najskuplji helikopteri, što je ukupno 12 Erbasovih helikoptera, rekao je Vučić i najavio da će biti još narudžbina za tu kompaniju.

"Mi ćemo ove godine dobiti vise helikotpera nego sto smo ih imali u naoruzanju vojske i policije u prethodnim decenijama. Onda vam je jasno koliko je Srbija napredovala u fiansijskom smislu i koliko moze opreme da obezbedi", rekao je Vucicić navodeći da je to važno u budućnosti i zbog vanrednih situacija, kao i zbog boljih uslova za ocuvanje integriteta i odbrane zemlje.

On je zahvalio izvrsnom direktoru Erbasa što je prvi helikopter stigao na vreme i poručio i da će Srbija kao odgovorna drzava plaćati takođe sve na vreme i imati zadovoljstvo da i dalje sarađuje sa francuskom kompanijom.


Rekao je da je sa Erbasom uspostavljena dobra saradnja, a da je posebno značajno za nas da se ukljuci i "Moma Stanojlović", zbog rada sa Gazelom, sertifikata i jačanja naše dubinske strukture i mogucnosti za popravljanje i renoviranje naših helikoptera.

Za novi helikoptrer je rekao da je prava lepotica i da su građani to zaradili, a da će pomagati u poplavama, prevozu vatrogasaca, ljudi, za prevoz robe i druge namene.

"Mi ćemo ove i sledeće godine nabaviti 19 helikoptera, a zajedno sa dva od pre dve godine, biće ukupno 21 helikopter. Imamo nešto i od ranije u policiji i vojsci", rekao je Vučić.

Sve smo ranije imali "na nula odsto od onoga što nam je bilo potrebno", dodao je Vučić.

Poručio je direktoru Erbasa da će Srbija nastaviti da naručuje i dodao da je važno da zemlja pri tom ne ugrožava javni dug.


Predsednik kaže da će na kraju juna država imati oko 350 do 400 milona evra suficita, iako je bio očkivan minimalni deficit.

"Sa 400 miliona evra znate šta sve možemo da kupimo. Želimo dodatno Vazduhoplovni zavod Momu Stanojlović da osposobimo i kada podigne svoju snagu i kapacitete onda će biti sve drugačije", dodao je Vučić.

A kada će "Moma" da proizvodi i delove za Erbas videcemo, samo da se mi prvo konsolidujemo, dodao je predsednik.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (92)

Рашо

25.06.2019. 14:50

Реченица коју је изговорио АВ: "Ове године ћемо добити више хеликоптера него што смо их икада имали" је још једна бестидна лаж!

Opomena

25.06.2019. 15:15

@Рашо - Znas sigurno ko je Dobrica Cosic. Sta ono Dobrica rece o srbima.

Dejan

25.06.2019. 15:20

@Рашо - Nedao Bog kakvog rata, ne vjerujem ni u napad ni u odbranu dok on i Vulin vode državu.

Petrović M., Beograd

25.06.2019. 15:22

@"OVE GODINE CEMO DOBITI VISE HELIKOPTERA NEGO STO SMO IH IKAD IMALI" - Ne, to znači KUPIĆE ih još bar dva, a narod će da ih plati još bar 3 ali to neće ni da objave!

Xxl

25.06.2019. 15:29

@"OVE GODINE CEMO DOBITI VISE HELIKOPTERA NEGO STO SMO IH IKAD IMALI" - Još jedan u nizu glupavih poteza-pa mi nemamo protivgradnu zaštitu, a kupujemo helikoptere

Serbinator

25.06.2019. 15:51

@"OVE GODINE CEMO DOBITI VISE HELIKOPTERA NEGO STO SMO IH IKAD IMALI" - I da ih dobijemo toliko kao što kažeš (a dobićemo ih više) zapitaj se zašto ranije nismo imali ovakvu opremu?

Sale

25.06.2019. 15:10

Svaka cast.Ocekivao sam boljitak ali u ovolikom obimu iskreno ne.Samo napred!

Mileva

25.06.2019. 15:10

Drzava nije drzava ako nema svoju vojsku, ovaj sajam samo pokazuje koliko Srbija ulaze u sebe.

Minja

25.06.2019. 15:21

Zasigurno je potrebno što više modernizovati našu vojsku, uvek je jaka vojska bila sinonim jake države.

Petar

25.06.2019. 15:22

Ja verujem u svoju vojsku i u svoju drzavu!I treba ulagati u vojnu industriju!Bravo predsednice!

Vanja

25.06.2019. 15:30

Velika stvar za nasu vojsku.Drago mi je da vidim da je svakim danom sve modernija i modernija.

Ema

25.06.2019. 15:36

Vojska Srbije nikada nije bila jaca kako u ljudskom smislu tako i u tehnoloskom smislu, nase nebo je sigurno, sigurnije nego ikada!

Serbinator

25.06.2019. 15:52

Svaka čast na ovakvoj tehnologiji, Srbija danas ima inovacije, tehnologiju i nauku, i može da se takmiči sa ostalim razvijenim zemljama.

Ne mesaj se svuda

25.06.2019. 15:57

Da citiram velju ilića - vučicu, dJ nam slobodan dan! Juče kanalizacija u borci, danas vojska i sajam naoružanja, sutra ki zna šta! Čoveče, bavi se svojim poslom!

Maja

25.06.2019. 17:01

Браво. Војска напредује, као и држава. Полако, али сигурно. Не може се брзо опоравити, оно што је годинама рушено.

Momo

25.06.2019. 17:25

Ovaj sajam treba iskoristiti za ugovaranje i realizaciju novih poslova za nasu namensku industriju.

Ana

25.06.2019. 17:44

Modernizacija i opremanje nase vojske nam za sada dobro ide, jer mi kao vojno neutralna zemlja moramo imati jaku i stabilnu vojnu silu.

РОБИА

25.06.2019. 17:46

Да поново врх балкана, а и водеча воина сила европе. Али у европу нипошто.

DUCA JOVANOV

25.06.2019. 22:03

Helikopteri su zaista na zavidnom nivou i po tehnologiji i po estetici, drago nam je sto su u vlasnistvu Srbije, ouno je trebalo truda i rada da se dodje donjih.

Ana

25.06.2019. 22:04

Odbrambena industrija Srbije je zaslužna za zapošljavanje 13.000 radnika i to je za svaku pohvalu.

Sara

25.06.2019. 22:40

Veliki je uspeh što Srbija može da kupuje modernu vojnu opremu. Dokaz da ekonomija jača.

Boban

25.06.2019. 22:48

Moramo da nastavimo da ulažemo u našu vojsku jel nam to garantuje bezbednost i zbog toga me raduje ova vest.

Tresimesi1

25.06.2019. 23:29

Sve vrste naoružanja su okosnica dobre i stabilne vojske,a vojska je okosnica stabilne zemlje.Zajedničkim koincidiranjem se stiže na staze uspeha.

Veljko

26.06.2019. 07:41

Svaka cast na angazovanju ..da nije ovako dobre Vlade i predsednika, ne bi bilo ni hilikoptera .

SasaRu

26.06.2019. 07:46

Nakon mnogo godina Srbija opet postaje garant mira i bezbednosti građana Srbije, stalnim usavršavanjem i jačanjem naše vojske i policije.

sinak

26.06.2019. 08:54

Ovaj sajam je prilika za razmenu iskustva i sklapanju novih aranžmana u oblasti naoružanja.Dobra prezentacija vojske je jedan od glavnih oslonaca države.

dusan

26.06.2019. 09:27

Potrebno je da se još više ulaže u vojnu industriju. Imamo i dalje pozicije u Africi, Aziji, možemo da budemo partneri i NATO i Rusima i Kinezima.