EKSPO 2027, NOVA TAČKA OSLONCA: Autorski tekst - Tomislav Momirović, ministar unutrašnje i spoljne trgovine

Tomislav Momirović

13. 02. 2023. u 09:00

PRED nama je veliki posao. Za četiri godine Beograd će da bude domaćin manifestacije Ekspo 2027. I to je projekat koji će potpuno promeniti percepciju našeg glavnog grada na mapi metropola Evrope i sveta.

ЕКСПО 2027, НОВА ТАЧКА ОСЛОНЦА: Ауторски текст - Томислав Момировић, министар унутрашње и спољне трговине

Foto F. Plavčić

Država je u punom kapacitetu stala iza ovog projekta, koji za našu zemlju ima ogroman politički, ekonomski, kulturni, turistički i sportski značaj. Ako bude sve kako smo se nadali, za nekoliko meseci dobićemo potvrdan odgovor za našu kandidaturu i pokrenućemo najvažniji projekat izgradnje u novijoj istoriji našeg glavnog grada, važniji od Obilaznice, Beograda na vodi i brze pruge Beograd - Novi Sad.

Ali, put do ove ogromne prilike nije bio lak. Počeli smo praktično od nule, jer su Beogradu nedostajale velike investicije i razvojni projekti. Nedostajala mu je vizija napretka! Pre 2012. godine i ulaska Aleksandra Vučića i SNS na političku scenu, Beograd je tavorio zaboravljen, namerno ostavljen da kaska za naprednim evropskim metropolama.

A onda je usledio preokret i napredak, pokrenuti su zaboravljeni projekti poput konačnog završetka Obilaznice, stavljanje u funkciju nove centralne železničke stanice, izgradnje novih auto-puteva u širem regionu grada, brze pruge Beograd - Novi Sad, proširenja i modernizacije Aerodroma "Nikola Tesla".

Ono što je najvažnije, od Savskog amfiteatra, prepunog starih industrijskih objekata, zarđalih vagona, pruga koje ne idu nigde, stvorili smo prostor koji gura celu privredu Srbije unapred. Beograd na vodi, sa vrhunskim stambenim, poslovnim i turističkim objektima, ogledalo je napretka Srbije, a najnoviji projekti poput Ložionice i nove koncertne dvorane govore o spremnosti da Beograd postane i centar kreativne industrije.

Sve su ovo projekti koji ostaju budućim generacijama, zasluga su republičkih i beogradskih vlasti, predvođenih Aleksandrom Vučićem i Srpskom naprednom strankom.

Pripremajući prostor od 167 hektara u Surčinu i sve neophodne uslove za održavanje sajma kao što je Ekspo 2027, postavljamo temelje ne samo za taj događaj već i za novu tačku oslonca dugoročnog razvoja Beograda i celog poteza od Novog Beograda do Novog Sada. Ako se uzme u obzir i projekat izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona, generisaćemo na toj lokaciji desetine hiljada novih radnih mesta, što predstavlja najveće zaposlenje za privredu pre svega Beograda, ali i cele Srbije.

Da bismo mogli da organizujemo velike međunarodne sajamske, kongresne, privredne, kulturne i sportske manifestacije, potrebna nam je, na početku, masovno angažovanje građevinarske industrije i velika ulaganja u infrastrukturu, pre svega saobraćajnu. Ovaj prostor kompleksa Ekspo 2027. povezaćemo savremenom železnicom sa Aerodromom "Nikola Tesla", centrom Beograda i Novim Sadom. Samo na taj način omogućićemo dolazak miliona turista u Srbiju, ali i dramatično poboljšati uslove života Beograđana.

Kompleks Ekspo 2027. biće generator pozitivnih promena u građevinarstvu, saobraćaju, turističkoj ponudi, trgovini i privredi naše prestonice, a pre svega ojačaće međunarodni status, promovisati naš kosmopolitski duh i postaviti Beograd ispred konkurenata iz jugoistočne Evrope. Već smo dokazali da sopstvenim snagama možemo da pokrenemo pozitivne promene i izgradimo neverovatne projekte. Zbog toga čvrsto verujem u ovaj projekat i nadam se da ćemo imati snage da izdržimo da nas ne slome i vrate u vremena kada su Beograd i Srbija namerno zaostajali za Evropom. Predaja nije opcija!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (1)

NOVAK ĐOKOVIĆ GLEDA I NE VERUJE! Evo šta je Rafael Nadal upravo rekao o Noletu u Madridu