INFLACIJA kod prehrambenih proizvoda dostigla je u Francuskoj 20 odsto na godišnjem nivou. Predviđaju da će uskoro biti i 25.

ПИШТАЛИЦЕ

Novosti

U jednoj od najrazvijenijih zemalja i predvodnici Unije, počeli su da stavljaju pištalice u samoposlugama na pakovanja s mesom. Više od 40 odsto onih koji zarađuju najviše minimalac, u ispitivanjima javnog mnjenja priznali su da preskaču jedan obrok dnevno. Najlakše im je da to budu doručak ili užina. Istovremeno su smanjili sadržaj potrošačke korpe. Doteralo je do duvara.

U manje razvijenim zemljama EU je još gore. Značajnog udela u tome ima embargo koji je Unija uvela Rusiji. Sirovine i energenti nabavljaju se dalje i skuplje. Hoće li Brisel ponoviti isti suicidni potez i ekonomski zaratiti s Pekingom? Ishitreni postupci s Moskvom skupo su plaćeni. Mora da je tako, kada je toga, u slučaju Kine, postao svestan i tehnokrata Emanuel Makron. Na neophodnost saradnje s Pekingom u današnjem uzavrelom svetu upozoravaju i prva dama evropske izvršne vlasti Ursula fon der Lajen, šef diplomatije Đozep Borelj, predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel. Operacija zavođenja Kine je u punom jeku. Čak je i prvi čovek zapadnoevropske Alijanse Jens Stoltenberg poručio da obaveza prilagođavanja sve opasnijem i konkurentnijem svetu podrazumeva angažovanje sa Kinom. Šteta što i sa Rusijom prethodno nije vođena slična politika. Ali, koga jednom zmija ujede, taj se i guštera boji.

Situacija je škakljiva, EU pokušava da se izbori za stratešku nezavisnost, insistira na svojim standardima i istovremeno ne želi da bude talac tuđih politika. Bez kineskog zmaja se u takvoj konstelaciji, kada se traži kredibilni posrednik u ukrajinskom ratu i opuštanje ekonomske omče, ne može. Ekonomska bezbednost je samo i jednostavno - bezbednost, poručio je ovih dana Borelj, naglašavajući da pridevi u ovom slučaju ne znače mnogo. Jer, Kina daleko više izvozi u EU, nego što iz nje uvozi. Ako se tome još doda i veštačka inteligencija, vojna snaga i prodor na drugim poljima, jasno je da silu poput Kine ne treba imati za neprijatelja. Naročito ne u ovom trenutku kada se svet nalazi na prekretnici. Svesni su toga i u Briselu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ETO, JAVLJA MI SE! Kako je Novak Đoković šokirao novinarku CNN-a