U zatvorunema oporavka

Z. USKOKOVIĆ

03. 04. 2005. u 18:30

General-pukovnik Sreten Lukić ponovo se pismeno obratio javnosti, a istovremeno Tadiću i Koštunici. Konzilijum, koji je osnovao Savet za saradnju sa Haškim tribunalom, konsultovao i kardiologe iz Roterdama, a zajednički je zaključak da general mora da se a

BEOGRAD - Najviši policijski oficir Srbije, general-pukovnik Sreten Lukić ponovo se iz bolničke postelje obratio javnosti. Povod je taj što lekari Kliničkog centra Srbije, koji su Lukića operisali, ne mogu da daju garancije da bi njegovo lečenje u zatvorskim uslovima Haškog tribunala bilo medicinski izvodljivo i opravdano. Pismo slične sadržine upućeno je i predsedniku Srbije Borisu Tadiću i premijeru Vojislavu Koštunici.
U izjavi, koja je do medija stigla posredstvom njegovog advokata Siniše Simića, general Lukić kaže da je krajnje vreme da se prekine sa manipulacijama o njegovom navodnom obećanju da će posle izlaska iz bolnice lečenje nastaviti u Hagu.
- Pa, to je apsurd, uputiti nekog u Hag, znači poslati ga u zatvor, a ne u bolnicu ili lečilište - konstatuje general Lukić. - Boravak u zatvoru logično proizvodi pogoršanje zdravlja, a nikako poboljšanje. Od samog početka naglašavao sam da je moj prioritet stabilizacija zdravlja, a iza toga i spremnost na ispunjenje svih drugih obaveza. Onaj ko je doneo ili će doneti odluku da nasilno prekine moje lečenje, grubo kršeći uputstva lekara, podrazumevajući sve moguće posledice, neka to građanima Srbije i jasno saopšti i nema potrebe da izmišlja moja navodna obećanja.
Policijski general je zatražio od konzilijuma lekara, koji je inače oformio nacionalni Savet za saradnju sa Haškim tribunalom, odgovor o uspešnosti daljeg lečenja u slučaju "da me vlasti Srbije isporuče Haškom tribunalu". U pismenom odgovoru konzilijuma navodi se da samo dok je Lukić spreman da njima pokloni poverenje i brigu o njegovom zdravlju i "dok ste u našem delokrugu mi vam pružamo garancije da će se vaše lečenje sprovesti po svim pravilima medicinske struke, od kojih su ona etička od posebnog značaja".
Lekari su i decidni: - "Nažalost, ako nisu ispunjeni ovi uslovi, vi nam uskratite poverenje, ili niste u našem delokrugu, mi takve garancije ne možemo da pružimo".
Interesantno je da se konzilijum o daljem Lukićevom lečenju konsultovao i sa kardiolozima iz roterdamskog "Toraks centra", koji su se složili sa predlogom daljeg lečenja i odbacili nalaz lekara Haškog tribunala.
Dalji tok lečenja podrazumevaju ambulantno lečenje u periodu od šest do osam meseci, sa redovnim kardiološkim, ali i hematološkim kontrolama, zbog operacije koju je 5. oktobra prošle godine Lukić imao na otvorenom srcu. Policijski general bi, posle prošlonedeljnog proširenja koronarne arterije, danas ili sutra mogao da bude otpušten sa bolničkog lečenja.

PRAĆENJE
U PISMU generala Lukića upućenom predsedniku i premijeru Srbije navodi se, pored ostalog, da se manipuliše sa izveštajem konzilijuma od 19. marta ove godine u kome je data procedura lečenja ukoliko se on operiše u Beogradu. Tu je navedeno da je neophodno svakodnevno praćenje zdravstvenog stanja u periodu od oko šest meseci.

DRŽAVA SNOSI TROŠKOVE
BEOGRAD (Tanjug) - Predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Haškim tribunalom Rasim LJajić rekao je da je dobio pismo od zamenika registrata tog suda DŽona Hokinga, u kome ga obaveštava o proceduri i mogućnosti daljeg lečenja generala Sretena Lukića u Hagu.
U haškom zatvoru će biti omogućeno stručno, kompetentno i specijalističko praćenje i nazor stanja zdravlja Lukića nakon hirurških intervencija koje su obavljene u Beogradu, rekao je registrat Tribunala.
LJajić je kazao da će tribunal omogućiti da naša država angažuje dodatne lekare, pre svega domaće, ali i lekare iz roterdamske bolnice koja je prestižni evropski centar za tu vrstu bolesti.
- Naravno naša država to mora da plati, i država će snositi sve vrste troškova kao što su angažovanje lekara van zatvorske jedinice u Ševeningenu", rekao je LJajić. Beograd će dati garancije da se Lukić pusti na slobodu do suđenja s obzirom da je dva puta operisan i da je sam podigao optužnicu, čime su ispunjeni i formalno pravni kao i medicinski uslovi da se brani sa slobode.

SAOPŠTENJE MUP CRNE GORE
PAVKOVIĆ NIJE U KOTORU
PODGORICA (Beta) - Haški optuženik general Nebojša Pavković nije u Crnoj Gori, rečeno je agenciji Beta u MUP Crne Gore.
- Ministarstvo unutrašnjih poslova ima potpuno proverene informacije da se general Pavković ne nalazi u Kotoru ni u Crnoj Gori - saopšteno je u crnogorskoj policiji.
Beogradska televizija B92, pozivajući se na nezvanične informacije, objavila je preksinoć da se Pavković krije u svojoj kući u kotorskom naselju Sveti Stasije.
MUP Srbije je, podsetimo, raspisao poternicu za Pavkovićem koji se nije pojavio na suđenju za ubistvo Ivana Stambolića i atentat na Vuka Draškovića. Haški tribunal je 2003. podigao optužnicu protiv Pavkovića zbog navodnih ratnih zločina na Kosovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije