Malo poznati dokumenti bacaju drugačije svetlo na 27. mart u Beogradu

Ivan MILADINOVIĆ

29. 03. 2015. u 13:31

Britanci za podmićivanje izdvojili čak 500.000 funti. Pukovnik Zubov doneo iz Moskve "brdo para"

Мало познати документи бацају другачије светло на 27. март у Београду

Za život jednog Engleza Čerčil žrtvovao čitave narode

U NAŠEM prosečnom doživljaju moći skloni smo, bez sumnjičavosti, iz interesa i kukavičluka dobro umotanog u divljenje, da nekritički hvalimo one koji silom uzimaju vlast od onih koji su izabrani po dogovoreinim društvenim pravilima. Ili da hvalimo one koji ta pravila drastično krše s pozicija vlasti. U oba slučaja zaboravljamo na niz okolnosti i procesa koji usmeravaju tokove događanja u društvu i utiču na živote pojedinaca. Bar onoliko koliko i akti moćnih pojedinaca na te tokove.

U vremenu u kome dominiraju krize (ekonomska, moralna, kriza sistema vrednosti), ne iznenađuje to što su neka nova saznanja istraživača i publicista o nekim ključnim istorijskim datumima novije i najnovije političke istorije ostala izvan detaljnije pažnje medija i šire javnosti. Tako je, nažalost, prošlo i otkriće Miroslava Savićevića, saradnika Balkanološkog instituta SANU, koji je u britanskim arhivama došao do seta nepoznatih dokumenata o 27. martu, koji bacaju sasvim drugačije svetlo na ovaj značajan istorijski događaj.

DOKUMENTI

- SRBI su ponovo pronašli svoju dušu - uzviknuo je ser Vinston Čerčil, 27. marta 1941. godine, negde oko podneva, kada mu je poslanik Kembel javio da je puč u Beogradu definitivno uspeo.

To ushićenje Srbima, međutim, neće dugo trajati. Već krajem te iste godine Siton Votson, britanski profesor univerziteta, i odličan poznavalac prilika u Jugoslaviji, reći će nešto sasvim drugo.

- Mi smo smo ulazak Jugoslavije u rat platili pola miliona funti, pa ne dugujemo Srbima ništa - naglasio je tada Votson.

Nešto docnije oglasiće se i Vilijam Donovan, američki general, obaveštajac, otac Centralne obaveštajne agencije (CIA), čovek koji će se januara 1941. godine naći u Beogradu i upoznati ključne pučiste.

DRŽAVNI UDAR ANTIĆ je zapisao i da je Božin Simić 26. marta stigao iz Moskve i da je zatražio audijenciju kod kneza Pavla. Nije bio primljen. - Bio je u dosluhu sa Simovićem - svedoči Antić.
- Posetio je Simovića i obavestio ga o sovjetskom raspoloženju da zaključe sporazum sa Jugoslavijom. Možda je to uticalo na Simovića da te noći, između 26. i 27. marta, izvrši državni udar.

- Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941. godine, jer smo mi tu revoluciju kupili - ustvrdio je Donovan.

Iz poverljivog pisma agenta SOE (uprava za specijalne operacije) Hjua Daltona Vinstonu Čerčilu navodi se da je "otkako je preuzeo SOE u Jugoslaviji, potrošeno najmanje 100.000 funti, a novac je uglavnom otišao na finansiranje Zemljoradničke stranke i ostale vidove podmićivanja".

Danas postoji dovoljno nepobitnih dokaza i autentičnih dokumenata da su britanske tajne službe u Beogradu bile angažovane na pripremi i izvođenju puča. Tog dana, 27. marta, u britanskom poslanstvu slavljena je pobeda, uz puno šampanjca, uz povike "Uspeli smo". Zemljoradnička stranka dobijala je 5.000 funti mesečno, neke dnevne novine, poput "Pravde", imale su 150.000 dinara mesečno, a neke druge uzimale su apanažu u naturi, odnosno u olovu bez koga je bio nezamisliv štamparski slog.

OBAVEŠTAJCI

Motiv Britanaca da režiraju ove događaje najbolje ilustruje savremenik predsednika vlade u Londonu Lidl Hart koji je napisao da je Čerčil postao veliki, samo zato što je umeo da za život jednog Engleza žrtvuje čitave narode, što je inače, kako je apostrofirao "crvena nit britanske spoljne politike".

Ali nisu samo Čerčilovi prsti bili umešani u martovske događaje 1941. godine. Zanimljivo svedočanstvo ostavio je i dr Boris Starkov, profesor istorije iz Sankt Peterburga, pre petnaestak godina, upravo na stranicama "Večernjih novosti". Ovaj istoričar, inače, radi na sistematizaciji dokumentacije o svim ruskim i sovjetskim obaveštajnim službama. Po njegovom svedočenju Staljin je u januaru 1941. godine imao informaciju da grupa oficira u Beogradu sprema državni prevrat, i da će oni na čelo zemlje dovesti ljude koji su prosovjetski orijentisani.

Staljin je odmah aktivirao Odeljenje za međunarodne veze Kominterne, koje se bavilo obaveštajnim radom, i tražio da se pojača pratnja jugoslovenskih političara i oficira. Šefu NKVD Beriji naređuju da u Beograd pošalje specijalno obučene oficire, obaveštajce. Na čelu te grupe bio je pukovnik Zubov, koga je Staljin poslao u glavni grad Jugoslavije kao svog ličnog izaslanika. Zubov je od Staljina dobio ogromnu količinu novca kojom je trebalo da dodatno "ubedi" zaverenike da je njihova ideja o prevratu ispravna i da imaju čime da finansiraju državni udar.

Hiljade ljudi na ulicama Beograda uzvikivale su parole protiv Hitlera, Musolinija, vlade Cvetković-Maček...

Dolazak Zubova u Beograd držan je u tajnosti toliko da o tome nije bio obavešten nijedan rezident. Odmah po dolasku u Beograd, sovjetski pukovnik se obratio svom kolegi, takođe obaveštajcu i pukovniku, Dragoljubu Draži Mihailoviću, i od njega, kao pouzdanog čoveka, zatražio dodatne informacije o predstojećem vojnom puču. Pukovnik Mihailović je u to vreme ozbiljan saradnik sovjetskih obaveštajaca.

"CRNORUKAC"

Međutim, Draža Mihailović dao mu je dosta obeshrabrujuće podatke. On mu je rekao da je upoznat s tom idejom, ali da je reč o grupi oficira avanturista koji su željni slave i novca i da oni ne raspolažu stvarnom snagom da urade nešto ozbiljnije. Posle nekoliko susreta s Dražom, Zubov odlučuje da se vrati u Moskvu i povuče celu svoju grupu.

Neuspela misija pukovnika Zubova nije bio jedini krak u njegovom učešću u martovskim događajima. Prisustvo Mustafe Golubića, i njegove aktivnosti od februara do juna, kada je uhapšen, još nisu istražene. Za Dragišu Vasića se zna da je sarađivao sa službama u ambasadi Viktora Andrejeviča Plotkina, prvog i jedinog sovjetskog diplomatskog predstavnika u Kraljevini Jugoslaviji. Posebno je malo podataka o Božinu Simiću da bi se rasvetlila njegova uloga. Zna se da je bio "crnorukac" i da je posle Prvog svetskog rata emigrirao i živeo u Parizu. Tridesetih godina se vraća u Beograd i ima zapaženu ulogu u aktivnostima Srpskog kulturnog kluba. Knez Pavle ga šalje 1940. godine u Moskvu da bi posredovao u uspostavljanju diplomatskih odnosa sa SSSR. Simić je dobro poznavao generala Simovića. Odmah posle puča, Simić i Golubić su otputovali u Moskvu i zajedno sa vojnim atašeom Žarkom Popovićem prisustvovali potpisivanju pakta o prijateljstvu sa Sovjetskim Savezom, 6. aprila 1941, najverovatnije u času kada su nemački avioni već poleteli na Beograd.


SVEDOČANSTVO

MINISTAR dvora Milan Antić zabeležio je da je Božin Simić 26. marta stigao iz Moskve i da je zatražio audijenciju kod kneza Pavla. Nije bio primljen.

- Bio je u dosluhu sa Simovićem - svedoči Antić. - Posetio je Simovića i obavestio ga o sovjetskom raspoloženju da zaključe sporazum sa Jugoslavijom. Možda je to uticalo na Simovića da te noći, između 26. i 27. marta izvrši državni udar.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (33)

Slavko

29.03.2015. 14:08

Za 27. mart 500000 funti. Za 5. oktobar 77 miliona dolara. Rezultati oba puta katastrofalini za srpski narod. Pametni uce na tudjim greskama a budale na svojim.

Goran

29.03.2015. 14:12

Sa pola miliona funti kupili osećanje naroda da ne treba da ide u savez sa neprijateljem koji je samo pre oko 25 godina, tokom Prvog svetskog rata toliko mnogo napatio Srbiju. Ograničeno razmisljanje čoveka koji misli da je sve na prodaju. Glupost obična.

Vladan

29.03.2015. 14:15

Bolje da nismo branili interese Britanaca i Francuza jer su danas i Hrvati i Nemci i Rumuni i Bugari i Italijani vece demokrate i veci Evropljani od nas koji smo u dva rata izgubili skoro pola populacije...

Marko

29.03.2015. 14:32

Nista od toga se ne moze svesti pod 'dokazi'. Sve su to izjave, a izjave mogu da budu lazne, kao to cesto i jesu. 27 mart jeste istinski izraz narodne volje, bez obzira sto je taj narod dobio podrsku od Britanjie i Rusije. Sta je trebalo, da pristupimo Trojnom Paktu? Da li se to izmedju redova ovog clanka nama ovde imputira?

Sad mi je sve jasno, nisi razume

29.03.2015. 14:41

Zarb nije reko i da onaj ko nema politicki sta da razvije, nemze ni sebe!

Demokrata, EU!

29.03.2015. 14:45

Eto vidite da su Nemci ipak prijatelji Srba a Rusi neprijatelji. Sve se sad lepo pokazalo! E, zbog toga sam za EU i NATO pakt kao i većina Srbije i srpskog naroda!!

Miroslav

29.03.2015. 14:58

Svi ovi događaji su vrlo lepo opisani u memoarima Princa Pavla, Istina o 27. martu. Nažalost, on je postao svestan engleskog licemerja, tek u izgnanstvu.

Branko Samac

29.03.2015. 15:00

Anglosaksonci su Srbima učinili više zla nego Hitler. Sada vidimo da ne samo da su organizovali 5.-ti Oktobar nego su organizovali i 27. Mart. To znači da je milion i nešto mrtvih Srba u drugom svetskom ratu na dušu anglosaksoncima. I bombardovanjem 99. učinili su nam 100 milijardi dolara štete.

naranca

29.03.2015. 15:06

Gde su ti dokumenti???Gde je pecat????Pokazacu vam ja document da Gornja Volta uplatila 1 mil funti za 27 mart 41!!!!A Draza.Non stop gresi politicki.Veliki vodja .Stvarno.

mile969

29.03.2015. 15:07

Izgleda da su Nemci makar bili pošteniji od ovih tzv. prijatelja i gajili su poštovanje prema srpskom narodu i vojniku. Knezu Pavlu je Hitler priredio takav doček kakav Tito nije imao ni u zemljama trećeg sveta. Izbegli bi smo ogromne žrtve, Tito sigurno ne bi došao na vlast, za nas bi istorija sigurna bila drugačija i bolja. Makar da smo na kraju potpali pod Ruse, bilo bi nam bolje

Јабре

29.03.2015. 15:13

Довољно је погледати ко је све имао користи од револуција па да видимо да нису наше, 41. смо платили са преко милион живота за наше "пријатеље" Британце а ову модерму пре петнаестак година индустријом и одбрамбеним системом.

Brka

30.03.2015. 14:51

@Јабре - Pa čekaj ko je tu kriv,Britanci,ja mislim ne,oni rade za svoj narod a naši predstavnici od Nemanje na ovamo uvek za sebe a ''raji'' što ostane.to je žalosna sudbina slovenskih naroda,koji bi prirodno odavno bili vladari Evrope a samim tim i sveta,da ih vodje nisu tako nesebično žrtvovale svakom neprijatelju za neki profit,pokrajinu,begluk,gaulajterstvo itd.What can we do,nothing at all.Don't cry for me Argentina

Bas

29.03.2015. 15:13

И шта би било да смо остали интегрисани у Трећи Рајх као данас у ЕУ утицајну зону? Били би део фронта против Русије хтели не хтели и Хитлер би почео напад на Москву раније и можда би исход рата био другачији што значи да би сви словенски народи постали робови и били расељени укључујући и нас.Да ли је то 'пожељна алтернатива' која се данас остварује другим средствима?

gile58

29.03.2015. 15:26

Istorija se ponavlja 27 mart finansirali britanci a 5 oktobar ameri.Nisam znao da ima ovoliko ,,PATRIOTA" u zemlji Srbiji

Jugoslava Pravdić

30.03.2015. 20:13

@gile58 - Otud odovud, Tito, ipak, je najveći prijatelj srpskom narodu.

Bina

31.03.2015. 23:25

@gile58 - Jugoslave suvise je bolno za ironiju,a suvise daleko od istine.Tito je najveci ubica srpskog naroda;sremski front,i svako vece mesto ima neznane titoisticke grobove.Cekam dan kada cemo ga sutnuti sa Dedinja.

Nada

29.03.2015. 15:41

Otvaraju se mnoga pitanja: znači, da je avijacija 06.04.1941.svesno žrtvovana, a da nitko nije odgovarao za veleizdaju?!Kako to da Draži ništa nije pomoglo 1946., a Moljević se 'izvukao' s doživotnom? Kako to da se Simović vratio u Jugoslaviju? Nije i u to vreme vredio pakt između Staljina i Hitlera, odnosno između Molotova i Ribentropa sklopljen 1939.?

Dušan

29.03.2015. 15:43

Treba napomenuti da su Nemci ranije planirali napad na Grčku 6. aprila 1941. godine i da su već imali spremne vojne formacije, tako da im nije bilo teško da za kratko vreme okupiraju Jugoslaviju. Zašto je Čerčil želeo da 27. marta dodje do puča u Beogradu? Zato da bi zaštitio povlačenje svojih 5.000 vojnika koji su se zatekli na severu Grčke. A da li je Jugoslavija unapred znala za vojne planove Čerčila i Hitlera? Jeste, jer je polovinom marta izvršena mobilizacija rezervnih vojnih jedinica.

ЗВЕЗДАН

29.03.2015. 18:08

Парама се није могао купити слободарски антифашистички дух српског народа, који се ,разним "мало познатим" документима, покушава довести у питање и тиме узоре "плодно тло" за ревизију повести. Оно чему права повест треба да нас учи јесте стварање сигурне будућности. То сигурно нису интереси Америке и Велике Британије из којих и настаје ревизија повести.

А Гаврило терориста?

29.03.2015. 21:38

@ЗВЕЗДАН - 75 година се "крило" да је српски патриотизам купљен, а сада, одједном, уз општу ревизију српске историје, појављују се "НЕПОЗНАТИ ДОКУМЕНТИ" о мартовским демонстрацијама. И у самом чланку нелогичности: Черчил одушевљен, "SRBI su ponovo pronašli svoju dušu", НЕ ЗНА човек да је његова земља ту душу "купила"! Донован, наводно, поручује 1941: "Srbi se ne mogu pozivati na 27. mart 1941. godine, jer smo mi tu revoluciju kupili". А онда нас пусте да се "позивамо на 27. март" и хвалимо патриотизмом.

Нада

30.03.2015. 00:20

Најпррљавију улогу у томе је одиграо кнез Павле. Он "не зна" да од јануара официри припремају пуч. А пред пуч путује у Словенију да се "одмори". Питање је само колико је од 500.000 фунти отишло до њега. Они јадници који су се продавали за олово су узели само мрвице.

strelac

30.03.2015. 07:09

još je i draža radio za nkvd.udbaši sad ste postali i zabavni.zubov i draža koji ste vi cirkuzanti.

TEMA za diskusiju

30.03.2015. 13:15

1/ jedno je emotivna reakcija narodskog zdravog razuma, i to treba da se stavi u kontekst tih realnim događaja...2/ politička i strateška odgovornost Državnog vrha je 2. tema koja nama Srbima je dokazano najnebistrija tema pa fantaziramo o nekakvim Teorijama Zavera, a stvarno postoji Zavera kao TEST jednog državnog - srpskog - establišmenta da pristane na CENU IZDAJE. Kod Srba Izdaja je dokazano unosan Biznis i ne podleže nikakvoj osudi. Kad je zadnji put neki Englez izdao Kraljicu i Britaniju ?

08.avgust 1588. god.

30.03.2015. 13:45

@TEMA za diskusiju - Tada se odigrala sudbonosna bitka engleske i "Nepobedive španske armade" u kojoj je pobedila kraljica Elizabeta Prva zahvaljujući ser Frensisu Valsingemu koji je od studenata Oxforda i Kembridža napravio odlične diplomate i političare a pre toga špijune, agente i doušnike, koji su razbili Izdajničku grupu unutar Engleske spremne da Izdajom pomognu Invaziju na Englesku i sruše kraljicu E I R. ZA NAS to je samo Film. I onda se ljutimo na Engleze što od 1588. Niko Nikad više nije Izdao svog Kralja.

Паланчанка

31.03.2015. 23:30

Колико глупих коментара ("Nemci bili pošteniji od ovih tzv. prijatelja i gajili i poštovanje prema srpskom narodu")! Како је лако манипулисати Србима! Знам, има на порталу и Хрвата и Немаца и Шиптара, али да и Срби овако коментаришу... Немам речи.

jelena

01.04.2015. 17:00

Nama se zeli uporno nametnuti prica da je patriota onaj ko svesno unisti svoju drzavu i svoj narod, a pri tome uzme koju funtu od "saveznika" Engleza. Sutra, ako bi se zaratilo niko od "patriota" koji podrzavaju puc. od 27. marta, ne bi uzeo pusku dobrovoljno u ruke, ali ce nas ubedjivati da je rat za Srbe jedino resenje, bez obzira na posledice! Nazalost ovaj narod su uvek predvodili ovakvi "pametnjakovici" koji o politici, drzavi, ekonomiji i ostalim mehanizmima N.S. poretka. nemaju pojma...

konan

02.04.2015. 14:35

Zamolio bih strucne da mi objasne o cemu se ovde radi. Tekst nam jasno govori koje koga i koliko platio da bi se puc izveo! Ravnogorski propagandista Milosav Samardzic urednik "Pogleda" TVRDI da pucisti nisu bili placeni, jer je njihov motiv bio iskljucivo patriotski, a to se ne naplacuje! Ko srpski narod laze i zasto, jer istina je samo jedna? Da li je istorija drustvena nauka ili ne, izjasnite se vec jednom???