NEVEROVATNA PRIČA SA KOŠARA: Vojničke seni na mrtvoj straži

V.N.

07. 04. 2019. u 18:02

НЕВЕРОВАТНА ПРИЧА СА КОШАРА: Војничке сени на мртвој стражи
Zbog žestine bitaka, tela poginulih nisu mogla da budu izvučena sa odbrambene linije

IZ mnoštva neverovatnih priča sa Košara, general Vladimir Lazarević izdvaja sudbinu vodnika Milovanovića. Teško ranjen, zabranio je svojim ratnim drugovima da mu priđu kako bi ga izvukli sa bojišta.

- Od jake neprijateljske vatre do njega se nije moglo. Nismo uspeli da ga izvučemo i do danas ne znamo njegovu sudbinu - kaže Lazarević.

Vodnik Milovanović samo je jedan od pripadnika Prištinskog korpusa koji su i danas na mrtvoj straži kod karaule Košare. Zbog žestine bitke mnogi ranjeni ili poginuli vojnici nisu mogli da budu izvučeni sa linije. Njihovi posmrtni ostaci i danas počivaju u šumama Maja glave, Rase Košares, Morine...

Vojnici čije seni i danas čuvaju granicu u spiskovima žrtava vode se kao nestali. Uglavnom je reč o mladićima, vojnicima na odsluženju vojnog roka. Tek stasali, susreli su se sa najvećim iskušenjima koje život može da donese.

PROČITAJTE I:RATNE PRIČE SA KOŠARA: Smrt je vrebala u svakom trenutku

Takva je subina, između ostalih, vojnika Predraga Bojovića (20), iz Čačka, ili Zorana Mijatovića (20), iz Leposavića.

Kao nestali, vode se i junaci Zlatko Acić (20), iz Smedereva, Dejan Kostić (20), iz Klenka, Saša Ivanković (20), iz Valjeva, i Dejan Miletić (22), iz Niša. Ova četiri vojnika poslednji put su viđena u borbenim pokretima 16. aprila 1999. godine na Maja glavi, nedaleko do karaule Košare.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (16)

Никола

07.04.2019. 19:32

цео свет мора да се поклони нашим мртвим херојима, слава им

Bole

07.04.2019. 19:56

Slava junacima. Da nema takvih junaka danas bi nas siptari u Beogradu ubijali a možda i u Subotici. Slava svakom hrabrom momku i junaku. Oni danas sede sa desne strane svoga oca Nebeskog.

Ђорђе

07.04.2019. 20:45

Због оваквих јунака ми не смијемо ни да се усудимо да мислимо ни о чему другом осим да нам је њихов примјер минимум на вриједоносној скали. Они нас обавезују на сваку жртву и храброст. Ми смо стари бесмртан народ. Слава нашим витезовима, Бог да их помене у царству небеском. Ми ћемо побиједити! Амин Боже!

Djole

07.04.2019. 21:04

Slava Herojima da se ne zaboravi. Nikad ne u NATO iz postovanja prema poginulim vojnicima.

Bilja

07.04.2019. 22:58

Dajte ovoj deci koja rastu price o ovakvim ljudima-o casti, junastvu i borbi za slobodu. Ne treba to da bude samo stvar porodice-u nekoj da se zna, u vecini ne-dajte sistemski. Neka nam deca rastu uz primere hrabrosti i covecnosti, ne uz starlete i ostali drustveni talog.

драгана

08.04.2019. 09:48

Treba da se napiše dokumetovana knjiga i da se snimi film o Košarama.Večna vam slava i hvala, junaci i anđeli naši!

Sofija

08.04.2019. 11:49

Zašto su poslata deca od 19,20 godina na granicu sa Albanijom ?!Plačem svaki put kad vidim njihove slike!O njima treba mnogo više da se govori!Ni o onima kojima su preživeli ,država nedovoljno brine!

Borac ratni vojni invalid

08.04.2019. 14:23

@Sofija - Nisu to bila "deca" nego punoletni mladići-vojnici! I ta stalno zloupotrerbljavana mantra o "deci" koju je neko poslao na Sremski front, Košare i sl. objektivno služi za sejanje defetizma. O tim borcima-herojima treba da se priča sa ponosom, a ne da se kukumavči nad njihovom sudbinom kao "dece"! Naravno da država mora da se adekvatno pobrine o svim tim poginulim, ranjenim i preživelim borcima i njihovim porodicama.

Sumadinac

08.04.2019. 17:41

Bulevar, glavna ulica, trg, svakog grada treba da nosi ime " HEROJI KOŠARA". Ova vlast to želi i može, za razliku od predhodne koja je mnogo požurila da daje imena po političarima.