FILMSKA 2018. počela je 7. januara u holivudskom hotelu "Beverli Hilton" glamuroznom, 75. dodelom Zlatnih globusa i, za razliku od prethodnih godina, protekla u duhu građanskog protesta, pa i političkog gesta, što je bacilo u senku i same laureate prestižne nagrade.

U znak solidarnosti sa ženama koje su bile žrtve seksualnog nasilja, i sa sloganima pokreta "Ja takođe" i "Vreme je", na prvoj značajnijoj ceremoniji posle "slučaja Harvi Vajnstajn", sve holivudske glumice nosile su crne haljine. Nije izostala ni podrška kolega, pa su mnogobrojni reditelji i glumci bili u crnim košuljama. Kako su zvezde "pokretnih slika" izjavljivale, njihov aktivizam nije tihi protest, već prilika da se najavi početak žestoke borbe protiv zastrašivanja, seksualnog zlostavljanja i maltretranja u radnom okruženju, ne samo u Holivudu, već svuda u svetu.

Pročitajte još:I De Niro u trci za nagradu Zlatni globus

Tako je trijumf reditelja Martina Mekdone, čija je drama "Tri bilborda izvan Ebinga u Misuriju" osvojila četiri Zlatna globusa, došao u "drugi plan", iako ova nagrada najavljuje favorite za Oskar. Mekdona je nagrađen za najbolji film i scenario, a njegovo ostvarenje donelo je Zlatni globus Frensis Mekdormand, za najbolju glavnu glumicu, i Semu Rokvelu, za sporednog glumca.

Kako je primajući nagradu izjavila popularna oskarovka, važno je da žene javno ustanu protiv seksualnih predatora.

- Svoje stavove smatram privatnom stvari, i tako se i ponašam. Ipak, bilo je sjajno biti u ovoj prostoriji večeras i biti deo tektonske promene u strukturi moći filmske industrije. Verujte mi, žene koje su ovde večeras nisu došle zbog ceremonije. Došle smo da radimo - rekla je Frensis Mekdormand.

Giljermu del Toru, koji je za "Oblik vode" imao najviše nominacija (čak 14, iako je njegova pobeda sa ovim filmom na prošlogodišnjem festivalu u Veneciji izazvala mnogobrojne polemike i kritičara i publike), pripao je Zlatni globus za režiju i najbolju originalnu muziku.

Najbolji glumac u kategoriji drame je britanska legenda Geri Oldman, za ulogu Vinstona Čerčila u "Najmračnijem satu" reditelja Džoa Rajta, koji je, primajući nagradu, istakao:

- Bilo je divno kada su reči i akcije zaista menjale svet, a te promene su nam danas i te kako potrebne. Hvala ti, Vinstone - izjavio je Oldman.

Ešli Džad i Stiven Spilberg

U kategoriji komedija/mjuzikl pobedio je film Lady Bird Grete Gervig, koji je Zlatni globus doneo i glavnoj glumici Sirši Ronan. Najbolji glumac u ovoj kategoriji je Džejms Franko, koji je i reditelj komedije Disaster Artist, a najbolja sporedna glumica je Alison Dženi za biografiju I, Tonya, Krejga Gilespija.

Nagradu za najbolji strani film ponela je nemačka drama "Niotkuda" Fatiha Akina, a najbolje animirano ostvarenje je "Koko" Lija Ankriča.Ovogodišnji crveni tepih, kako je istakao poznati voditelj i satiričar Set Majers, koji je bio domaćin večeri, čitavom svetu poslao je jasnu poruku da je isteklo vreme svima koji ponižavaju i uznemiravaju žene i smatraju da su one manje vredne od muškaraca.

OPRA: NOVI DAN NA HORIZONTU

ZVEZDE Meril Strip, Mišel Vilijams i Ema Votson svoju podršku pojačale su time što su na ceremoniju dovele razne aktivistkinje, ali najsnažniju poruku ipak je uputila Opra Vinfri. Ona je prva tamnoputa žena u istoriji nagrade "Sesil B. de Mil" za životno delo koja je postala njen laureat, i oštro je kritikovala rasnu nepravdu u svim segmentima života, napade na integritet novinara, seksualno zlostavljanje žena...

- Želim da sve devojčice koje gledaju ovu dodelu nagrada sada znaju da je novi dan na horizontu. I kada taj dan konačno svane, to će biti zasluga veličanstvenih žena, i nekih fenomenalnih muškaraca koji se bore za to da dođe vreme kada niko nikada više neće reći "I ja" - istakla je slavna novinarka.

ODLUKE BEZ PRESEDANA

I DOK su "Tri bilborda izvan Ebinga, u Misuriju", u kojem majka traži pravdu za silovanu ćerku u vreme skandala sa Harvijem Vajnstajnom pohvaljena zbog teme kojom se bave, neka druga ostvarenja su zbog svojih aktera eliminisana iz konkurencije za Zlatni globus. Serija "Kuća od karata" zbog Kevina Spejsija nije dobila nijednu nominaciju, što se smatra odlukom bez presedana, kao i komedija "Transparent", sa Džefrijem Tamborom, koji je takođe optužen za seksualno zlostavljanje, iako je ranije imala sedam nominacija. U konkurenciju za ovogodišnju nagradu uglavnom su ušle serije u kojima vodeće uloge imaju žene koje se bore protiv seksualnog nasilja.

Emili Ratajkovski,Hale Beri, Penelope Kruz

TRIJUMFI NIKOL KIDMAN, ELIZABET MOS...

U KATEGORIJI televizijskih ostvarenja dominirale su serije "Velike male laži" i "Sluškinjina priča", koje su osvojile Zlatni globus za najbolju dramu i TV film. Kao glumačka ekipa trijumfovali su Nikol Kidman, Lora Dern i Aleksander Skarsgard, koji su Zlatni globus osvojili za uloge u "Velikim malim lažima", adaptaciji romana Lijan Morijarti, u produkciji HBO.

Martin Mekdona, Nikol Kidman, Džejms Franko, Giljermo del Toro

"Sluškinjina priča" donela je Elizabet Mos nagradu za najbolju glavnu glumicu, a isto priznanje pripalo je glumcu Juanu Mekgregoru, glavnom junaku "Farga". Pobednik u kategoriji komedija/mjuzikl je The Marvelous Mrs. Maisel, koja je donela nagradu i glumici Rejčel Broznahan, dok je kao najbolji glumac nagrađen Aziz Ansari za ulogu u Master of None.