MILJENIK ZAPADA NESPREMAN ZA RAT: Jermenski premijer Pašinjan dopisao nove stranice tragične istorije svog naroda

Branko Vlahović

12. 11. 2020. u 12:09

Siromašna Jermenija koja je finansirala vojsku svojih sunarodnika u Nagornom Karabahu se iscrpljivala u međusobnim sukobima političke elite

МИЉЕНИК ЗАПАДА НЕСПРЕМАН ЗА РАТ: Јерменски премијер Пашињан дописао нове странице трагичне историје свог народа

Novosti

IME jermenskog premijera Nikole Pašinjana biće upisano na stranicama tragične istorije tog naroda. A pamtiće ga ne samo po tome što je potpisao dogovor o miru sa predsednikom Azerbejdžana Ilhamom Alijevom, koji većina njegovih zemljaka smatra kapitulacijom, već zbog toga što je država bila nespremna za rat.

Spisak Pašinjanovih greha je dugačak. Siromašna Jermenija koja je finansirala vojsku svojih sunarodnika u Nagornom Karabahu se iscrpljivala u međusobnim sukobima političke elite u čemu je veliki doprinos davao nekadašnji novinar, a zatim poslanik i na kraju predsednik vlade.

U proleće 2018. Pašinjan je bio lider "baršunaste revolucije" kada je smenjivano staro rukovodstvo. U "paketu" je oterao i više generala za koje je smatrao da su proruski. Bio je i protiv ulaska Jermenije u Evroazijski ekonomski savez da mu ne zamere na Zapadu. Poručivao je da budućnost vidi u povezivanju sa EU, a takođe i sa moćnom Amerikom. Šepurio se sa čestitkom koju mu je poslao predsednik Donald Tramp.

U to vreme britanski "Ekonomist" proglasio je Jermeniju zemljom godine za dostignuća u demokratizaciji. U takvoj situaciji investitori iz Rusije su zaustavili ulaganja ne znajući šta će biti sa ovom državom, a sa Zapada u Jerevan nije ništa stizalo, pa je državna kasa bila sve praznija.

Kad je video da mu preti ozbiljna opasnost iz Azerbejdžana, Pašinjan je počeo da se sve češće okreće Rusiji pozivajući se na članstvo u Organizaciji država kolektivne bezbednosti. Shvatio je da ga od Azerbejdžana podržanog Turskom ne može spasti najveća američka ambasada koja je druga po veličini u svetu. U njoj radi čak 2.500 ljudi raznih profesija. Oni su Pašinjanu pomogli da svrgne rukovodstvo svoje zemlje, ali ne i da spase teritoriju. Da mu nije bilo Putina ni metra Karabaha ne bi ostalo Jermenima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (5)