DANE Kragujevca, ove godine uveličava i izložba iz legata koji je svom gradu zaveštao vajar i čuveni profesor Fakulteta likovnih umetosti Nikola Koka Jankovića (1926-2017), a za koga je nadležan tamošnji Narodni muzej. Iz ove jedinstvene baštine, koja od kraja prošle godine ima i sopstveni "krov nad glavom" (zdanje koje je projektovao arhitekta Zoran Gagić), namenski je osmišljena postavka crteža "Pejzaži: urbani i ruralni, crteži i akvareli".


- Jankovićev analitički pristup skulpturi ogledao se u brojnim studijama, crtežima i skicama koje su prethodile konačnoj realizaciji vajarskih dela, pa tako zbirka crteža legata broji više 1.100 jedinica - priča istoričarka umetnosti Katarina Babić, viši kustos, zadužena za Jankovićev legat.


Crteže je, kaže, radio perom, olovkom, ugljenom i četkom, a njegovi radovi na papiru tematski su bili raznovrsni - portreti, figuracija, mrtve prirode i pejzaži.


- Svoje stvaralaštvo Janković je bazirao na uzorima evropskog kulturnog nasleđa, a pre svega francuske umetnosti. U duhu te tradicije pejzaži identifikuju odnos čoveka prema spoljnom svetu. Impulsi iz stvarnosti prelamali su se kroz umetnikovu "unutrašnju prizmu" reflektujući njegove impresije i raspoloženja na dela. On je kretao od realnosti i u nju se vraćao - dodaje Babićeva.


Radovi malog formata, kako ističe, nastali su na otvorenom, i ukazuju na trenutke u kojima je umetnik prenosio svoje impresije i vizije predela:


- Izloženo je 25 crteža i akvarela, gradskih i pastoralnih prizora, izvedenih grafitnom, olovkom u boji, laviranim tušem, flomasterom, kao i vodenim bojama. Ova dela nastala su u periodu od 1945. do 1997, a prikazani su predeli koji su umetniku intimno mnogo značili: roditeljska kuća u selu Brezovi, stari Kragujevac, jezero Bubanj, Prizren, Boka kotorska. Sa jednog neuobičajenog aspekta pastoralni i gradski predeli pružaju jedinstven uvid u razvoj umetničkog prosedea Nikole Jankovića od realističkog do modernog izraza, od mimetičkih do apstrahovanih prikaza - zaključuje Katarina Babić.


Nikola Koka Janković


DO SREDINE JUNA


ZBOG vanrednog stanja izložba nije imala svečano otvaranje, a biće postavljena u Galeriji Nikole Koke Jankovića do 15. juna. Po ukidanju vanrednog stanja, posetioci će moći da je vide od utorka do petka, između deset i 16 časova, a Radio-televizija Kragujevac će u okviru programa emitovati stručno vođenje kroz postavku, kao i kratak video sa izloženim delima.