POTPISAN UGOVOR ZA GASNI INTERKONEKTOR - Mali: Izuzetno važan projekat za građane Srbije (VIDEO)

Novosti online

20. 05. 2021. u 11:11

FINANSIJSKI ugovor za projekat izgradnje gasnog interkonektora Niš - Dimitrovgrad - Bugarska potpisali su danas u Vladi Srbije ministar finansija Siniša Mali i potpredsednica Evropske investicione banke (EIB) Liliana Pavlov.

ПОТПИСАН УГОВОР ЗА ГАСНИ ИНТЕРКОНЕКТОР - Мали: Изузетно важан пројекат за грађане Србије (ВИДЕО)

Foto: Tanjug


Potpisivanju su prisustvovali i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici.
 

Mali: Gasni interkonektor obezbediće dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstva


Ministar finansija Siniša Mali obratio se javnosti nakon potpisivanja sporazume.

- Ovo je izuzetno važan projekat za građane Srbije. Obezbediće ne samo sigurno snabdevanje gasom, već ćemo tako i diverzifikovati rute snabdevanja gasom. On ujedno treba da doprinese i rastu našeg BDP-a, rastu naše ekonomije - rekao je Mali i podsetio da je ovo projekat u okviru plana "Srbija 2025".

Mali je istakao da je ovo jedan od šest prioritetnih projekata koje je EU definisala kada je reč o energetskoj povezanosti Centralne i Istočne Evrope.

- Ovaj gasni interkonektor će nam obezbediti ne samo sigurno snabdevanje gasom, već i dovoljne količine gasa za privredu i domaćinstva, a svesni smo da se naša privreda ubrzano razvija i da joj je neophodno sve više gasa - rekao je Mali.

Istakao je da je ukupna vrednost projekat 85,5 miliona evra, da je od toga 25 miliona evra kreditna linija EIB-a, 49,5 miliona evra su bespovratna sredstva iz IPA projekta, dok će ostatak obezbediti Srbija iz budžeta.

Foto: Tanjug

 

Mali je naveo da će dužina cevi na teritoriji Srbije iznositi 109 kilometara, a ukupni kapacitet gasovoda će biti 1,8 milijardi kubnih metara gasa.

Izrazio je nadu da će parlament ubrzo ratifkovati taj ugovor i da će se krenuti u realizaciju projekta.

Ministar je kazao da je drugi razlog zbog kojeg je značajan taj projekat - diverzifikacija rute od kojih Srbija dobija gas, odnosno da osim dobijanja gasa preko Mađarske, završetkom tog projekta imaće i drugu rutu.

Podsetio je da je taj projekat i deo investicionog plana “Srbija2025”, da je, između ostalog, važan u borbi za čistiju životnu sredinu, ali i da će doprineti rastu naše ekonomije i BDP-a.

Za bespovratnu pomoć od 49,6 miliona evra za finansiranje tog projekta potpisan je sporazum u decembru 2018. između Vlade Srbije i Evropske komisije.

Naime, 11. januara ove godine raspisan je javni poziv za izbor nadzora na projektu gasne interkonekcije Srbija - Bugarska, što je bio prvi korak u pripremi za početak izgradnje novog gasovoda.

 

Ministarstvo finansija, Sektor za ugovaranje i finansiranje programa iz sredstava EU, raspisao je u martu tender za radove na izgradnji tog gasnog interkonektora.

Foto: Tanjug

 

Kako je navedeno u tenderu, radovi uključuju izgradnju dvosmernog magistralnog gasnog interkonektora MG10 Niš - Dimitrovgrad na teritoriji Srbije, između sistema prirodnog gasa Srbije i Bugarske, kao i gradnju četiri merno-regulacione stanice i pratećih objekata.

Cev za gas biće dugačka oko 109 kilometara, veličine je DN700 i imaće radni pritisak od 55 bara.

Početak gradnje se očekuje krajem ove godine, a planirani kapacitet gasovoda Niš - Dimitrovgrad je 1,8 milijardi kubika godišnje, u planu je da bude operativan 2023. godine.

Realizacijom projekta obezbeđuje se diverzifikacija pravaca i izvora snabdevanja gasom, što će značiti veću sigurnost snabdevanja Srbije i regiona i omogućiti dalji razvoj distributivne gasne mreže u centralnoj, istočnoj i južnoj Srbiji.

Inače, ideja izgradnje gasne interkonekcije radi diverzifikacije pravaca i snabevača gasom postoji već gotovo tri decenije, a Sporazum o izgradnji gasovoda Niš - Dimitrovgrad potpisan je još 2010. godine.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna