Kosovski mediji: Specijalni sud sprema optužnice protiv Tačija i Veseljija

Beta

četvrtak, 18. 04. 2019. u 20:15

Косовски медији: Специјални суд спрема оптужнице против Тачија и Весељија

Foto Arhiva VN

Prve optužnice Specijalnog suda biće podignute zbog posleratnih ubistava Albanaca a među optuženima će biti i predsednik tzv. Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine tzv. Kosova Kadri Veselji i nekoliko bivših komandanata OVK

Prve optužnice Specijalnog suda biće podignute zbog posleratnih ubistava Albanaca a među optuženima će biti i predsednik Kosova Hašim Tači, predsednik Skupštine Kosova Kadri Veselji i nekoliko bivših komandanata Oslobodilačke vojske Kosova, piše portal gazetaekspres (gazetaexpress.com).

Pozivajući se na visokog zvaničnika Specijalnog suda portal piše da su obezbeđeni mnogi dokazi na kojima će zasnovati optužnice.

PROPČITAJTE JOŠ - Bljerim Kuči se pred Specijalnim tužilaštvom branio ćutanjem

Prema portalu, Specijalno tužilaštvo je do sada ispitalo oko 100 osoba u svojstvu osumnjičenih i svedoka, dok u planu ima ispitivanje još 300 pojedinaca pre nego što podigne prve optužnice.

Zvaničnik suda tokom razgovora u jednoj evropskoj zemlji rekao je da će prve optužnice biti o posleratnim ubistvima, za zločine protiv Albanaca.

PROČITAJTE JOŠ - Prve optužnice Specijalnog suda očekuju se do kraja marta

Prema istom izvoru najviši zvaničnici Kosova biće optuženi i tužilaštvo je obezbedilo svedoke, video snimke i druge dokaze.

"Na osnovu onoga što ima tužilaštvo biće podignuta optužnica za Tačija, Veseljija, (poslanike) Redžepa Seljimija i Dauta Haradinaja, (bivšeg predsednika Srbice) Samija Ljuštakua, bivšeg komandanta OVK Azema Sulje i mnogih drugih ličnosti iz perioda rata", kazao je isti izvor.

Prema njemu glavne ličnosti OVK se plaše jedni od drugih. Podvukao je da će optužnice biti podignute kada se kompletiraju dokazi.

Tribunal je prema njemu informisan i o ličnostima koje su se zalagale da spreče pravdu i to će, prema njemu narednih nedelja dovesti do iznenađenja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

Zeka

19.04.2019. 09:47

E,sad ce novoformirani sud na Kosovu,istraziti sva zlodela koja su napravljena od strane armije Srbije i politickih vodja.Vidjet ce te sta ce dalje biti.Nece se zavrsiti kao u Bosni,gdje ste se izvukli.Narod Kosova pamti i vraca.