Šumanović Igoru Antiću

S. B.

09. 03. 2018. u 20:14

Na Novosadskom sajmu u petak svečano uručeno priznanje za likovnu umetnost

Шумановић Игору Антићу

Dobitnik Igor Antić / Foto S.Bajić

NOVOSADSKI umetnik Igor Antić, koji živi i radi u Parizu, ovogodišnji je dobitnik nagrade "Sava Šumanović" na Međunarodnoj izložbi umetnosti na Novosadskom sajmu. Tako je odlučio žiri za dodelu nagrade za domete u likovnoj umetnosti, u sastavu dr Tijana Palkovljević Bugarski, istoričarka umetnosti, upravnica Galerije Matice srpske u Novom Sadu, Vesna Latinović, galerista, direktor Galerije "Bel art" u Novom Sadu, i Sava Stepanov, likovni kritičar iz Novog Sada, koji je i predsednik žirija.

Neposredan povod za dodelu nagrade predstavlja Antićeva samostalna izložba "Ugaone garniture", priređena u martu prošle godine u Galeriji "Lucida" u Beogradu.

U obrazloženju žirija ističe se da Antićevi izložbeni eksponati imaju status svojevrsnog umetničkog objekta, odnosno da je reč o pravilnim drvenim trakama-letvicama na kojima su ispisani, utisnuti ili štampani tekstovi gde umetnik iznosi svoja duhovita i kritička zapažanja, ironične konstatacije, čak viceve kojima precizno dijagnosticira ulogu umetnosti u savremenom srpskom društvu.

Priznanje "Sava Šumanović" je uručeno 20. put, a tim povodom Galerija "Bel art" je na izložbi "Art ekspo" priredila postavku iz fonda Savremene galerije Umetničke kolonije Ečka u Zrenjaninu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije