Dragan Nikolić: Žika me je poslao u svet filma

I. Mitić

11. 09. 2014. u 13:17

Laureat Dragan Nikolić Otvorio smotru filmske režije u Leskovcu. Nagrada sa imenom prijatelja, reditelja kultnog filma „Kad budem mrtav i beo“

Ovogodišnji dobitnik specijalne nagrade „Živojin Žika Pavlović“ za afirmaciju srpskog filma koju dodeljuje Festival filmske režije, glumac Dragan Nikolić, otvorio je festival čitajući odlomak iz svoje još neobjavljene knjige. Nikolić opisuje prvi susret sa rediteljem Živojinom Pavlovićem na kastingu za ulogu DŽimija Barke u filmu „Kad budem mrtav i beo“.

- Sedim preko puta crnih brkova i prodornog, ali zabrinutog pogleda. „Neću da te zavaravam, gledao sam te u nekim predstavama i nisi mi se dopao. Ova uloga je u stvari ponuđena Borisu Dvorniku, ali on je u vojsci i da znaš, ako uspem da ga izvučem za snimanje, on će igrati.“ Pomislio sam, Bože, ako te ima, učini nešto - rekao je Nikolić.

Proslavljeni glumac je dodao da je ubrzo imao osećaj da ga je reditelj uzeo iz nekog doma za nezbrinutu decu i posinio ga.

- Zvao sam ga ćale, a on mene sinko. Tada nisam znao da je taj mudri čovek bio samo 10 godina stariji od mene. Žika je mene izabrao, a zatim ekpresno poslao u svet filma. Da nije bilo njega, ko zna da li bi bilo i mene kao i mnogih filmova na koje sam ponosan - rekao je Nikolić i izazvao ovacije u prepunoj letnjoj bašti leskovačkog Centra za stručno usavršavanje.


Festival je otvorio film Slobodana Skerlića „Top je bio vreo“. Do subote publika će videti još 11 dugometražnih filmova iz svih zemalja nastalih raspadom bivše Jugoslavije i još devet ostvarenja u pratećem programu. Reditelji Miša Radivojević i Stole Popov i glumica Radmila Živković, kao žiri festivala, za najbolju režiju dodeliće gran pri koji takođe nosi ime Živojina Pavlovića, a biće nagrađeni i najbolja glumica i glumac.

Tokom festivala tradicionalno se održava i konferencija reditelja iz regiona. U utorak je u Kulturnom centru otvorena izložba ličnih stvari Živojina Pavlovića, a večeras će svoje nagrade i priznanja publici predstaviti LJubiša Samardžić.


VOLEO STUDENTE

Glumica Milena Pavlović, ćerka proslavljenog reditelja Živojina Pavlovića, ocenila je da bi njen otac bio zadovoljan što leskovački festival neguje uspomenu na ovog reditelja tako što nagrade festivala nose njegovo ime.

- Uvek je voleo da prenosi znanje mladima tako da sam sigurna da i u ovim savremenim filmovima mladih ljudi ima stavova Živojina Pavlovića i bilo bi mu drago što dobijaju šansu i što se bore za sedmu umetnost - rekla je Milena Pavlović na otvaranju izložbe ličnih stvari i fotografija sa snimanja filmova njenog oca.

Na izložbi su prikazane i knjige koje je objavljivao, brojne nagrade koje je dobijao, ali i crteži i akvareli koje je radio dok je studirao na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije