SRBIJA VIŠE NE MORA DA STREPI: Uz "Balkanski tok" biramo gas, lakše i stranim investitorima

Dušan STOJAKOVIĆ

26. 12. 2020. u 11:30

SAMO zluradi i nedobronamerni bi mogli da kritikuju ovaj projekat.

СРБИЈА ВИШЕ НЕ МОРА ДА СТРЕПИ: Уз Балкански ток бирамо гас, лакше и страним инвеститорима

Novosti

Lakše se diše! Gasovod "Balkanski tok" je gotov i probne količine gasa su potekle kroz njega. Srbija više ne mora da strepi, kakvi će odnosi biti između Ruske Federacije i Ukrajine, jer već godinama postoji bojazan da bi Moskva Kijevu mogla da zavrne slavinu, što bi nas ostavilo bez ovog energenta.

Sada imamo alternativu. Volja nam kupiti ruski, volja nam kupiti neki drugi gas koji stiže do Sredozemlja. Uz to, novi tok, štedi nam 40 dolara na hiljadu kubika, koliko ćemo manje plaćati troškove transporta. Ima li lepše vesti za naše građane, što se greju na gas? Koliko li su samo srećni strani, a najviše evropski i američki investitori, koji su otvorili fabrike kod nas, što će u vreme pandemije dobiti dodatnu uštedu.

Srećne bi trebalo da budu i komšije. I Republika Srpska i Federacija BiH, jer će novim krakom i oni osetiti pojeftinjenje. Svi Bošnjaci koji su izabrali Željka Komšića i Šefika Džaferovića imaće jeftinije grejanje, baš kao i Srbi i Hrvati u BiH. Samo zluradi i nedobronamerni bi mogli da kritikuju ovaj projekat.

Neverovatno bi bilo da naši prijatelji i saveznici sa Zapada imaju neki problem, što je Srbija, Bugarska, ali i ceo region, dobio jedno veliko olakšanje. Pogotovo ne oni, koji sa bilborda poručuju da smo svet!

Ali, nećemo trošiti više reči na prijatelje, saveznike, braću... Najvažnije je da je naša država osnažila svoju geostratešku poziciju, ali i što je važnije - energetsku bezbednost. Svako ko želi dobro Srbiji i Balkanu, pozdraviće ovaj energetski poduhvat. A, sigurno je da, ukoliko se pojavi još neki alternativni projekat da Beograd neće docniti da mu se priključi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

Podzemlje