RADNICI PREVARENI U SLOVAČKOJ: Bez plate čekaju na povratak

J. Ž. S.

sreda, 21. 11. 2018. u 16:00

РАДНИЦИ ПРЕВАРЕНИ У СЛОВАЧКОЈ: Без плате чекају на повратак

Radnici iz Srbije pravili plastične delove / Foto Privatna arhiva

Pedesetak radnika iz Srbije prevareno u Slovačkoj fabrici u Trnavi. Agencija koja je angažovala radnu snagu zatvorena pre sedam dana
OKO 50 radnika iz Srbije, koji su bez prethodno potpisanog ugovora o radu u našoj zemlji otišli na rad u slovački grad Trnava, ostali su bez posla i plata. Oni su u Slovačku otputovali preko tamošnje agencija "Rasken", koja ih je direktno angažovala i, prema njihovim informacijama, zatvorena je već sedam dana.

Radnici procenjuju da je preko pomenute agencije u Slovačkoj angažovano oko 500 građana iz Srbije. Oni ne navode da li su se obratili nekoj od državnih institucija naše zemlje, ali i Slovačke.

Jedan od radnika, N. D., kaže za "Novosti" da je do sada radio u fabrici "Fremać" u Slovačkoj, na proizvodnji plastičnih delova za automobile i kamione.


PROČITAJTE JOŠ: Prevareni u Slovačkoj: Iz Evrope bez ijednog evra

- Rečeno nam je da ne idemo u fabriku, ostali smo bez evra u džepu, hrane nam ponestaje, nervozni smo, prepušteni sami sebi - kaže on. - Posetio nas je naš čovek koji je bio zaposlen u agenciji i rekao da je bio sa ambasadorom Srbije u Bratislavi i da su predstavnici agencije obećali da će isplata biti od 2. decembra. Obavešteni smo da nam je smeštaj plaćen do 30. novembra i nakon toga smo na ulici. Organizovaće besplatan prevoz do Beograda ili Novog Sada, ali odlazimo bez para.

On tvrdi da je u agenciju 14. novembra upala tržišna inspekcija, verovatno zbog neplaćenog poreza, vlasnici su zadržani u pritvoru 48 časova, pa zatim 72 časa, barem su takve informacije stigle do radnika.


PROČITAJTE JOŠ: Srbija i Slovačka zajedno protiv "rada na crno"

U fabrici u kojoj je on radio ima oko 50 zaposlenih iz Srbije, koji su iz Novog Sada autobusima otišli na rad u Slovačku.

Fabrika u kojoj su radili


N. D. objašnjava da proteklog petka radnici nisu mogli da uzmu akontaciju, koja se inače isplaćuje na kraju svake radne nedelje, u iznosu od 50 evra i da bi po "ugovoru" trebalo da dobiju platu, ali sumnjaju da će se to desiti, jer agencija ne radi.

RADI 6.800 NAŠIH LjUDI

U MINISTARSTVU za rad i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije proveravaju ceo slučaj i prikupljaju informacije.

Prema podacima nadležnih u Slovačkoj, najviše radnika u tu zemlju dolazi iz Rumunije i Srbije. Samo u fabrikama te zemlje radi 6.800 naših građana, od kojih većina nema dozvolu za rad.


Komentari (4)

bager

21.11.2018. 17:25

Prevaranata na sve strane ,,znaju da ce ljudi doci upecati se na mamac,,otvore neku agenciju za privremena zaposljavanja ,pa kad se nakupi puno novaca jednostavno zatvore sve i nestanu ,,verovatno otvaranje agencije sa laznim papirima a i radnike ne prijavljiju i nemaju nikakvo knjigovodstvo ,,sutra ce isti otvoriti ponovo agenciju sa drugim imenom i opet ista pljacka

Vatro Marx

21.11.2018. 20:16

Ministarstvo Srbije za rad mora to podhitno da taj problem rijesi , Ako vec imajuradni ugovor sto znaci da obadvije straneposlodavaoc i posloprimaoc moraju sepridrzavati ugovora koji su potpisali .

Francesco

25.11.2018. 12:11

Slovačka? Ko normalan ide u Slovačku da traži posao? Pametnije je otići u Lebane da tražiš posao nego u Slovačkoj, a ako moraš u Lebane da tražiš posao onda bolje ostani kod kuće..