AUTORSKI TEKST NELE KUBUROVIĆ: Tribunal srušio svoj statut

Nela Kuburović, nekadašnja ministarka pravde

11. 06. 2021. u 09:23

PRESUDA Ratku Mladiću je još jedna u nizu potvrda da je, prvo Haški tribunal, a nakon njega i Mehanizam, sud isključivo za Srbe, koji je apsolutno zanemario srpske žrtve i koji, ne samo da nije doprineo pomirenju u regionu nakon ratnih sukoba, već smo danas mnogo dalji od njega, nego neposredno posle rata.

АУТОРСКИ ТЕКСТ НЕЛЕ КУБУРОВИЋ: Трибунал срушио свој статут

Arhiva

Među pravnosnažno okončanim postupcima, skoro 80 odsto je osuđenih Srba, Hrvata tek 19 odsto, Bošnjaka šest i Albanaca svega dva odsto. To znači da su haške sudije abolirale zločine nad srpskim stanovništvom i da maltene nema odgovornih za ubistva, mučenja i progon Srba, a znamo da je po završetku sukoba u Srbiji bilo 330.000 srpskih izbeglica iz Hrvatske, 266.000 iz BiH i 287.000 interno raseljenih sa KiM, posle bombardovanja SR Jugoslavije 1999. godine.

Na prste možete da izbrojite one koji su odgovarali za stotine hiljada prognanih i ubijenih Srba, dok su se samo Srbima dosuđivale doživotne kazne zatvora. I dok se Gotovina i Markač slobodno šetaju bez i trunke osećaja krivice, a Milanović vraća vojne počasti Glavašu, ili dok se Orić i Haradinaj u lice smeju porodicama srpskih žrtava, Mladić ostaje u zatvoru do kraja života noseći sam krst ratnih vihora devedesetih.

Presuda Mladiću, kao i svim Srbima koji su osuđeni na doživotnu kaznu zatvora, sa pravnog gledišta veoma je upitna. Postavlja se pitanje nepoštovanja odredbe samog Statuta Tribunala koji u delu koji se odnosi na krivične sankcije predviđa da je pretresno veće prilikom izricanja kazne ograničeno na kaznu zatvora, a da će se "prilikom određivanja kazne zatvora imati u vidu opšta praksa izricanja zatvorskih kazni u sudovima bivše Jugoslavije".

U tom periodu je u Srbiji za najteže zločine bila predviđena kazna do 40 godina zatvora; kazna doživotnog zatvora nije bila predviđena u krivičnopravnom sistemu ni Srbije ni cele bivše Jugoslavije. Uprkos tome, pred Tribunalom i Mehanizmom izrečene su kazne doživotnog zatvora za državljane Srbije (Stanislav Galić, Ljubiša Beara, Vujadin Popović, Zdravko Tolimir, a sada i Ratko Mladić). Iz ovoga se može izvesti i zaključak da je Tribunal navedene odluke donosio suprotno svom Statutu.

Odluke koje je Tribunal doneo mimo pravila iz svog osnivačkog akta rezultirale su dalekosežnim posledicama, odnosno dugogodišnjim kaznama koje su izrečene, u slučajevima gde ne postoji mogućnost pravnog leka, niti bilo kakvo uputstvo u vezi sa tim.

Ali to nije jedino zbog čega će ovi sudovi biti pamćeni po "selektivnoj pravdi". Iako je naša vlada konstantno davala garancije za Mladića, kako bi mu se u Srbiji obezbedilo adekvatno lečenje koje nije imao u Hagu, sud je to ignorisao. Pored ukazivanja da u pojedinim slučajevima postoje neadekvatna medicinska nega i opravdana zabrinutost za zdravstveno stanje nekih optuženih ili osoba na izdržavanju kazne, sud je odbio zahteve za puštanje na lečenje ili angažovanje neutralnih medicinskih stručnjaka.

Više puta sam se i pismeno i usmeno obraćala i Meronu i posle Ađijusu, ukazujući na loš tretman kako Mladića, tako i drugih naših građana koji su već služili zatvorske kazne u najudaljenijim tačkama Evrope. Nismo naišli na sagovornika, iako je Srbija duže od jedne decenije tražila da srpski osuđenici služe kaznu zatvora u Srbiji, nudeći sve potrebne garancije.

Koliko je sve upereno protiv Srbije i srpskog naroda govori i to da kada su pojedini naši osuđenici stekli pravo na uslovni otpust, dotadašnja praksa suda se iznenada promenila i njihovi zahtevi su ili odbijeni ili o njima nije odlučivano. Usledile su inicijative koje su dovele do izmene Pravilnika o postupku i dokazima Mehanizma, te lica koja su stekla mogućnost uslovnog otpusta, na ovaj način se "dodatno kažnjavaju" proceduralnim preprekama i dugim čekanjem na odgovor. Kako se bliži kraj mandata Mehanizma, za državljane Republike Srbije, osuđene pred Tribunalom, ponovo ne važe isti uslovi kako je to primenjivano na druge.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

NJEGOVA SMRT SLOMILA GLUMCA: U suzama svaki dan, plače od maja - pokazao kako na mobilnom čuva njegovu sliku (VIDEO)