Traže amandmane ili - novi zakon

I. MIĆEVIĆ

07. 11. 2017. u 20:00

Траже амандмане или - нови закон

Bumbaširević, Šarčević i Kostić,foto N.Fifić

SANU, univerziteti i Nacionalni savet o Zakonu o visokom obrazovanju. Upozoravaju na povećanje ovlašćenja Vlade i ugrožavanje autonomije

SRPSKA akademija nauka i umetnosti, svi akreditovani državni i privatni univerziteti i Nacionalni savet za visoko obrazovanje nezadovoljni su novim Zakonom o visokom obrazovanju i zabrinuti za autonomiju univerziteta i fakulteta. Akademik Vladimir Kostić, predsednik SANU, akademik Vladimir Bumbaširević, predsednik Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), i prof. dr Vladimir Popović, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje, uputili su zajedničko pismo ministru prosvete Mladenu Šarčeviću u kome ga upozoravaju na "uznemirenost akademske zajednice" i nude saradnju u pisanju amandmana na tek usvojeni zakon, ili pisanje potpuno novog zakona o visokom obrazovanju.

Profesori u pismu podsećaju da je zakon donet bez uzimanja u obzir sugestija ovih ključnih institucija u visokom obrazovanju, kao i dodavanjem rešenja s kojima akademska zajednica nije bila upoznata. Period između javne rasprave i donošenja zakona bio je, kažu, nesumnjivo netransparentan, a usledio je "period neprihvatljivo poremećene komunikacije, iznenađujućih, neočekivanih i često neprihvatljivih rešenja, te neadekvatnih reakcija na njihove zahteve".

PROČITAJTE JOŠ - KRŠENjE ZAKONA U VISOKOM OBRAZOVANjU: Za katedrom dnevno 400 sati, rade na čak pet univerziteta !?


- Zakon o visokom obrazovanju u izglasanoj formi smanjuje dostignute standarde autonomije - poručuju potpisnici.

Kažu, to je posebno vidljivo u sastavu Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje i drugih regulatornih tela, gde se povećava broj predstavnika koje bira Vlada, a smanjuje učešće onih koje bira akademska zajednica. U Nacionalnom savetu predstavnici univerziteta činiće 35 umesto dosadašnjih 57 odsto članova, a u UO Nacionalnog akreditacionog tela samo jednog od sedam članova predlagaće univerziteti.

PROČITAJTE JOŠ - Fakulteti zabrinuti za svoju autonomiju

Akademska zajednica novom zakonu zamera najviše to što je Nacionalni savet za visoko obrazovanje sveden na savetodavno telo, čije odluke ne moraju da se poštuju. Sporan je i proces akreditacije, koji će biti u rukama izvršne vlasti, čiji predstavnici čine većinu u akreditacionom telu.

foto Z.Jovanović

Zakon čije odredbe sada spori akademska zajednica donet je pre više od mesec dana i stupio je na snagu. Usvojen je u paketu prosvetnih zakona, ali kako je bio poslednji na redu, rasprave o njemu gotovo da nije ni bilo, jer je vreme potrošeno na polemiku o Zakonu o osnovama sistema obrazovanja.

PROČITAJTE JOŠ - Usvojen Zakon o visokom obrazovanju, za budžet 48 ESP bodova

KONUS ZAHTEVAO SMENU ZUKORLIĆA

KONFERENCIJA univerziteta Srbije (KONUS) uputila je u septembru ministru Šarčeviću, ali i predsednici parlamenta Maji Gojković, pismo kojim traži smenu Muamera Zukorlića sa čela skupštinskog Odbora za obrazovanje. Rektori svih akreditovanih državnih i privatnih univerziteta složili su se u zahtevu da bivši muftija "zbog zloupotrebe funkcije i zbog nestručnosti" ne sme da bude predsednik tog važnog tela. Do danas nije bilo zvanične reakcije na njihov zahtev.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije