NOVA NOVČANA POMOĆ GRAĐANIMA: Ministar Mali otkrio detalje - Dobiće po 120 evra!

Tanjug

20. 03. 2021. u 09:44

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je danas da je veoma važna vest to što će nezaposleni dobiti jednokratnu pomoć od 60 evra u junu.

НОВА НОВЧАНА ПОМОЋ ГРАЂАНИМА: Министар Мали открио детаље - Добиће по 120 евра!

Foto Tanjug

On je naveo da je to jedna od novina u trećem paketu pomoći.

- Ono što će biti kriterijum je da će to biti oni koji su prijavljeni na birou - rekao je Mali.

Bilo je, kako kaže, nedoumica da li su samo oni koji su ostali bez posla za vreme kovida ili svi. Mali je istakao da će pomoć ići svim nezaposlenima.

- Svim nezaposlenima u junu država će isplaiti jednokratno pomoć od 60 evra - rekao je ministar.

On je naveo da će se tačan broj nezaposlenih koji će dobiti tu pomoć znati kada se donese Uredba.

On je podsetio i da će 28. aprila krenuti prijava svih punoletnih građana za pomoć od 60 evra. Prvih 30 evra biće u maju, dok će drugih 30 evra biti isplaćeno u novembru, objasnio je Mali.

On je poručio da će onaj ko je nezaposlen i dobije jednokratnu pomoć od 60 evra u junu i plus se prijavi za pomoć "30 plus 30 evra", imati ukupno 120 evra.

Mali je podsetio i da će penzioneri dobiti dodatnih 50 evra u septembru.

- Ako se pogleda pomoć građanima u ovoj godini, koja je takođe obeležena pandemijom virusa korona, država je uz stabilne javne finansije i održavanje makroekonomske stabilnosti, smogla snage da obezbedi pomoć građanima - rekao je Mali.

Napomenuo je da je počela i prijava za pomoć privrednicima i da će u naredna tri meseca biti isplaćeno 50 odsto minimalne zarade za zaposlene, od preduzetnika, mikro, malih i srednjih preduzeća, a novina je, kako je rekao, što su obuhvaćena i velika preduzeća.

Mali je rekao da će milion i 550 hiljada zaposlenih u naredna tri meseca dobiti 50 odsto minimalca, a da će prva isplata biti 8. aprila za sve koji se prijave do kraja marta.

Mali je rekao da je u sklopu trećeg paketa mera predviđena pomoć za autoprevoznike kojima će narednih šest meseci biti isplaćeno 600 evra po autobusu, a ukupno je 6.125 autobusa.

Takođe, biće isplaćena puna minimalna zarada zaposlenima u ugostiteljstvu, turizmu, renta-a-kar agencijama, a predviđena je i pomoć za gradske hotele u iznosu od 150 evra po sobi i 350 evra po ležaju.

Mali je rekao da je premijerka Ana Brnabić organizovala niz sastanaka za predstavnicima muzičke i invent industije i da se danas razgovara sa predstavnicima filmske industrije.

- Imaćemo sastanke i sa frizerima i malim preduzetnicima. Želimo da dopunimo treći paket pomoći, narednih dana biće objavljeno ko će sve dobiti pomoć - rekao je Mali.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)

VESNA

20.03.2021. 22:33

A šta će biti sa nezaposlenima koji se ne nalaze na evidenciji biroa (npr. skinuti su sa evidencije zbog godina) i koji nisu ni u sistemu socijalne zaštite, i nemaju uopšte nikakva primanja ?? Takvih, koji su "pali na teret" svojim rođacima, sa kojima silom prilika stanuju u istom domaćinstvu (zbog čega nemaju pravo na sosijalnu pomoć) ima popriličan broj. Oni su prepušteni sebi i zavise od dobre volje i materijalnih mogućnosti rodbine, koja uglavnom i sama jedva sastavlja kraj sa krajem.