NALETI šest NATO aviona na dva civilna automobila sa stranim novinarima na Šar-planini prvih dana operacije "Strela" zauvek su opredelili britansku novinarku Iv En Prentis. Tadašnja dopisnica "Tajmsa", "Gardijana", "Dejli telegrafa", ćerka uglednog engleskog lorda Vadona, postala je praktično preko noći iskreni srpski prijatelj i među retkima koja je usred Londona branila našu zemlju tokom i posle agresije NATO.

PROČITAJTE JOŠ -  Srpski heroji slomili NATO "Strelu"

Ovako, za "Novosti", govori dr Goran Zdravković, vojni lekar u rezervi, svedok pakla s kraja maja te 1999. godine. Bombardovanje tunela na Šar-planini u vedro nedeljno popodne, seća se Zdravković, njega i njegovog starešinu, potpukovnika Cvetkovića, zateklo je u mestu Rekane, na obodu Sredske Brezovice. Iz sela se, kao na filmu, videlo kako posle udara NATO aviona, planina "bukvalno gori". Nadrealni prizor, govori nam Goran, danas privatni ginekolog koji živi i radi u Pančevu, prekinulo je čobanče: "Dole ima ljudi!"

Pročitajte još:

SIN NEUSTRAŠIVOG POTPUKOVNIKA: Otac je bio strah i trepet za OVK

- Da se krene, odmah - rekao sam, dok su meštani pogledima odobravali našu nameru da krenemo u pomoć - nastavlja naš sagovornik. - Posle nekoliko kilometara, na ulazu u tunel zatekli smo uništen automobil u kome je bio stradali vozač, Nebojša. Nekoliko metara dalje šaht od cevi za kišnicu, a unutra krvavi novinari: Iv En Prentis, Karlos Hulio, Elza Maruho, Karlos Pinota, Renco Kjafaneli i drugi vozač, Nenad Golubović. Svi oni, potpukovnik Cvetković i naš vozač, smestili su se u "golf 2" i uspeli da zamaknu, baš u trenutku kada su se avioni vraćali da istovare novi smrtonosni tovar.

Pročitajte još:

"NOVOSTI" SA SUPRUGOM HEROJA SA PAŠTRIKA: Dao bi i poslednju kap krvi za otadžbinu

Goran je ostao, jer za njega u prvoj turi nije bilo mesta. Tri rakete, seća se, preživeo je šćućuren u betonskoj cevi. Kada su se prašina, blato i zemlja slegli, krenuo je uz put i nekako stigao do sela, gde su ga dočekali spaseni novinari. Doktor se seća da je Prentisova pričala "kako je licencirani pilot i da nema sumnje da su piloti bili svesni ko im je meta".

Prentisova među retkim britanskim novinarima pisala o zločinima NATO 1999.

Goran Zdravković nam svedoči da je Iv En sreo u Beogradu nekoliko meseci kasnije.

- Pojavila kada mi je bilo najteže, bio sam sa porodicom, bez posla, sa živim ranama u srcu. Rekla mi je da piše knjigu, gotovo na silu me je odvela u London. Njeni roditelji, lord Vadon i lejdi Vadon su mi nudili celo krilo njihovog dvorca da tu živim sa porodicom u znak zahvalnosti, jer su verovali da sam ja zaslužan što je njihova ćerka preživela NATO bombe.

Knjigu "Rat jedne žene" tadašnja novinarka "Tajmsa" napisala je 2000. To je bilo jedino štivo na engleskom s početka milenijuma koje je imalo razumevanja za Srbe i njihovu borbu.

- Po objavljivanju knjige na jednom britanskom radiju, bio je zakazan duel između Prentisove i Džejmija Šeja, portparola NATO tokom agresije na SRJ. Na tvrdnje zloglasnog glasnogovornika Alijanse "kako se bombardovanje na Šari nikada nije dogodilo", novinarka je pročitala tipove aviona, imena pilota i projektila koji su na njih izbačeni krajem maja na Šar-planini.

Malo je poznato, svedoči naš sagovornik, da je Šej tada zatražio reklamnu pauzu, a zatim bukvalno pobegao iz studija.