НАЈСТАРИЈА ТЕХНИКА УМЕТНОСТИ: Тајне израде мозаика

Ј. С.

четвртак, 13. 09. 2018. у 12:54

НАЈСТАРИЈА ТЕХНИКА УМЕТНОСТИ: Тајне израде мозаика

ФОТО Прес служба КЦНС

У Новом Саду почео НОАфест, посвећен једној од најстаријих техника уметности. Све појаве над којима се пристојан свет саблажњава престаните да примећујете – савет је младим уметницима

ИЗЛОЖБОМ радова двадесетак младих аутора и оанел дискусијом дискусијом под називом „Мозаик данас” у Културном центру Новог Сада у среду је почео НОАфест који ће трајати до 19. септембра.

Фестивал већ пету годину заредом окупља савремене визуелне уметнике. У хетерогености уметничког изражавања, сваке године у фокусу је другачији облик уметничког израза уз лајтмотив „Уметност је жива ако има оних који је конзумирају”.

Прочитајте још - Мозаик оставља без даха

Под вођством историчара уметности и модератора Биљане Јотић, панел дискусију отворио је историчар уметности Бранислав Михајлов који је упутио савет младим људима да свако од њих треба да „разгрће” пут правим уметничким вредностима у нашем друштву и да све појаве, над којима се пристојан свет саблажњава – престану да примећују.

- Имате две групе људи: оне који то са задововољством прате и оне који негодују. Ако на било који начин уђете у расправу на интернету критикујући такве појаве, ви управо учествујете у кампањи где се снага таквих информација појачава – каже Михајлов.

Љиљана Суботић, која води Галерију СКЦ на Новом Београду, говорила је о свом искуству кустоса и мозаику као веома тешкој и захтевној техници.

- Срећна сам што многи уметници раде управо мозаик за бијенале. Временом је то узимало маха и данас имамо све више мозаика на сакралним објектима и приватним зградама – казала је Суботићева.У дискусији су учествовали и уметници Љиљана Ривић, Крум Шаранков и Зоран Живковић.

На овогодошњем фестивалу учествују уметници из Србије : Дуња Сирмиум, Миљана Радојчић, Маријана Ракичевић, Стефан Станчић, Софија Марковић, Дина Стаматовић, Ана Миљковић, Милица Вујнић, Биљана Ђоковић, Милица Вуковић, Анђелка Радојевић, Наталија Миладиновић, Милан Ћук, Љиљана Ривић, Мирко Ћетковић, Ненад Марковић, Дарко Бурнаћ, Јелена Пејовић.

Поред њих, учесници су и њихове колеге из региона:Николина Манојловић Врачар (Хрватска), Зоран Живковић (Црна Гора), Крум Шаранков (Бугарска).

ДЕЧЈЕ РАДИОНИЦЕ

НАСТАВАК фестивала уследиће у петак, 14. септембра у новосадском дворцу Еђшег где ће у 18 часова бити отворена изложба дечјих мозаика која ће одржати радионице под стручним вођством Љиљане Ривић током суботе и недеље, 15. и 16. септембра, од 11 до 14 часова. У понедељак и уторак, 17. и 18. септембра, биће приређене НОА радионице под називом „Мозаик од боја и речи” са предшколцима из новосадске ПУ „Радосно детињство.“