KEC IZ RUKAVA: Tramp bacio pojas za spasavanje nezaposlenima

Dubravka Savić

ponedeljak, 10. 08. 2020. u 12:09

КЕЦ ИЗ РУКАВА: Трамп бацио појас за спасавање незапосленима

Novosti

Tramp, izvukavši keca iz rukava, zaigrao je na sve ili ništa na ekonomskom terenu, koji mu je, pre izbijanja pandemije, obezbeđivao gotovo siguran ostanak u Beloj kući

MAČ nad glavom oko 30 miliona nezaposlenih Amerikanaca, čiji je strah od gubitka krova nad glavom i gladi nadmašio bojazan od virusa korona, uklonio je šef Bele kuće potpisima na četiri uredbe.

Donald Tramp je tako presekao čvor u Kongresu, gde su demokrate i republikanci otišli na letnji odmor bez dogovora o visini nastavka ekonomske pomoći milionima, zbog epidemije nezaposlenih Amerikanaca.

Tramp je bacio pojas za spasavanje porukom iz svog odmarališta u Nju Džersiju da će se nastaviti isplate pomoći nezaposlenima od 400 dolara, uz pauzu u plaćanju poreza na prihode manje od 100.000 dolara godišnje, odlaganje naplate studentskih kredita, kao i moratorijum na izbacivanje stanara koji ne mogu da plate kiriju.

Manje od tri meseca uoči predsedničkih izbora, Tramp je tako, potezom pera, sebi upisao veliki predizborni poen. Demokratske rivale u Kongresu je optužio da su u svoj predlog zakona o ekonomskoj pomoći uključivali elemente koji nemaju veze sa pandemijom, a istovremeno otklonio gorak utisak nezaposlenih da je vašingtonskoj eliti, dok njima gori pod nogama, samo stalo do trke za foteljama.

Demokrate su odmah pokrenule debatu o ovlašćenjima predsednika da donosi takve odluke bez Kongresa, uz pitanja kako će one da se primenjuju u praksi. No, Tramp, izvukavši keca iz rukava, zaigrao je na sve ili ništa na ekonomskom terenu, koji mu je, pre izbijanja pandemije, obezbeđivao gotovo siguran ostanak na najprestižnijoj vašingtonskoj adresi.

Prekaljeni njujorški tajkun je legalistička nadmudrivanja ostavio po strani, dok je, ekonomskim pojasom za spasavanje najugroženijih, osvojio poverenje nezaposlenih Amerikanaca čiji broj se, od izbijanja pandemije, utrostručio.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)