IZLOŽBOM "Jedna priča iz komšiluka", Gradski muzej Vrbasa je proteklih dana prezentovao tri nove slike i brojne umetničke fotografije velikog vojvođanskog slikara Jožefa Pehana, kao i oslikani nameštaj i mnoštvo drugih predmeta i dokumenata, koji su u muzej dospeli iz porodice u susedstvu.

Slike, fotografije i ostale eksponate, koji su obogatili fundus muzeja, delom su prodale, a delom poklonile sestre Julija i Otilija Đakonović iz Vrbasa. Reč je o ostavštini s kraja 19. i početka 20. veka, koju je sačuvala njihova majka iz svog prvog braka u nemačkoj familiji Zajdl u Novom Vrbasu. Pehan je bio kućni prijatelj Zajdlovih, koje je slikao, fotografisao i ukrašavao njihov nameštaj.

Pročitajte još: Slike iz Bačke bum u Mađarskoj

- Dobili smo tri Pehanova ulja na platnu, na kojima su figura deteta i portreti babe i dede iz porodice Zajdlovih. Tu je i šest njegovih akvarela kojima je oslikao ručno izrađenu garnituru za sedenje u kući Zajdlovih. Ova dela su obogatila kolekciju Pehanovih radova u našoj ustanovi - navodi Vesna Grgurović, rukovodilac Gradskog muzeja Vrbasa.

Tri slike i nameštaj sa akvarelima od sestara Đakonović je otkupio, i vrbaskom muzeju na čuvanje i upravljanje predao Nacionalni savet mađarske zajednice u Srbiji.

- Sestre su muzeju poklonile blizu dvesta različitih predmeta, od opreme za bebe, krštenica i ostalih svedočanstava, nameštaja i ličnih stvari do fotografija sa Pehanovim potpisom, napravljenih u njegovom foto-ateljeu - predočila je Grgurovićeva.

Jožef Pehan (1875-1922) bio je najistaknutija ličnost kulturnog života Vrbasa na početku 20. veka. Rođen je u Čelarevu, osnovnu školu završio je u Bačkoj Palanci, a fotografski zanat izučio u Novom Sadu. Bio je pionir umetničke fotografije u Vojvodini.


Julija Đakonović i Vesna Grgurović - Foto Muzej Vrbasa

Studirao je slikarstvo u Minhenu, na Bavarskoj umetničkoj akademiji i u čuvenoj privatnoj školi Šimona Hološija. U Novom Vrbasu, gde se preselio kad je imao 22 godine, bavio se i vajarstvom, projektovanjem zgrada, režijom, glumom i pisanjem pozorišnih komada, komponovanjem i sviranjem violine u kvartetu koji je osnovao.


- Pehan je jedan od najznačajnih secesijskih slikara u Vojvodini na prekretnici vekova. Njegova dela su tamo gde i treba da budu - u Gradskom muzeju, jer su deo kulturnog nasleđa Vrbasa - rekao je književnik Đeze Bordaš, koji je sa Agneš Ozer, savetnicom Muzeja Grada Novog Sada, u ime Nacionalnog saveta mađarske zajednice prisustvovao izložbi "Jedna priča iz komšiluka".


ZA BUDUĆE GENERACIJE

Julija Đakonović, koja živi u Belgiji, rekla je da je srećna što su ona i sestra ostavile Vrbasu ono što su njihovi roditelji decenijama čuvali.

- Sadašnji posetioci muzeja, ali i buduće generacije, moći će da vide kako se nekad živelo u Vrbasu, kakav je bio standard i kakva su divna dela ljudi stvarali - kazala je Julija.