AMBICIJE “ISTOČNOG PAPE”: Zašto patrijarh Vartolomej ispunjava stare želje Vašingtona i razdvaja dva bliska naroda

Branko Vlahović

16. 08. 2021. u 11:27

Patrijarsi Afinagor i sadašnji Vartolomej slični su po tome jer imaju istog gazdu i istu želju da "komanduju pravoslavnim svetom"

АМБИЦИЈЕ “ИСТОЧНОГ ПАПЕ”: Зашто патријарх Вартоломеј испуњава старе жеље Вашингтона и раздваја два блиска народа

Novosti

I PRE nego što stigne na proslavu 30. godišnjice samostalne Ukrajine 24. avgusta, rukovodstvo najveće od tri ukrajinske pravoslavne crkve, one koja je ostala verna moskovskom patrijarhu, poručilo je carigradskom patrijarhu Vartolomeju da neće prisustvovati tamo gde se on bude pojavljivao jer ga smatraju krivcem "za zla koja su se događala i događaju".

Patrijarh Vartolomej je svojevremeno bio protiv raskola u Ukrajini. Promenio je mišljenje i stao na stranu raskolnika jer su to tražile američke službe, ali i neki uticajni političari u SAD grčkog porekla. A drugi razlog je ambicija Vartolomeja kome je malo da bude "prvi među jednakima", već hoće da bude "istočni papa". Dajući novoosnovanoj raskolničkoj pravoslavnoj crkvi u Ukrajini "krnji tomos" on im nije dao punu samostalnost. Učinio ih je više zavisnim i svi ukrajinski pravoslavni hramovi u inostranstvu su sada pod "komandom" Carigradske patrijaršije.

Još je interesantnija činjenica da se, svađajući Ukrajince i Ruse, ostvaruje stara želja Vašingtona o kojoj je pisao još davno Zbignjev Bžežinski da se razdvoje i antagonizuju dva bliska slovenska naroda.

Istorija se ponavlja. Amerikanci su 1948. optužili konstantinopoljskog patrijarha Maksima za "rusofilstvo", čak i za "sovjetofilstvo". Zato su ga smenili, a povod je bio dolazak delegacije Konstantinopoljske patrijaršije na obeležavanje 500. godišnjice autokefalnosti RPC. SAD su dve godine radile na ustoličenju arhiepiskopa Afinagora i dovezli ga u Istanbul iz Amerike 1949. avionom predsednika Trumana. Bio je prvi carigradski patrijarh kome su Turci posle pada Konstantinopolja dozvolili da sedne na presto, iako nije rođen u Turskoj. Patrijarsi Afinagor i sadašnji Vartolomej slični su po tome jer imaju istog gazdu i istu želju da "komanduju pravoslavnim svetom".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju