Da prste poližeš: Bataci u medu i paradajz sosu (RECEPT)

Ž. P.

10. 02. 2020. u 13:30

Evo još nekih recepata za ukusna jela sa paradajz sosom. Napravite: losos sa krompirom, goveđi gulaš, laganu čorbu, piletinu sa prelivom, rolat od mlevenog mesa, bruskete sa slaninom i sirom

Да прсте полижеш: Батаци у меду и парадајз сосу (РЕЦЕПТ)

Depositphotos

"MEDENI" BATACI


Potrebno je:

- 4-5 bataka sa karabatacima

- glavica crnog luka

- 3 čena belog luka

- 2 kašike maslinovog ulja

- crvena ljuta papričica

- 2 kašičice majčine dušice

- 750 ml pasiranog paradajza

- so, biber

- kašika meda

Iseckani crni i beli luk propržite na maslinovom ulju. Očistite papričicu od semenki, iseckajte je, stavite u tiganj sa majčinom dušicom i dinstajte sve zajedno. Dodajte pasirani paradajz, med, posolite, pobiberite i kuvajte otprilike 10 minuta poklopljeno. Ako je previše gusto, dodajte malo vode. Ubacite u sos batake i kuvajte zajedno 5 minuta, a zatim poređajte meso u podmazani pleh, ostatak sosa prelijte preko i zapecite u rerni. Poslužite jelo uz pirinač i salatu.



LOSOS SA KROMPIROM



Potrebno je:

- 200 g lososa

- 150 g paradajza iz konzerve

- 2-3 čena belog luka

- 1 kašika kapra

- so, biber

- bosiljak

- šolja leblebija iz konzerve

- nekoliko krompira

Posolite ribu i ispecite je na vrelom ulju u tiganju, s obe strane, otprilike pet minuta. Dodajte zatim paradajz iz konzerve zajedno sa bosiljkom, leblebijama i biberom. Poklopite tiganj i dinstajte još 10 minuta. Odvojeno skuvajte nekoliko krompira, isecite ih na kocke i služite kao prilog uz ribu.


GOVEĐI GULAŠ


Potrebno je:

- 500 g crnog luka

- 500 g goveđeg mesa

- 2-3 kašičice aleve paprike

- 3 lista lovora

- po kašičica kima i peršuna

- 5 kašika paradajz sosa

- prstohvat bosiljka

- so, biber

Iseckajte crni luk, propržite ga na ulju u dubljoj šerpi, sipajte malo vrele vode i dinstajte još pola sata, uz povremeno mešanje i dolivanje. Zatim ubacite alevu papriku, lovorov list, kim i peršun. Dodajte meso iseckano na kocke, dinstajte nekoliko minuta sve zajedno, pa nalijte vruću vodu i kuvajte na umerenoj temperaturi otprilike sat i po (povremeno mešajući i dolivajući vrelu vodu). Posolite gulaš po ukusu, dodajte paradajz sos, biber, prstohvat bosiljka i ponovo promešajte. Kuvajte još 15 minuta, isključite ringlu i ostavite poklopljenu šerpu da se gulaš još tiho krčka. Uz jelo možete da poslužite bareni pirinač ili makarone, kao i salatu od svežeg kupusa. Pre nego što poslužite jelo, izvadite lovorov list iz šerpe.



LAGANA ČORBA


Potrebno je:

- 30 ml maslinovog ili suncokretovog ulja

- kašika brašna

- 1/2 l sosa od paradajza

- 1/2 l vode

- list lovora

- so, biber

- suvi biljni začin

- seckani peršun

- malo pirinča

U dublju šerpu sipajte ulje i stavite na ringlu. Kada se zagreje dodajte brašno i malo ga propržite. Sipajte paradajz sos i mešajte dok ne počne da kuva, nalijte vodu, stavite lovorov list i začinite po ukusu. Kada provri, kuvajte nekoliko minuta i dodajte kuvani pirinač. Preko čorbe naseckajte svež peršun.



PILETINA SA PRELIVOM


Potrebno je:

- 400 g belog pilećeg mesa

- manja konzerva graška

- 1/2 l sosa od paradajza

- svež peršun

- so

Meso isecite na kocke, začinite i ispržite na ulju. Dobro procedite tečnost iz graška. Piletinu stavite u tanjir, dodajte preko grašak (može i još neko povrće po izboru), a odozgo sipajte sos od paradajza i malo svežeg seckanog peršuna.



ROLAT OD MLEVENOG MESA



Potrebno je:

- 500 g mlevenog mesa

- 100 g šunke(može i slanina)

- 100 g kačkavalja

- 200 g svežeg kravljeg sira

- 3 kuvana jajeta

- 2 sveža jajeta

- 3 čena belog luka

- 100 g prezli

- so, biber

- suvi biljni začin

Za paradajz sos:

- 2 čena belog luka

- 2 kašike brašna

- kašika aleve paprike

- 2 dl paradajz pirea

- 2 dl vode

- peršun

Mleveno meso, beli luk, sveža jaja, prezle, so, biljni začin i biber dobro promešajte da dobijete ujednačenu smesu. Zatim meso rastanjite na foliju i filujte svežim sirom, šunkom, kuvanim jajima (iseckajte ih na kolutove) i rendanim kačkavaljem. Meso pažljivo uvijte u rolat i pecite u zagrejanoj rerni na 200 stepeni, otprilike 45 minuta. U međuvremenu pripremite paradajz sos. Iseckajte beli luk i propržite ga na ulju, dodajte 2 kašike brašna i kašiku aleve paprike, a zatim i paradajz pire pomešan sa vodom. Začinite biljnim začinom, biberom i sitno seckanim peršunom. Isecite rolat kada se ispeče (nemojte odmah čim ga izvadite iz rerne da se ne raspadne) i servirajte sa pripremljenim sosom od paradajza. Za prilog možete da spremite restovani krompir ili pire.



BRUSKETI SA SLANINOM I SIROM



Potrebno je:

- baget ili običan hljeb

- sos od paradajza

- nekoliko čeri paradajza

- slanina(može i pečenica)

- malo sira

- 4 čena belog luka

- svež bosiljak ili peršun

- zelena paprika

Isecite hleb na kriške, svaku premažite sosom od paradajza, poređajte preko slaninu, seckani paradajz, papriku, sir, beli luk, a zatim pospite bosiljkom ili peršunom. Pecite ih u rerni na 200 stepeni, otprilike 10 minuta da budu hrskavi. Bruskete poslužite kao predjelo ili za doručak.


Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)