PO AUTOBUSU 600 EVRA: Ministar Mali najavio početak isplate prve rate pomoći za autoprevoznike

S. B.

29. 04. 2021. u 10:56

MINISTAR finansija u Vladi Republike Srbije Siniša Mali izjavio je da će danas početi isplata prve rate sektorske pomoći za autoprevoznike, koji će dobiti 600 evra po autobusu, u periodu od šest meseci.

ПО АУТОБУСУ 600 ЕВРА: Министар Мали најавио почетак исплате прве рате помоћи за аутопревознике

Foto: Novosti

Kako je Mali precizirao, danas će biti uplaćeno više od 372,4 miliona dinara, odnosno oko 3,1 miliona eura.

- Sredstva će dobiti 572 privredna društva, koja imaju 5.279 licenciranih autobusa i ispunjavaju potrebne uslove za dobijanje ove vrste pomoći države. Njima će ta pomoć biti danas uplaćena- rekao je Mali, i objasnio da će kroz ovu meru podrške biti dodeljena bespovratna sredstva u visini od po 600 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, u periodu od šest meseci. 

Mali je dodao da je odobravanje zahteva za subvenciju podrazumevalo ispunjavanje uslova poput posedovanja licence za prevoz putnika i dokaza da je autobus registrovan, da nad prevoznikom nije pokrenut stečajni postupak, da prevoznik nije organizovan kao javno preduzeće. 

Mali je dodao da je za ovu meru pomoći, koja je sastavni deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije u prevazilaženju ekonomskih posledica pandemije korona virusa, rebalansom budžeta ukupno opredeljeno 2,6 milijarde dinara. 

- Autobuski prevoznici iza sebe imaju zaista tešku poslovnu godinu. Od kada je počela pandemija početkom 2020. godine i za vreme vanrednog stanja, postojala su ograničenja u kretanju, kako bi se zaštitilo zdravlje ljudi. Građani mnogo manje putuju i manje koriste usluge autoprevoznika. Za nas je ovaj sektor izuzetno važan i mi želimo da im pomognemo da opstanu na tržištu i da očuvamo radna mesta i zato mislim da je ova vrsta pomoći dobro rešenje koje će autoprevoznicima mnogo značiti- naveo je Mali.

Mali je naveo i da je u okviru trećeg paketa podrške predviđena isplata tri puta po pola minimalne zarade za sve privredne subjekte koji se prijave za tu vrstu pomoći države, i to za mart koja je već isplaćena, za april, koja će biti isplaćena 10. maja, i za maj koja će biti isplaćena u junu mesecu.

-Isplata tri puta po pola minimalne zarade je namenjena za preduzetnike, mikro, mala, srednja i velika preduzeća, tako da se autobuski prevoznici mogu prijaviti i za ovaj vid pomoći države- podsetio je Mali.

Prema rečima Malog, država se zaista trudi da pomogne svima kojima je pomoć potrebna i to je politika od koje se neće odustati.

Mali je podsetio da je pomoć za autoprevoznike deo trećeg paketa podrške privredi i građanima Srbije, koji je ukupno vredan 257 milijardi dinara, odnosno oko dve milijarde evra.

Mali je naveo i da je država prošle godine imala dva paketa podrške vredna 704 milijarde dinara, odnosno oko šest milijardi evra. Ukupno, sva tri paketa podrške privredi i građanima Srbije, vredna su oko osam milijardi evra, što je oko 17,2 odsto našeg BDP-a.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POLICIJA BLOKIRA PRILAZ: Stigao bager u dvorište kuće gde je nestala mala Danka (FOTO/VIDEO)