Ivana Vujić na čelu Narodnog pozorišta

V. STRUGAR

20. 11. 2018. u 16:05

Vlada Srbije razrešila Dejana Savića dužnosti upravnika na njegov zahtev. Prioriteti su angažovanje ansambla, fasada, garderoba, kaže rediteljka

Ивана Вујић на челу Народног позоришта

Okončana kriza u nacionalnom teatru Foto V. Danilov

VLADA Srbije na današnjoj sednici je razrešila dužnosti dosadašnjeg upravnika Narodnog pozorišta Dejana Savića na njegov lični zahtev, i na to mesto kao vršioca dužnosti imenovala rediteljku i profesorku FDU Ivanu Vujić. To je ujedno epilog višenedeljne agonije u nacionalnom teatru, koja je rezultirala najavom štrajka dela zaposlenih (za Dan pozorišta, 22. novembara), a koji su tražili bezuslovan odlazak dosadašnjeg upravnika sa funkcije.

- Veliki umetnik Raša Plaović (čije ime nosi mala scena nacionalnog teatra) svojevremeno je ovo pozorište nazvao "naša kuća kod Spomenika". I zaista, "naša kuća" je jedinstvena jer se u njoj susreću najrazličitiji umetnički izrazi i rađa visok kvalitet - kaže u izjavi, za "Novosti", Ivana Vujić. - Takođe, da podsetim i na reči Miloša Crnjanskog da je nacionalni teatar "kuća vetrova, kuća koja ima moć da ostvari promenu među izvođačima i među gledaocima". Ovo je mesto susreta velikih darova, kao i upornosti i odlučnosti kojima se pravi talenti iskazuju. Reč je o izuzetno kvalitetnoj sredini, punoj potencijala koji tek treba da se pokaže u punoj snazi.

Ivana Vujić je, inače, tek druga žena upravnik u vek i po postojanja Narodnog pozorišta (na njegovom čelu bila je još samo Vida Ognjenović od 1990 do 1993). Da podsetimo, Vujićeva je bila jedan od kandidata za mesto upravnika na četvrtom konkursu nacionalnog teatra, u martu 2015. godine. Na pitanje koji će biti njeni upravnički imperativi, naša sagovornica odgovara:

- Postoje prioriteti na više platformi: angažovanje ansambla, sređivanje fasade, garderoba... Stvaralački potencijal i uslovi za rad moraju se paralelno unapređivati, a veliku pažnju treba obratiti i na razvoj publike, posebno one mlade koja će svedočiti umetničkom stvaranju nacionalnog teatra u sledećih pola veka.

Ivana Vujić

Proslava povodom 150 godina Narodnog pozorišta je sutra (pozivnice su već upućene na sve adrese, sa potpisom Dejana Savića), a o njenom održavanju Ivana Vujić kaže:

- Svečana akademija proteći će onako kako je ranije zamišljeno, što je prirodno. Narodno je ozbiljno pozorište, i posle proslave idemo dalje. Jer, vek i po kuće ne može trajati samo jedan dan, imaćemo razne aktivnosti tokom cele godine.

Na scenama nacionalnog teatra do sada su u rediteljskom rukopisu nove upravnice izvedene predstave "Spaljivanje udovica", "Vojvotkinja od Maltija", "Hamlet", "Romeo i Julija", "Balkanska plastika". Osim rediteljskog i pedagoškog rada, Ivana Vujić je tokom dosadašnje karijere bila osnivač više pozorišnih scena i aktivni je učesnik nekoliko međunarodnih federacija.

Dejan Savić

DEJAN SAVIĆ: NA RASPOLAGANjU ZA DRUGE MOGUĆNOSTI

DOSADAŠNjI upravnik Dejan Savić uputio je dopis Vladi, u kojem se navodi:

"Uprkos okolnosti da do sada nisam primio nijednu primedbu na svoj dosadašnji rad, da je Narodno pozorište nekoliko godina proglašavano za najbolje, ne samo u Gradu i Republici nego i u regionu, te da su nam umetnički, finansijski i materijalni pokazatelji u plusu, došlo je do, uveren sam, organizovane kampanje protiv mene lično u cilju poništavanja ovakvih rezultata NP i njegovog korišćenja u druge svrhe, koje su najmanje umetničke. S obzirom na to da je u toku jubilarna sezona u kojoj zbog najavljenog štrajka dela glumaca NP ne može da se pridruži uspesima Vlade RS na polju kulture, kao što je otvaranje Narodnog muzeja i Muzeja savremene umetnosti, a ne želeći da aktuelno stanje u NP eskalira u nešto drugo i veće, smatram za svoju dužnost da zamolim Vladu Republike Srbije da me, na sredini mog mandata, razreši dužnosti upravnika Narodnog pozorišta. Ostajem dosledan ciljevima i pravcima ove vlade i onome čemu se teži, a to je napredak Republike Srbije na svim poljima i stavljam se na raspolaganje za sve druge moguće aktivnosti."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

Kojadinka

24.11.2018. 18:13

@Tanasije - Sto si N stavio malim slovom.... Pozoriste je narodno a Vujic je narodni lik...

Kojadinka

24.11.2018. 18:11

Sad da vidimo sta ,, glumcici ,, treba da rade . Samouoravljanje je proslo a tezge ... tu se placa porez... Gledaoci ljubitelji pozorja mole boga da se shvati da je to Narodno pozorioste ...