Zašto se muškarci i žene ne razumeju?

Tatjana Loš

12. 05. 2017. u 20:20

Večita borba polova uzima danak u ljubavi, prijateljstvu, na poslu. Devojkama je važno obeležavanje datuma, momcima to nije nikakav dokaz ljubavi

Зашто се мушкарци и жене не разумеју?

Shutterstock

MUŠKO srce je za trećinu veće od ženskog i ima veći broj otkucaja. Dame ranije dobijaju bore, jer im je koža tanja i lakše gube kolagen. Momci brže sagorevaju kalorije, zbog toga što imaju više mišićne mase. Ali je zato ženski imunitet jači od muškog, pa se efikasnije bore sa infekcijama i virusima. Muškarci imaju veći nos od žena, jer im je potrebno više kiseonika kako bi im raslo i održavalo se mišićno tkivo. Pripadnice nežnijeg pola mogu daleko lakše da urade špagu, jer su im ligamenti labaviji, što ih čini elastičnijim. One bolje razlikuju boje, muškarci su češće daltonisti...

I to, kada je reč o biologiji, nije sve na listi muško-ženskih razlika. Međutim, pripadnici oba pola će se verovatno složiti da fizičke različitosti nisu nikakva prepreka u vezi. Dublji i nežniji glas, "pivski" stomačić i jaki bokovi, sitnije i krupnije kosti... ništa od toga ne menja ljubavni odnos. Ali, u njega se zato opasno "mešaju" razlike u pogledima, navikama, potrebama, načinu komunikacije, reakcijama na spoljni svet.

Koliko puta ste čuli da su muškarci sa Marsa, a žene sa Venere? Upravo je na tome insistirao autor istoimene knjige DŽon Grej, osmislivši praktični vodič za bolje razumevanje suprotnog pola, kako bi se savladale prepreke na koje većina "natrči" u vezi. Jer, kako tvrdi, Marsovci (muškarci) i Venerijanke (žene) se razlikuju po unutrašnjem sklopu, pa tako za iste stvari koriste različite reči i logično je da se zbog toga ne razumeju.

- Bez prihvatanja činjenice da žene i muškarci po prirodi stvari moraju da budu različiti - oni će uvek biti u svađi. Ako ovu, tako važnu istinu zaboravimo, mi obično postajemo ljuti i razočarani u suprotan pol. Očekujemo da druga strana reaguje poput nas. Hteli bismo da oni žele ono što mi želimo i osećaju kako mi osećamo. Mi potpuno pogrešno pretpostavljamo da će se naš partner, ako nas zaista voli, ponašati i reagovati isto onako kako se mi ponašamo i reagujemo kada nekoga volimo - kaže Grej, dodajući da ovakav stav vodi iz razočaranja u razočaranje.

Psihoterapeut Tijana Mitrović se slaže sa ovom tvrdnjom, dajući nam jedan "plastičan" primer:

- Ženama je svaki datum "crveno slovo". Pamte rođendane, velike i male godišnjice, dan kada su se prvi put sreli, strasno pogledali, ozbiljno posvađali... A, muškarci jedva zapamte i najvažnije dane i godine, što ne znači da im je manje stalo. Međutim, baš to otvara prostor za svađe, jer ženama pre ili kasnije zasmeta što uvek moraju da podsećaju dečka ili muža da im je sutra godišnjica. Ali muškarcima to jednostavno nije važno i ne vide razlog da se partnerke zbog toga ljute.

Ipak, većina se ljuti. Na početku pokušavaju da ih na suptilan način ubede da je lepo kada se sami sete nekog zajedničkog datuma, a onda polako postaju sve manje suptilne u tome. I dok upiru prstom u njih, kao da su učinili najteže krivično delo jer se nisu setili druge godišnjice braka, muževi ih najčešće gledaju belo. Nije im jasno čemu tolika buka i na nju najčešće samo odmahnu rukom. I u tom trenutku se tek tako aktivira novi okidač za svađu.

- Žene u tom trenutku samo još jednom potvrde svoju teoriju da ih muškarci ne slušaju. Činjenica je da su pripadnice nežnijeg pola bolji slušaoci, dok njihovi partneri imaju moć da se prave da slušaju, a zapravo su im misli ko zna gde. Isključivanje im najbolje ide kada su na udaru kritike, što ne znači da dame nisu sposobne da im zbog toga na kraju, ipak, nabiju osećaj krivice - navodi sagovornica "Života plus".

Shutterstock

Koliko je tek sukoba buknulo zbog toga što jedni ne mogu da shvate druge u lošim životnim trenucima. Kada prolaze kroz neke teškoće, većina muškaraca ima potrebu da se osami i, kako kaže DŽon Grej, u tišini razmisli o onome što ih tišti. Ne žele da svojim brigama opterećuju prijatelje i porodicu, nego se povlače u svoju pećinu i zato deluju odsutno za ostatak sveta. S druge strane, Venerijanke bi o tome otvoreno da porazgovaraju sa nekim, jer su sigurne da jedino tako mogu da prevaziđu probleme. Odmah zovu najbolje drugarice ili teško uzdišu partneru, jer smatraju da je deljenje muke znak ljubavi i poverenja, a ne da time opterećuju bliske ljude. Na isti način imaju potrebu da saosećaju sa partnerom, ne shvatajući da njima to ponekad otežava život.

- One su inače brižnije i brižnošću mere stepen nečije ljubavi i privrženosti, što nije slučaj kod muškaraca. Zbog toga često dolazi do nesporazuma u vezi, jer devojke svaki čas optuže partnere da ne brinu o njima, dok one misle i da li su jeli, toplo se obukli i popili lekove. Tako dolazimo do one čuvene rečenice: "Sebičan si, ja sam ti na poslednjem mestu" - navodi Mitrovićeva.

Istraživanje australijskih naučnika je pokazalo da se muškarci i žene razlikuju i po načinu i stepenu žara u koji ulaze u rasprave. Skoro 50 posto veza je propalo zato što devojke nisu mogle da trpe momke koji su u svakoj svađi pokušavali da dokažu da su u pravu ili zato što "marsovci" nisu imali snage da slušaju glasne i dramatične optužbe partnerki. Razlika je upečatljiva i u argumentima koje polovi iznose kada se raspravljaju. Žene uglavnom bolje pamte i tu prednost iskoriste u svakoj diskusiji, pa bez obzira na temu, kompromituju partnera podsećanjem da je nekog avgusta rekao to i to, a da se na letovanju prošle godine okrenuo za tom i tom...

Svaka rasprava ima gubitnika, a ne mora tako da bude.

- U suštini, što pre shvatimo da smo različiti, bolje ćemo funkcionisati. Poštedećemo sebe nervoze, stresa, pokidanih živaca i naučićemo da uživamo u ljubavi samoj po sebi. Mi jednostavno ne možemo da reagujemo, mislimo i želimo na isti način kao i naš partner, ali možemo isto snažno i iskreno da volimo - zaključuje sagovornica.

Shutterstock

ŽENSKO "BLEBETANJE" TELEFONOM

KADA su zaposlenima u jednoj britanskoj firmi dali da popune anketu i odgovore na pitanje šta najviše zameraju svojim koleginicama, čak 60 posto muških ispitanika je odgovorilo - duge razgovore i rasprave preko telefona. Sagovornica "Života plus" kaže da muškarci ne mogu da shvate žensku potrebu za, kako im se čini, "blebetanjem" telefonom, jer oni taj aparat uglavnom koriste za dogovore - šta, kada i gde, što devojke prilično nervira jer ih "otkače".


ČEMU NERVOZA ZBOG FUDBALA?!

NESPORAZUMI u vezi su česti i kada se potegne priča o fudbalu i serijama. Žene nikako ne mogu da razumeju zašto muškarci vole da trče za loptom, nerviraju se kada gube na rekreativnom meču, a posle sa istom ekipom od koje su izgubili, sa osmehom piju pivo. Nije im logično što psuju dok gledaju utakmicu i zovu drugove da zajedno izanaliziraju golove i promašaje. Ali, ni muškarcima ne ide u glavu kako je moguće da žene mesecima strasno prate neku dosadnu seriju, prepričavaju nove zgode izmišljenih heroina i zbog njih propuštaju stvarne događaje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (6)

realnost

12.05.2017. 20:45

Zato sto su zene racionalne i proracunate, evolucijjski okrenute opstanku i sigurnosti a muskarci sanjari i idealisti kojima nisu na prvom mestu novac i lagodnost. Prosto.

sale

13.05.2017. 01:24

@realnost - Podvukao bih to proracunate. Prica da su zene emotivnije je cisti mit u koji su nas zene ubedile jer im je u nekom trenutku to odgovaralo - senzibilnije to da. Dodao bih da su manipulativnije. Pogledajte samo kako psihoterapeutkinja suptilno navodi na to da su zene pazljivije, mudrije, briznije itd itd iako pola od toga nije ni tacno. Ali cinjenica je da danas na 10 zenskih psihologa dodje jedan muski pa cemo stalno slusati zensku stranu price i zakljucak kako su zene u pravu.

Acika

12.05.2017. 22:07

"Realna", Prosto je kada gledas sa svoje zenske strane. Eto jos jednog "ne" razumevanja!

Vidoje

13.05.2017. 02:30

Postoje još dva ozbiljna uzroka nesporazuma: 1) žena će čak i nekoj nepoznatoj ženi bez problema pričati o detaljima (neuspesi, zdravstveni problemi) iz svog ali i iz partnerovog najintimnijeg života, i postavljaće i njemu, nasamo ili pred svima pitanja o tome, iako njemu takva "otvorenost" nije svojstvena; 2) kad iskrsne problem, većina muškaraca razmišlja kako da ga reši, a mnogim ženama je od rešavanja važnije ko je kriv. Da li to rade nesvesno, ili sa namerom - to je pravo pitanje.

PP

14.05.2017. 18:41

Stara prica koju sam cuo od svoje babe - sine, nadji zenu sa kojom mozes u starosti da razgovaras. U tome je poenta, sto znaci dobru osobu a ne lepu jer fizicka lepota vremenom prodje a ostaje samo lepota duha. Eh, sto ne poslusah babu nego pre 26 godina ozenih lepu I iracionalnu koja sada vise nije lepa nego samo zla