Zlokovićeva baština

M. A. K.

utorak, 02. 10. 2018. u 10:15

Злоковићева баштина

Zloković na terasi svoje porodične kuće / Zgrada u Internacionalnih brigada 46 Foto Vikipedija

Zavod za zaštitu spomenika i fondacija slavnog arhitekte. Ostavio 170 projekata, osvojio šezdesetak nagrada

U PRVOJ zgradi podignutoj u stilu moderne u Srbiji, porodičnoj kući jednog od najznačajnijih srpskih arhitekata Milana Zlokovića (1898-1965) na Neimaru, danas će svečano biti potpisan protokol o saradnji između Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda i fondacije sa njegovim imenom. Cilj saradnje je zaštita graditeljskog nasleđa koje je našem glavnom gradu ostavio ovaj profesor Arhitektonskog fakulteta.

PROČITAJTE I:Pucanj gerilca koji se još čuje

Uz podršku Fondacije “Milan Zloković”, Zavod od prošle godine realizuje više projekata u vezi sa očuvanjem te baštine. Sanirana je fasada na njegovom najznačajnijem delu Univerzitetskoj dečjoj klinici, spomeniku kulture koji očekuju rekonstrukcija i povratak u originalno stanje, a u okviru projekta “Tiršova 2”. Zgrada “Fijat - Jugoauto” proglašena je spomenikom kulture, uspostavljen je režim prethodne zaštite na vilama “Prendić” i “Šterić”, zgrada Josipa Šojata u Ulici kralja Milutina priprema se za proglašenje u spomenik kulture... Prošlog meseca u Narodnoj banci Srbije održana je i velika izložba “Moderna Beograda - Arhitektonska baština prestonice”.

Rođen u Trstu, u srpskoj pomorskoj porodici poreklom iz Boke Kotorske, Zloković, koji je posle otpočetih studija u Gracu, diplomirao arhitekturu u Beogradu a usavršavao se u Parizu, iza sebe je ostavio 170 projekata, za koje je osvojio šezdesetak nagrada i otkupa na konkursima. Njegov najplodniji stvaralači period bio je između dva svetska rata, kada mu je izvedeno 40 zgrada - privatnih kuća i vila, poslovnih i javnih zdanja. Sa arhitektama Branislavom Kojićem, Dušanom Babićem i Janom Dubovijem, 1928. godine osniva Grupu arhitekata modernog pravca. U Muzeju grada Beograda u toku je formiranje legata Milana Zlokovića i digitalizacija njegove arhive.

POTPISIVANjE PROTOKOLA

UZ upravnika Fondacije “Milan Zloković” dr Đorđa Mojovića, na današnjoj svečanosti u kući u Internacionalnih brigada 76, o značaju ličnosti i dela velikog arhitekte govoriće istoričar umetnosti Saša Mihajlov, dok će Angelina Banković, kustos Muzeja grada Beograda, predstaviti dosadašnji rad na formiranju legata. Pre potpisivanja protokola, na dosadašnju saradnju Fondacije i Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda podsetiće direktorka Olivera Vučković, a završna reč pripašće njegovoj ćerki, prof. dr Milici Mojović, predsednici UO Fondacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije