Albanci ubijali i svoje da bi izazvali agresiju

Goran ČVOROVIĆ

20. 03. 2019. u 12:02

Албанци убијали и своје да би изазвали агресију

NATO bombe usmrtile su putnike voza u Grdeličkoj klisuri

Skup u Kulturnom centru Srbije u Parizu povodom dvadesetogodišnjice NATO napada na SR Jugoslaviju. Reno Žirar: Bombardovanje bio dvostruko ilegalan rat, uz kršenje Povelje UN

PARIZ OD STALNOG DOPISNIKA

BORAVAK na Kosovu mi je omogućio da pronađem svoju drugu otadžbinu, Srbiju, i mnogo prijatelja. Našao sam čistu duhovnost u srpskim manastirima. Nosim Srbiju u svom srcu i na svakom mestu branim francusko-srpsko prijateljstvo.

Ovim rečima obratio se u ponedeljak veče u Kulturnom centru Srbije u Parizu, na večeri posvećenoj dvadesetoj godišnjici od početka bombardovanja SRJ, pukovnik Žak Ogar, šef francuskih specijalaca koji su prvi ušli na Kosovo posle potpisivanja Kumanovskog sporazuma.

On je posle svoje misije napisao tri knjige, od kojih je najčitanija "Evropa je skončala u Prištini". Interesovanje je toliko veliko da je ova knjiga rasprodata u Francuskoj, dugo nije mogao da se nađe nijedan primerak, da bi, zatim, bila ponovo odštampana, a reprint će uskoro biti urađen i na srpskom jeziku. Ogar će predstojećeg vikenda biti gost na velikoj međunarodnoj konferenciji povodom dve decenije od početka agresije NATO na SRJ.

- U Rambujeu je bio samo privid pregovora, jer su želeli rat. Srbi su dovedeni u situaciju da ne mogu da prihvate ponuđeni "sporazum" - poručio je Ogar.

Pročitajte još - NATO nas ubija punih 19 godina!

On je na Kosovu, sa elitnom jedincom u čijem sastavu je bilo 150 pripadnika, boravio manje od tri nedelje, ali je rekao da je to bila misija nabijena događajima, sa zločinima pripadnika OVK nad srpskim stanovništvom, kao, kada je spasavao manastir Devič i monahinje u njemu, od terorista koje je likvidirala njegova jedinica. Setio se i napada OVK na kolonu srpskih izbeglica koja se kretala od Peći ka severu.

- Nazvao me je posle toga britanski general Mejson i pitao da li je moguće da pucamo na njegove vojnike. Pitao sam ga šta Britanci traže usred francuskog sektora, i to u napadu na kolonu civila. Spustio je slušalicu i više se nije javio - rekao je Ogar.

Na veoma posećenoj tribini, organizovanoj u saradnji sa Zajednicom Srba Francuske, učestvovao je i reporter "Figaroa" i strateški analitičar Reno Žirar, koji je izveštavao s događaja u bivšoj Jugoslaviji i u svojim tekstovima kritikovao bombardovanje.

- Posmatrač OEBS Vilijam Voker bio je zadužen da izazove rat protiv Srbije. Njegov pomoćnik, Gabrijel Keler, koji je kasnije bio ambasador Francuske u Srbiji, došao je do podataka da su, statistički, od 10 stradalih Albanaca, trojicu ubili Srbi, a čak sedmoricu sami Albanci. Tražio je da taj izveštaj ode u Beč, ali je Voker stavio veto - istakao je Žirar, istakavši da je bombardovanje Srbije bio dvostruko ilegalan rat, uz kršenje Ugovora NATO i Povelje UN.

Sledbenik generala De Gola koji, kako je rekao, voli Francusku i istoriju, a samim tim i francusko-srpsko prijateljstvo, dirnut Spomenikom zahvalnosti Francuskoj u Srbiji, istakao je da je u manastiru Dečani shvatio kako su Albanci Srbe vekovima isterivali sa svojih ognjišta, a da su "veliku Albaniju" zagovarali čak i umereni albanski intelektualci s Kosova koje danas nije ni multietničko, ni pacifističko.

Učesnici skupa u Parizu

Nikola Mirković, francuski politikolog i suosnivač udruženja "Solidarnost Kosovo" sa Arnoom Gujonom, naglasio je da je, 20 godina kasnije, Kosovo nelegalna teritorija koju ne priznaju države sa ukupno pet milijardi stanovnika planete, a da su s druge strane samo dve milijarde, predvođene članicama NATO koje su izazvale rat. Istakao je da je Kosovo mafijaška država koju vode zločinci protiv čovečnosti i trgovci organima.

Pročitajte još - Utvrditi posledice bombardovanja NATO, pa razmisliti o tužbi

- Ultranacionalnisti vladaju Kosovom. Taj nacionalizam sada se razvija i u Makedoniji, Crnoj Gori, na severu Grčke. Kako može da se stvori stabilnost u regionu oslanjajući se na narod koji ima jasan projekat stvaranja "velike Albanije"? - poručio je Mirković.

DUHOVNO BOMBARDOVANjE

NEMA države na svetu koja bolje od Crne Gore u ove dve decenije od bombardovanja slikovitije demonstrira, na svojoj koži, svu pogubnost, nesreću i zlo koje NATO nosi sa sobom. Da bi okupirali jednu zemlju, a to NATO radi i sa Crnom Gorom, nije dovoljno samo fizički je okupirati, bombardovati i disciplinovati. Zato je ono što se u Crnoj Gori dešava nakon NATO intervencije, to političko i duhovno bombardovanje, značajnije, perfidnije i opasnije. Za okupaciju jedne zemlje i jednog naroda, da bi okupacija bila potpuna, pre svega je potrebno bombardovati biće i dušu zemlje i naroda. To se svih ovih godina događa sa Crnom Gorom - istakao je na skupu Marko Milačić, predsednik Prave Crne Gore.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Sinisa

20.03.2019. 12:51

I u BiH su tadasnji muslimani(danasnji bosnjaci a sutra neka druga vrsta)ubijali svoj narod a optuzivali srbe, da potrkrijepe lazne izvjestaje novinara i politicara koji su radili na zatiranju svega srpskog pod parolom zastite demokratije.

Jovo Caruga

20.03.2019. 15:43

@Sinisa - Ma Bosanci su bili totalno otkaceni, bubali jedan drugog sa kamenom pa okrivljivali Srbe, a Albinci su bili malo suroviji, ono su skakali sa balkona na glavu..

Mile 47l2.

20.03.2019. 21:01

Ovo je slika i lice Evrope,dabogda joj se ovo desavalo na svakom koraku a najpije Engleskoj i Njemackoj .