Vatikan

Jurica Kerbler

19. 09. 2023. u 13:14

ISTINA je najvrednija stvar koju imamo, tvrdio je veliki pisac Mark Tven, a naš narod često kaže - istina je voda duboka.

Ватикан

Arhvia

Kada je papa Franja otvorio Vatikanski arhiv za dokumenta iz Drugog svetskog rata rekao je da se "Crkva ne boji istine i istorije", znajući da ono što sledi svakako neće biti ugodno za Katoličku crkvu.

I zaista, osamdeset i više godina posle ratnog vremena, na tragu smo istini. Istini da je ratni papa Pije XII znao već 1942. godine za nacističke zločine i peći u koncentracionim logorima. Eugenije Paćeli, izabran za papu 1939. godine, u vreme najveće tame, nikako nije bio svetac, već papa koji je podržavao najveće zlo u istoriji koje je dovelo do stradanja miliona nedužnih ljudi.

A u traganju za istinom biće dragoceno da dokumenta otkriju i razotkriju lik i delo kardinala Alojzija Stepinca, čiju je kanonizaciju ili proglašenje svetim zakočio baš sadašnji papa. Pije XII je zagrebačkog nadbiskupa imenovao za kardinala i vikara "hrvatske vojske", zapravo razularene Pavelićeve soldateske koja je palila srpska sela i odvodila Jevreje, Srbe i Rome u logore, među kojima i u Jasenovac. A Stepinac je među prvima pozdravio dolazak ustaša na vlast i sasvim sigurno znao za logore, pokrštavanje, ubistva i mučenja nedužnih ljudi.

Sada slede nova otkrića iz Vatikana, koja će da razotkriju da li je Stepinac ili bilo ko drugi iz hrvatskog crkvenog vrha, pisao Piju XII o tome što se prvih godina rata događalo u Hrvatskoj, kada su ustaše počinile mnogobrojne zločine. Koje neki i danas pokušavaju da negiraju ili relativizuju, nadajući se da prava istina, iz te vode duboke, neće nikada isplivati na površinu. "Svako ko imalo poznaje kako funkcioniše Sveta stolica kroz vekove zna da je upravo papa najobavešteniji unutar vatikanskih zidina", zaključili su naši izvori.

A "crveni papa" Franja odlučan je da svet sazna istinu i kada je reč o "Hitlerovom papi", Piju XII, ali i svima koji su podržavali i učestvovali u zlu koje je doneo nacizam i fašizam. Pogotovo danas, kada se to zlo ponovo javlja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave