MEŠETARI SA FILOZOFSKOG: Hoće li studenti učiti “hašku” ili pravu istoriju?

Ljiljana Begenišić

29. 10. 2021. u 10:12

Miloš Ković, kome preti izbacivanje sa fakulteta iako ima sve uslove da bude izabran u zvanje redovnog profesora, upozorava na grupu kolega

МЕШЕТАРИ СА ФИЛОЗОФСКОГ: Хоће ли студенти учити “хашку” или праву историју?

Novosti

DA li će se na Odeljenju za istoriju Filozofskog fakulteta učiti "haška" i "NATO istina" ili prava istorija kakvu nalažu nauka i struka?

Ovo pitanje postavlja profesor Miloš Ković, kome preti izbacivanje sa fakulteta iako ima sve uslove da bude izabran u zvanje redovnog profesora. Ali, izgleda da problem nije u naučnom doprinosu istorijskoj nauci, već u političkom stavu i odnosu prema nacionaloj istoriji.

Tako istoričari koji studente uče da je Kosovo deo Srbije, da je Haški sud politička institucija, da u Srebrenici nije počinjen genocid, da se cela srpska istorija danas krivotvori kroz Srebrenicu i Sarajevo, nemaju mesta za katedrom na Odeljenju za istoriju.

S druge strane, njihove kolege koje, poput Nikole Samardžića, smatraju da su za Jasenovac krivi Karađorđevići, da su oni izmislili Kosovski boj i SPC, ili poput Dubravke Stojanović koja tvrdi da se nalazimo u paranoidnoj fazi naše istorije jer je jedna beogradska ulica dobila ime Blagoja Jovovića, atentatora na Pavelića - imaju zagarantovano profesorsko mesto i zavidan status na fakultetu.

Oni imaju i mogućnost da spreče napredovanje kolega koji drugačije misle i da ih raznim mešetarenjima odstrane sa univerziteta. To se već dogodilo istoričarima Maji Nikolić, Aleksandru Fotiću, Nebojši Šuletiću... Sada je na redu i Ković.

- Ovo je politički obračun i to zna svako ko prati istoriju ovog sukoba, moj javni rad i javno delovanje Nikole Samardžića, Dubravke Stojanović i njihovih prijatelja, koji su zavladali Odeljenjem za istoriju - kaže Ković.

Sve ovo vide i znaju i studenti koje godinama gone i izbacuju sa Univerziteta, samo zato što biraju "pogrešne" mentore. Zato Ković upozorava:

- Ovo je borba za duše naše dece, za istoriju koju će ona učiti u školama i na univerzitetima.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (2)

REŠILI DA KAZNE - SAMI SEBE! Ova zemlja je povukla najluđi potez od uvođenja sankcija Rusima