Radovi Vuka Vučkovića i Petra Sibinovića u Galeriji Ulus: O sočnosti života i sveta

M. KRALJ

19. 05. 2020. u 08:20

Postavka slika i skulptura bila spremna pre pandemije

Радови Вука Вучковића и Петра Сибиновића у Галерији Улус: О сочности живота и света

Vuk Vučković, LOVEJOY

PRE izbijanja pandemije i uvođenja vanrednog stanja, u Galeriji ULUS, u Knez Mihailovoj, postavljena je zajednička izložba istaknutih umetnika mlađe srednje generacije, slikara Vuka Vučkovića i vajara Petra Sibinovića, pod nazivom "Najbolji od svih mogućih svetova", koja je morala da čeka do danas, kada će publika moći da je premijerno obiđe. Svečano otvaranje ove postavke slika i skulptura, apstraktne orijentacije, zakazano je za petak u 19 časova.

Radovi ovih autora, kako ističu u konceptu izložbe, pozivaju posmatrače da napuste poznato tlo i zakorače u svet fantazija, oblika i boja, u kome vladaju čista svetlost i apsolutna tama. Seriju "Kosmički predeli" Vučković je započeo 2010. i ona zasada ima više od 60 slika različitog formata:

- Temu kosmičkog predela umetnik uvodi s namerom da nas podseti da smo i mi deo te celine, iako je često u našoj svesti kosmos shvaćen kao nama nepoznat, dalek i nepristupačan prostor - stoji u tekstu koji prati izložbu. - Posmatraču ostaje otvorena tema za razmišljanje jesu li ti predeli samo plod sveta ideja ili čovek poseduje sposobnost da u podsvesti spozna predele koje fizički nikad nije posetio.

Vajar Petar Sibinović, s druge strane, istražuje elementarne procese u prirodi kao i izgled različitih materijala pod mikroskopom:

- Ove apstraktne predstave koje u isto vreme jesu i apsolutna realnost i van jasnog konteksta prezentacije nemaju nikakvu predstavljačku snagu osim ako predstavljaju same sebe, postaju samom ovom činjenicom prazno mesto za projekciju svih onih sadržaja koje iskustvom nismo vizuelizovali - piše u konceptu izložbe. - U svetu u kome sve što postoji mora imati oblik, a samim tim i značenje, apstraktnost prikaza omogućava upisivanje i čitanje uvek i iznova, a jedini preduslov ostaje sama vitalnost forme koja svedoči o sočnosti života i sveta, i magnetski nas privlači sopstvenim oblikom.

NAGRAĐIVANI AUTORI

OBOJICA umetnika, koja su na FLU diplomirala pre jedne decenije, nagrađivana su kao studenti, a potom i mladi profesionalci. Vučković, koji je do sada imao 23 samostalne i više od 120 kolektivnih izložbi, nosilac je prvih nagrada na konkursima "Niš art fondacije" i Fondacije Vladimira Veličkovića. Sibinović je priredio 16 samostalnih izložbi, osvajao prve nagrade na konkursima ivanjičke "Nušićijade" i izložbe "Mini Ekspo", a bio je saradnik i na scenografiji za igranu seriju Krypton pod pokroviteljstvom Warner Brothers Pictures.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije