ČVARAK

Jelena Subin

27. 01. 2022. u 11:55

TUŽNO je kako je Srbija od svinjarske velesile postala veliki uvoznik, ali i zavisnik od Evrope.

ЧВАРАК

Novosti

Skrušeni seljak, koji je zatarabio svoje obore, sada može samo da gleda kako na graničnim prelazima ulaze kamioni sa prasićima iz Holandije i Hrvatske.

A zlato i dukate od ovog posla imao je još Karađorđe, koji je bio jedan od najuspešnijih trgovaca svinjama u Beogradskom pašaluku. Bila je to još tada osnovna grana srpske spoljne trgovine. Sada se, međutim, samo busamo u grudi da smo poljoprivredna zemlja, dok nam svakodnevno stižu šleperi iz "belog sveta" puni pasulja, krompira, paradajza...

Decenijama uništavan i degradiran srpski seljak više nema računicu ni za sebe da gaji stoku, a kamoli za prodaju. Krupni kapitalisti "zgazili" su mu i poslednju nadu da će moći da živi od svog rada. Otuda ne čude prazna i stara sela. Jer dok su u radnji cene svinjskog mesa "usijane", stočaru se trenutno kilogram žive vage plaća 150 dinara. Na putu od njega do vitrine, cena vrtoglavo poraste.

A kako i ne bi bio očajan, kada bi svakog trebalo da zgrozi činjenica da smo samo prošle godine uvezli 200.000 prasića, koji su mahom završili po trgovinskim lancima. Strane prodavnice - strani i prasići.

Tako i priča da možemo da hranimo pola Evrope ostaje samo dežurni mit koji se širi od glasanja do glasanja. A kada budemo dotakli dno, nećemo u tanjiru imati samo "mađarske" šnicle, već i holandsko mleko, albanski paradajz i kirgistanski pasulj. Ostaje nam da se sećamo da smo 1866. godine zvanično bili ispred SAD, kada je u Srbiji na 1.000 stanovnika bilo skoro 1.300 svinja, a Amerika na isti broj ljudi imala manje od 900 tovljenika. Sada, nemamo ni za čvarak...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove