Umetnost govora muzikom: Kompozicije Arsenija Jovanovića na kompakt-disku La Parata

M. N. M.

21. 05. 2020. u 17:15

Уметност говора музиком: Композиције Арсенија Јовановића на компакт-диску Ла Парата

UGLED Arsenije Jovanović/Foto Privatna arhiva

Instalacija je zasnovana na snimcima glasa i govora autorove ćerke Ane tokom odrastanja, ali i zvucima njenog disanja odmah po rođenju, dojenja, prvog plača i smeha
KOMPOZICIJE mnogobrojnim nagradama ovenčanog kompozitora, vrsnog reditelja i pisca Arsenija Jovanovića biće uskoro objavljene na kompakt-disku "La Parata", u izdanju poljske izdavačke kuće Bolt Records, u saradnji sa Eksperimentalnim studiom Poljskog radija, dok će kuća "Pentiments", koja se bavi eksperimentalnom muzikom i umetnošću zvuka, objaviti vinil izdanje The Art of Speech. Na disku će se, uz naslovnu kompoziciju "La Parata", rađenu u koautorstvu sa Ilinkom Čolić Jovanović, naći i dela White City i Fear of the Birds, a izdanje će biti propraćeno esejom čiji je autor Mihal Libere.

Vinil izdanje The Art of Speech sadrži kompoziciju koja je pre dve godine bila deo Jovanovićeve audio-vizuelne instalacije u bečkom Muzejskom kvartu, a posvećena je fascinantnom fenomenu razvoja ljudskog govora. Instalacija je zasnovana na snimcima glasa i govora autorove ćerke Ane tokom odrastanja, ali i zvucima njenog disanja odmah po rođenju, dojenja, prvog plača i smeha, dok je poslednji snimak već odrasle Ane nastao u studijima ORF.


Jovanović je upravo (17. maja) sa kompozicijom Senza Titolo učestvovao i u omaž programu Eriku Satiju (1866-1925) u Trstu, upriličenom povodom rođendana slavnog francuskog kompozitora, i uživo prenošenim iz Teatra Mijela.


Svestrani umetnik, poznat i po dugogodišnjoj saradnji sa legendarnim Terensom Malikom, početkom marta poklonio se publici na 48. Festu, gde je premijerno prikazan novi film ovog kultnog reditelja "Skriveni život", u kome se takođe našla i Jovanovićeva muzika.


MELODIJE IZ MALIKOVIH FILMOVA


NEDAVNO je, u izdanju francuske izdavačke kuće Les Legendes de Voix poznati francuski "akustički pejzažista" Erik la Kasa objavio disk sa nekoliko Jovanovićevih kompozicija. Američke izdavačke kuće FOARM Projects i OAR Records objavile su CD sa četiri Jovanovićeve kompozicije, među kojima i one korišćene u filmovima Terensa Malika.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije