Otkrivena spomen-ploča Puniši Račiću

V. N.

12. 07. 2017. u 20:25

U Slatini kod Andrijevice danas otkrivena spomen-ploča. Račići pripadaju čistom srpskom soju, kažu u bratstvu

Откривена спомен-плоча Пуниши Рачићу

Potomci i poštovaoci danas u Slatini Foto: V.N.

U SLATINI kod Andrijevice danas je otkrivena spomen-ploča pred rodnom kućom Puniše Račića na kojoj je uklesano:

- Ovde je 1886. godine rođen znameniti Slatinjanin i Vasojević, Puniša Milev Račić, učesnik oslobodilačkih ratova, narodni poslanik Kraljevine Jugoslavije i nosilac Albanske spomenice. Spomen-

-obeležje podižu na njega ponosni bratstvo Račića i Slatinjani.

Ploču je otkrio prof. dr Dragomir Kićović, autor knjige o Račiću:

- Danas smo na ognjištu Puniše Račića, na temeljima odakle se uputio u svet, zato svako sećanje na njega kreće odavde i vraća se ovde. Ovde je sabrano sve. Neka ovi temelji budu i naš oslonac. Neka nas snaže u borbi za pravdu koja je bila Punišina vertikala. Nadam se da smo posle 72 godine zreli da zakopamo ratne rovove i otvorimo grobove poginulih.

U ime bratstva Račić govorio je Milosav Miško Dukić:

- Mi ne prkosimo nikome, već odužujemo dug i lečimo grižu savesti. Ovo smo uradili iz ponosa, jer Račići i Slatinjani pripadaju čistom srpskom, vasojevićkom soju, velikim bratstvima, bratstvima časnih i umnih ljudi, bratstvima pametara, puškonoša i slobodara, pripadamo ljudima od struke i nauke koji su kroz vekove nosili barjake pravičnosti, časti i slobode, pripadamo ljudima časnoga roda i prezimena.Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (11)

Sergio

13.07.2017. 05:27

Po cemu je on poznat? zato sto je ubio 3 nenaoruzana clanova parlamenta sa hrvatske strane??? Koliko god onui bili antisrbi, nije bas izabrao nacin, niti politicki uradio bilo sta korismo. Napravio od Hrvata zrtve u Jugoslaviji...Nista dobro za Srbiju

јеремијакрстић

13.07.2017. 13:47

@Sergio - Нису били ненаоружани. Према сведочењу службених лица у скупштини две трећине посланика је било наоружано. На суђењу Пуниша Рачић је изјваио да је пуцао када се хрватски посланик Пернар машио за џеп након што је одбио да се извини. Такође је према сведочењу Рачића, Стјепан Радић викнуо свом посланику "Пуцај!Убиј га!" (мислио је наравно на Рачића).Верзија догађаја која је још увек практично једина која постоји је прошла комунистичку обраду.

Каработовић

13.07.2017. 11:20

@Osuđivanom zločincu spomenik - Ма неее... Него још само да ти научиш макар да пишеш latinicaru, па тек онда ћемо да видимо и за све остало...

Милан Стојиславић

13.07.2017. 07:25

Не беше ли он увица посланика ХСС а у скупштини Југославије?Е кукала нам мајка коме ми споменике дижемо?

Hrvoje

13.07.2017. 09:47

Divno, pobio četvoricu hrvatskih poslanika u Narodnoj skupštini u Beogradu, urlikao po istoj "Živela Velika Srbija" i sada dobiva spomenik! Genijalno!

Hrvoje

13.07.2017. 13:14

@Hrvoje - Da se razumjemo - ustaški pokret je nastao u emigraciji nakon atentata u Narodnoj skupštini u Beogradu. Ali, srpska politika se zarpavo nije mijenjala od ovog Puniše Račića na ovamo. Princip je isti - pucaj u sve hrvatsko, bori se za "Veliku Srbiju", a kad dobiješ nogu od nekud, onda plači da si "proteran", "goloruk" i slično... Ja se samo pitam kako li smo uspjeli mi Hrvati s vama proživjeti tolike godine u istoj državi????

Ajme

14.07.2017. 01:45

@Hrvoje - Stjepan Radic je bio obicno ustasko krme provokator, Srbofom i VELIKA steta sto metak nije dobio MNOGO ranije od 1928. god To se govedo u ljudskome obliku jos 22. rujna 1914. god prikljucilo anti-srpskoj Starcevicevoj histeriji koju je objavio u njegovome listu '"Dom" slijedecim recima: "Srbi u Hrvatskoj su Cigani, Vlasi i bog zna sto, koji su s turskog koca utekli nama. Srbi su dakle Vlaski nakot zrio za sjekiru. Oni su smet i srbez na tijelu hrvatskog naroda."

Ха! Ха! Ха!

13.07.2017. 11:17

@ "Sergio", @ "Osuđivanom-bla-truć", @ "Милан", @ "Hrvoje": Допада ми се 49, Не допада ми се 11. Према томе: ЗДРАВО, ДОВИЂЕЊА, ВОЗДРА, ЋАО И ЗБОГОМ! Узгред буди речено: браво за Васојевиће!!!

Max

14.07.2017. 23:46

Ja ću pokušati još jednom. Čin Puniše Račića je čin bezumlja. Ko normalan zbog različitosti u stavovima ubija u parlamentu poslanike. To je daleko od junaštva a bliže psihijatriji. Taj čin nas je još više podelio u potonjim vremeniima.Ako koga treba da slavimo od crnogorskih junaka u 20. veku to je Božo Bjelica. Njegov zivotopis je takav da bi Holivud platio za ekranizaciju njegove životne priče i podviga.