POČEO FESTIVAL NA PALIĆU: Srebrnjak Miri Banjac

J.L.

14. 07. 2018. u 23:25

ПОЧЕО ФЕСТИВАЛ НА ПАЛИЋУ: Сребрњак Мири Бањац

Foto J. L.

Našoj proslavljenoj glumici poklon je uručio novi predsednik Savet akademik Dušan Kovačević, podsećajući na njen i doprinos prve predsednice Milene Dravić, razvoju festivala
Dodelom prvog srebrnjaka povodom jubileja, četvrt veka Festivala evropskog filma na Paliću, bivšoj predsednici Saveta Miri Banjac, u subotu uveče je svečano počela jedna od najznačajnijih smotrifilmova „starog kontinenta“.

Našoj proslavljenoj glumici poklon je uručio novi predsednik Savet akademik Dušan Kovačević, podsećajući na njen i doprinos prve predsednice Milene Dravić, razvoju festivala.

- Ovaj festival je iz godine u godinu sve bolji i posećeniji i nadama se da ću naslediti Miru Banjac kao valja jer mi je već rekla neke tajne – u svom stilu je rekao Duško Kovačević i proglasio festival otvorenim.

Po rečima gradonačelnika Subotice Bogdana Labana, već četvrt veka, Festival evropskog filma jedan je od simbola Subotice i cele Vojvodine i najveći ambasador kulture.

- Dobrodošli u Subotici Danila Kiša, Aleksandra Life, Dežea Kostolanjija, u kojoj se kulture, jezici i nacije čvrsto prepliću kao vojvođanski snom klasja i u kojoj kultura ima samo jedan jezik – uzvišenog, vanvremenskog i čarobnog. Svakigrad nastoji da ima svoj bilbord moći, ambasadora uspeha, jednuu ili više institucija koje na međunarodnom nivou prezentuju njegove ekonomske, privredene, turističke i kulturne kapacitete – istakao je gradonačelnik. - Nije mi namera da Suboticu poredim sa Kanom, Venecijom ili Berlinom, više je reč o isticanju činjenice da je Filmski festival jedna od ključnih tačaka promocije Subotice i Vojvodine, plakat uspeha koji naš grad čini vidiljivim u celom svetu i predstavlja jedan od retki festivala evropskog filma i među najvažnijim je manifestacijama u Srbiji.

Podršku festivalu u budućem periodu najavio je i Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade.

-Iza nas je 25 godina velike tradicije i verujem da će i naredni festivalski dani pokazati svu raskoš sjajnih umetnika koji su se minulih godina predstavljali, koji su umetničke vizije ostvarivali pred publikom festivala na Paliću – podsetio je Mirović. - Obećavam da će Pokrajinska vlada pomagati festival i više nego ranijih godina jer je ova tradicija dostojna toga.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije