PRANjE ruku, često i temeljno, jedan je od osnovnih načina zaštite od virusa korona. Istraživanja su pokazala da nije bitno šta koristite, nego način na koji to radite. Antibakterijski gelovi i pene imaju posebne hemikalije i pomažu u ubijanju bakterija, način na koji perete ruke, takođe je vrlo važan. U ovoj situaciji među najugroženijima su svakako najstariji.


Tvrdi sapun i voda mogu nadmašiti efekte skupih proizvoda po učinku sve dok se ruke pravilno peru. Ruke treba prati svaki put pre i posle dodira sa hranom, posle odlaska u toalet ili menjanja pelena, posle kijanja, kašljanja, duvanja nosa... Pošto dodirujemo različite površine tokom dana, onda moramo da slavine u toaletu dezinfikujemo što češće celog dana. Međutim, u vreme epidemije sve ovo može dovesti do novog problema - isušivanja kože, a kod nekih ljudi može izazvati iritacije i ekcem.


Dr Isidora Andrejić Sbutega, dermatolog u "Bel mediku" naglašava da su losioni najblaža varijanta i verovatno su dovoljni u ovom trenutku, ali ipak sve zavisi od osobe do osobe.


- Pošto losioni sadrže samo vodu, neće biti jednako delotvorni kao, recimo, kreme - kaže naša sagovornica. - Kreme su gušće jer predstavljaju kombinaciju ulja i vode. Obično ne ostavljaju lepljiv trag, pa su vrlo praktične. Jedna od preporuka može da bude pantenol, ili krema od nevena sa pantenolom.


Doktorka objašnjava da su najjača sredstva za hidrataciju masti koja se mogu koristiti noću kada se inače ruke ne peru. Trebalo bi namazati deblji sloj neke masti za negu ruku, poput one od nevena ili kokosovo ulje, onda se navuku pamučne rukavice i tako prespava noć.


- Za koju god varijantu da se odlučite, sredstvo za hidrataciju se nanosi posle svakog pranja ruku - kaže dr Sbutega. - Takođe, trebalo bi znati da kada se kuća čisti hemijskim sredstvima obavezna je upotreba rukavica. Ako imate ekcem, prihvatljivo je da koristite blage kremaste sapune ili čak sredstva za pranje bez sapuna pod uslovom da ispoštujete sve korake prilikom pranja.


NAJBOLjA UREA


Naša sagovornica dr Sbutega savetuje da se potraže sredstva za pranje ruku koja već sadrže hidrantne sastojke kao što je urea. Ukoliko se ekcem ne povlači, neophodno je posavetovati se sa dermatologom, a on će razmotriti kratkotrajnu upotrebu kortikosteroida.