САЈАМ НАОРУЖАЊА ПАРТНЕР 2019: Први Ербасов хеликоптер предат Србији

Танјуг/Д. Л.

25. 06. 2019. у 13:52

САЈАМ НАОРУЖАЊА ПАРТНЕР 2019: Први Ербасов хеликоптер предат Србији

Фото: Танјуг

Отварању сајма присуствују и председавајући Председништва БИХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин и бројне друге међународне званице
У Београду је данас почео девети Међународни сајам наоружања и војне опреме "Партнер 2019", у присуству председника Александра Вучића.

Сајам, на коме ће се представити 128 излагаца, 96 из Србије и 32 из иностранства, прилика је да се домаћој и страној јавности представе најновији домети српске одбрамбене индустрије.

ПРОЧИТАЈТЕ И: Александар Вулин: Разграничење са Шиптарима, и то што пре!
Председник ће пристуствовати потписивању уговора о Сервисном центру између Ваздухопловног завода "Мома Станојловић" и Ербаса, као и свечаном откривању хеликоптера Х 145М.

На почетку свечаности емитован је кратак филм о достигнћима Министарства одбране, одбрамбене индустрије и 70 година "Југоимпорта".

Отварању сајма присуствују и председавајући Председништва БИХ Милорад Додик, министар одбране Александар Вулин и бројне друге међународне званице.

Земље учеснице су Француска, Аустрија, Швајцарска, Финска, Шведска, Немацка, Италија, САД, Данска, Велика Британија, Босна и Херцеговина - Република Српска, Словенија, Хрватска, Цешка Република, Белорусија, Словацка и Србија, као и бројне високе стране делегације.

Покровитељ сајма "Партнер 2019", који траје до 28. јуна, је Министарство одбране Србије, суорганизатор ЈП "Југоимпорт СДПР", а извршни организатор "Београдски сајам".

Сајам у Београду отворен је недељу дана након сајама у Паризу.

Без обзира на ту чињеницу, као и то што се ове недеље одржава и у Москви, београдски привлачи велику пажњу што потврђује позицију српске одбрамбене индустрије на тржишту.Примарни задатак српске одбрамбене индустрије је да опреми Војску Србије најсавременијим системима.

У току је опремање пешадијских јединица новом генерацијом оклопних борбених возила, стрељацким наоружањем, оптоелектронским системима, разним врстама нове муниције.

Поред пословног, "Партнер 2019" ће имати и промотивни карактер - медијима и заинтересованој публици биће представљени најсавременији примерци наоружања и војне опреме.

Сајам ће од 25. до 27. јуна бити отворен од 10 до 17 часова само за пословне посетиоце, а у петак, 28. јуна, ће бити отворен и за грађанство у времену од 10 до 19 часова.

Цена улазнице је 350 динара, групна улазница кошта 200 динара, а цена паркинга је 150 динара по сату паркирања.

ПРВИ ОД ДЕВЕТ ЕРБАСОВИХ ХЕЛИКОПТЕРА ПРЕДАТ СРБИЈИ


Ербасов хеликоптер Х 145М, први од девет, стигао је у Србију и свечано је откривен данас на почетку Сајма наоружања и војне опреме у Београду.

Кључеве хеликоптера председнику Александру Вучићу свечано је уручио извршни директор Ербаса Бруно Еван.

Након тога, за команде летелице сео је начелник Генералштаба ВС Милан Мојсиловић, не скривајући задовољство што ће таква летелица бити у саставу ескадриле српске армије.

Реч је о вишенаменској платформи која се користи за подршку специјалним снагама.

Од девет хеликоптера Х 145М, колико их је наручено, пет је за војску, а четири за полицију.

Од пет летелица намењених од пет за војску - три ће бити наоружана, а да су предвиђена за трагање и спасавања и биће опремељни тако да ће моћи да прођу кроз облаке.СТЕФАНОВИЋ СА ЗВАНИЧНИЦИМА ЕРБАСА

Потпредседник Владе и министар унутрашњих послова др Небојша Стефановић састао се данас у Београду са извршним директором Сектора за хеликоптере компаније „Ербас“ Бруном Еваном и са потпредседником „Ербаса“ за Југоисточну Европу Сесаром Санчезом Лопесом.

Представници „Ербаса“ обавестили су министра Стефановића да ће два хеликоптера ове фирме, у складу са уговором, бити испоручена Министарству унутрашњих послова у јулу ове године, док ће се испорука осталих хеликоптера одвијати по уговореном плану, саопштио је МУП.

Министар Стефановић изразио је велико задовољство што ће технички капацитети Хеликоптерске јединице МУП-а на овај начин бити подигнути на још виши ниво, а самим тим и безбедност свих грађана наше земље.

На састанку је било говора и о даљем унапређењу сарадње са компанијом „Ербас“, пре свега о обукама које би биле организоване за пилоте, као и о могућностима успостављања регионалног центра за обуку у Србији.


ВУЛИН: СРПСКА ЈЕ СТРАТЕШКИ И СПОЉНОПОЛИТИЧКИ ПРИОРИТЕТ СРБИЈЕ


У оквиру Међународног сајма наоружања и војне опреме Партнер 2019. у Београду је данас одржан скуп привредних друштава наменске индустрије Реублике Српске и одбрамбене индустије Србије, на којем је српски министар одбране Александар Вулин истакао да је Срска стратешки и спољнополитички приоритет Србије.


"Ниједну кључну одлуку руководство наше државе никад не донесе, а да не мисли како ће се одразити на Републику Српску и људе који тамо живе. Исто важи када је у питању Министарство одбране и када је у питању овај важан сегмент Министарства одбране - наменска индустрија", рекао је Вулин отварајући овај скуп.


Подсетио је да је у последњих неколико година значајно подигнут ниво и обим наше међусобне сарадње и тако ћемо, најавио је, наставити да радимо.


"Све што Србија може да купи, а да долази из Републике Српске, чак и ако постоји на неком другом месту, увек ће узети од Републике Српске", поручио је.


Министар Вулин је предочио да је за Србију од изузетног стратешког значаја да се производни капацитети Републике Српске очувају и унапреде и да се на нивоу министарстава привреде и финансија Србије и Републике Српске већ разговара о томе да одбрамбена индустрија Србије уђе у власничку структуру одређених предузећа наменске индустрије Републике Српске.


"Можете очекивати и у будућности да ћемо нашу сарадњу унапређивати и да ћемо одвајати више новца, да ћемо настојати да се повезујемо упркос бројним изазовима, упркос томе што се многи намрште када чују да наменска индустрија Србије сарађује са наменском индустријом Републике Српске. Нису сви срећни ни задовољни када чују да ће држава Србија дати све што може да одбрамбена индустрија Републике Српске напредује и јача", рекао је Вулин.


Додао је да ће Срби увек водити рачуна о Србима и да ће Србија увек водити рачуна о Републици Српској.


Како каже министар Вулин, одбрамбена индустрија Србије биће повезана са одбрамбеном индустријом Републике Српске, а о томе ће водити рачуна Министарство одбране.


"Република Српска нема своју војску, али српски народ има своју војску. Баш тако, Република Српска и њен одбрамбена индустрија треба да доживљавају себе, да су у функцији очувања српског народа, без обзира где он живи. То што ви радите за нас је јако важно. Одбрамбене индустрије из Српске и Србије морају да буду повезане, а Министарство одбране и Војска Србије имаће највећу корист од вашег јачања и од вашег даљег развоја", рекао је Вулин.


Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић истакао је да је министарство које представља први пут отворило свој штанд на сајму „Партнер“, показавши на тај начин колики значај придаје наменској индустрији, као и да ће се на овогодишњем сајму представити 13 компанија из Републике Српске.


" Република Српска жели да буде партнер Србији у новој ери развоја српске наменске индустрије. У планирању сигурности и безбедности желимо блиско партнерство између наших компанија и произвођача наоружања и безбедоносних система. Желимо да у партнерству са Владом Србије и компанијама из Србије изађемо на међународно војно тржиште, заједно са свим капацитетима које имају наше компаније, као што су „Орао“ из Бијељине, „Космос“ из Бањалуке и остале", рекао је Петричевић.


Присутнима се обратила и помоћница министра за индустрију у оквиру Министарства привреде и предузетништва Републике Српске Соња Товиловић, након чијег обраћања су представници привредних друштава из Републике Српске имали прилику да изнесу кључне информације о производним и технолошким могућностима својих друштава и усмере фокус на потенцијалну сарадњу са произвођачима наоружања и војне опреме из Србије.


Одржани састанак је још једна активност у низу коју реализују Владе Србије и Републике Српске са намером да се конкретним потезима унапреди сарадња и повезивање наменске индустрије Републике Српске и одбрамбени капацитети Србије, саопштено је из Министарства одбране.

ВУЛИН СЕ САСТАО СА ДЕЛЕГАЦИЈОМ КРАЛЈЕВИНЕ САУДИЈСКЕ АРАБИЈЕ


Министар одбране Александар Вулин угостио је на сајму наоружања и војне опреме "Партнер 2019" делегацију Краљевине Саудијске Арабије.


Састанак је био прилика за разговоре о могућностима развоја билатералне војне сарадње између земаља које одликују добри политички односи.


Обе стране су сагласне да управо добри политички односи представљају одличну основу за развој и унапређење сарадње у области одбране и да је сајам "Партнер" добра прилика за сагледавање одбрамбених потенцијала и потреба обе земље, саопштило је Министарство одбране.

ВУЛИН: НЕМА СЛОБОДЕ БЕЗ МОДЕРНЕ, СНАЖНЕ, ОПРЕМЉЕНЕ АРМИЈЕ На сајму наоружања и војне опреме, пред посетиоцима је изложба одбрамбене индустрије Србије, чији је први и главни задатак развој и екомномија, али више од свега дужност да опреми, наоружа и припреми Војску Србије за њен задатак - одбрану слободе, поручио је данас министар одбране Александар Вулин.


Он се, како каже, у име 13.000 запослених радника одбрамбене индустије захвалио председнику Србије Александру Вучићу, јер је чврсто веровао да та индустрија има будућност.

Вулин је истакао да је наменска индустрија Србије прошле године имала извоз већи од 500 милиона долара, у односу на 2011. годину, када је, каже, то било у три пута мањем обиму.

Захвалио је председнику што је, каже, веровао у своју индустрију и верује у своју земљу и војску.

Војска Србије је поносна што сарађује са одбрамбеном индустрије Србије, додао је Вулин.

Он је истакао да је мало народа који као српски знају шта значи слобода и да их је мало спремно да за слободу ураде све.

"Зато знамо да нема слободе без модерне, снажне, успешне и опремљене армије", подвукао је Вулин.

Сваки народ који цени слободу, зна да мора да цени и воли своју војску, додао је Вулин.

"Пред вама је наша памет. Дајемо вам насе знање, оружје, муницију, али оно што нас је учинило великим - то не можемо да вам дамо - људе који чине одбрамбену индустрију и војску. За то, ипак, морате да се родите међу Србима", рекао је Вулин.

Генерлани директор Југоимпор СДПР Југослав Петковић је рекао да то предузеће слави јубилеј 70 година постојања и да су данас после богате прошлости највећи произвођач и трговац војног наоружања и опреме у овом делу Европе.


Каже да су следили визију бившег премијера и сада председника Александра Вучића и министра одбране Александра Вулина и започели трансформацију да од највећег трговца постану и највећи произвођач.

Та визија, како је рекао, подразумева и то што је Југоимпорт кроз освајање нових технологија постао конкуренто предузеће на светским тржиштима.

"У последњих шест година инвестирали смо више од 100 милина евра у нове технологије и капацитете, а отворили смо и више од 1.000 нових радних места", нагласио је Петковић.

Додао је да се сада најсавременије фабрике за производњу одређених врста наоружања у Европи налазе управо у Србији и да Југоимпорт развија бројна војна средства која су остварила велики успех, од којих су нека већ у употреби, а нека ће се тек користити.

Захвалио је председнику Вучићу што је дошао на отварање сајма и истакао да Југоимпорт достојно представља могућност српске војне индустрије широм света.

ВОЗИЛО "ДЕСПОТ" ДАНАС У БЕОГРАДУ НА САЈМУ

Генерални директор компаније "Технички ремонт Братунац" Славенко Ристић изјавио је данас да на Међународном сајму наоружања и војне опреме "Партнер" у Београду ово привредно друштво представља своје производе, укључујући и унапређену верзију функционалног оклопног возила "деспот".

"Имали сте прилику да 9. јануара у Бањалуци видите прототип `деспота`, функционалног гвозденог возила, а данас презентујемо серијске моделе који иду у службу Министарства унутрашњих послова Републике Српске и на то смо изузетно поносни, рекао је Ристић Срни у Београду.

Он је напоменуо да су на штанду компаније "Технички ремонт Братунац" изложени и пиштољи који већ раније презентовани.

-Користимо Сајам да се прикажемо у најбољем могућем светлу, истакао је Ристић.
Он је захвалио свим радницима који су, како је рекао, радили у три смене и без којих не би било могуће стићи на време представити се у овом светлу.


Прототип оклопног возила "деспот", од представљања 9. јануара за Дан Републике, усавршен је и претрпио је 52 измене, а најзначајније су функционалне измене, од рампе за уласке, преко оружарница, те отвора за евакуацију.

На Сајму наоружања и војне опреме "Партнер" у Београду наступиће 128 излагача, међу којима и излагачи из Републике Српске и БиХ.

Свечаности отварања у 13.00 часова присуствоваће председник Србије Александар Вучић, министар одбране Србије Александар Вулин и министар привреде и предузетништва Вјекослав Петричевић.
Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Коментари (59)

NE VIDJOH IZLAZUL MONTENEGRO I SEVERNATA MAKEDONIJATA

25.06.2019. 14:58

Mozda cuvaju naoruzanje u tajnosti, da im rusi ne bi pokrali izume.

Sale

25.06.2019. 15:16

Svaka cast.Ocekivao sam boljitak ali u ovolikom obimu iskreno ne.Samo napred!

Mašnica

25.06.2019. 16:45

@Mara - Srbija je uložila značajna sredstva u vojsku što je svakako evidentno.

Lara

25.06.2019. 15:32

Ovaj sajam je prilika za razmenu iskustva i sklapanju novih aranžmana u oblasti naoružoranja.Velika stvar za nasu vojsku.Drago mi je da vidim da je svakim danom sve modernija i modernija.

Momo

25.06.2019. 17:15

Opremanja vojska i policija garant su bezbednosti i sigurnosti svih gradjana kao i citave zemlje.

Ivana

25.06.2019. 17:57

Iako vodimo politiku vojne neutralnosti, to ne znači da ne treba da ulažemo u vojsku i vojnu opremu.

Hedona

25.06.2019. 18:05

Da bi Srbija sačuva mir i stabilnost neophodno joj naoružanje. Helikopter su jako neophodni. Srbija mora da nastavi da učaže u naoružanje.

bananana

25.06.2019. 18:11

Srbija je pokazala svima koliko je jaka i dokazala da naša vojska ojačava na svim mestima.

Sara

25.06.2019. 22:40

Veliki je uspeh što Srbija može da kupuje modernu vojnu opremu. Dokaz da ekonomija jača.

Marko

25.06.2019. 22:43

Sve izgleda fantastično,polako postajemo jedna od najvećih vojnih sila u ovom delu Evrope.