OVOGODIŠNjE, 53. muzičke svečanosti Mokranjcu u čast, "Mokranjčeve dane", otvoriće danas Ivana Delić, pomoćnik ministra kulture i informisanja, a svojom besedom balerina Aja Jung, direktorka Beogradskog festivala igre. Goste i učesnike festivala pozdraviće u ime domaćina i Vladimir Veličković, predsednik Opštine Negotin.

Prvog festivalskog dana, tradicionalno, biće održano natpevavanje horova, na kojem će se za statuetu Stevana Mokranjca nadmetati hor pri beogradskom Hramu Svetog Đorđa, Omladinski hor "Milka Stoeva" iz Burgasa u susednoj Bugarskoj, Mešoviti hor KUD "Jevnica" iz Slovenije i hor Rozafa Expression iz Skadra u Albaniji.


PROČITAJTE JOŠ:
Ivan Grubanov: Opomene mrtvih država

Programski koncept festivala zadržao je osnovne stubove - natpevavanje, horske, kamerne i vokalno-instrumentalne koncerte, pa će publika tako biti u prilici da do 21. septembra uživa u mnogobrojnim programima, koncepcijski različitim, od koncerta reprezentativnog subotičkog ansambla Collegium musicum catholicum, pod upravom mladog dirigenta Miroslava Stantića (16. 9), klavirskog kvinteta "Alpro senso" (17. 9) do nastupa vokalne grupe "Konstantin" iz Niša (20. 9).

PROČITAJTE JOŠ: NAJSTARIJA TEHNIKA UMETNOSTI: Tajne izrade mozaika

- Uvažavajući tradiciju i značaj "Mokranjčevih dana", programski koncept 53. festivala čuva osnovnu misiju - promovisanje stvaralaštva najznačajnijeg srpskog kompozitora Stevana Stojanovića Mokranjca, doprinosi afirmaciji njegovog i uopšte srpskog muzičkog stvaralaštva i izvođaštva, sa akcentom na negovanju horske tradicije - kaže muzikolog Sonja Marinković, selektor festivala.

Publici je ponuđen i atraktivni muzičko-scenski program, nedavno postavljen u Narodnom pozorištu, mjuzikl "Bolivud" (17. 9), ali i koncert trija Vlatka Stefanovskog, za koji se već sada traži karta više (20. 9).

Stevan Mokranjc

Završni koncert 53. "Mokranjčevih dana" pripada Horu i Simfonijskom orkestru RTS, koji će zajedno sa dečjim horovima iz Negotina, pod rukovodstvom Bojana Suđića, izvesti "Karminu buranu" (21. 9).

- Želja nam je da i ovi 53. "Mokranjčevi dani" budu na tragu slave najvećeg srpskog kompozitora i da manifestacija i ove godine promoviše najviše umetničke vrednosti i profesionalizam. Mokranjčevim tragom - u slavu umetnosti - zaključuje Sonja Marinković.

OPERSKE DIVE

Muzički sladokusci uživaće u nastupu našeg najistaknutijeg violiste Saše Mirkovića (18. 9), a u okviru programa "Večernja serenada" i u kompozicijama srpskih autora inspirisanih Bahovim svitama za violončelo (19. 9).

- Odu glasu, instrumentu u koji je Mokranjac najviše verovao, na različite načine daće naše operske dive Iva Mrvoš Anokić i Snežana Savić Sekulić, koje će publici 19. septembra predstaviti lepotu naše solo pesme - ističe selektorka "Mokranjčevih dana".