NAŠ nacionalni filmski arhiv takođe daje odgovor na globalno tešku situaciju, kojim će ljubiteljima "pokretnih slika" olakšati ovo vreme opšte izolacije i karantina - materijali Jugoslovenske kinoteke, čiji se fond ubraja među najbogatije u svetu, dostupni su na kanalima YouTube i Vimeo. Na zvaničnoj YouTube stranici svi zainteresovani u zemlji i svetu mogu besplatno da vide odabrane inserte i filmove, a u prvom "paketu" od 60 klipova nalaze se "pokretne slike" koje se bave istorijom, etnologijom, kulturom. Akcenat je na predstavljanju istorije Srbije i Jugoslavije, nekadašnjeg života, izgleda gradova, života običnih ljudi na ovim prostorima, kao i važnih istorijskih ličnosti i događaja. Za sada su to dokumentarni materijali iz perioda do 1945. godine, na koje Jugoslovenska kinoteka ima pravo. Stranica će biti dopunjavana, a sadržaj će se proširivati novim prilozima i insertima iz izvanredne riznice Arhiva Kinoteke na svakih mesec dana. Inserti traju do pet minuta, a svaki prati kratki tekstualni opis ili identifikacija na srpskom i na engleskom jeziku.
Završetak Prvog svetskog rata obeležen je različitim programima, a filmovi iz fonda Kinoteke koji svedoče o tim burnim i slavnim danima dostupni su svim zainteresovanim gledaocima na veb-platformi European Film Gateway, kao i na zvaničnom Vimeo profilu Jugoslovenske kinoteke. Kinoteka je kao učesnik međunarodnog projekta European Film Gateway postavila izbor iz svoje kolekcije dokumentaraca, među kojima su "Solunski proces" (1917), "Ulazak srpske vojske u Skopje" (1918), "Proslava proboja Solunskog fronta" (1928), kao i druga značajna ostvarenja.

S VEROM U BOGA
GLEDAOCI će moći da vide i kasnije snimane dokumentarne filmove, poput "Cerske bitke" i "Kolubarske bitke", u režiji Svetozara Pavlovića, "Marš smrti" Miomira Stamenkovića i druga ostvarenja, ali i dugometražne igrane filmove na temu Prvog svetskog rata, kao što su "S verom u Boga" Mihajla Popovića i čuveni "Marš na Drinu" Žike Mitrovića. Pored ovih materijala, često će i aktuelni događaji biti inspirator za to koje će se "pokretne slike" iz fondova Kinoteke postavljati na njenu zvaničnu jutjub-stranicu.