BIRA SE NAŠ ELIOT NES: Sve spremno za primenu zakona o utvrđivanju porekla imovine

D. M.

27. 02. 2021. u 11:00

VLADA Srbije trebalo bi sledeće nedelje da imenuje "srpskog Eliota Nesa", koji će rukovoditi posebnom jedinicom Poreske uprave zadužene da "češlja" imovinu političkih funkcionera, privrednika, ali i običnih građana.

БИРА СЕ НАШ ЕЛИОТ НЕС: Све спремно за примену закона о утврђивању порекла имовине

Foto Tanjug

Postavljanjem glavnog "lovca na ekstraprofitere" praktično će biti zaokružene sve pripremne radnje za početak primene Zakona o utvrđivanju porekla imovine i posebnom porezu, koja počinje 12. marta. Šef posebne jedinice Poreske uprave biće stručnjak koji ima najmanje deceniju radnog iskustva na poslovima iz oblasti poreskog postupka, bira ga Vlada na pet godina, na predlog ministra finansija Siniše Malog.

"Novostima" je potvrđeno da je sve spremno za početak primene zakona. Dodatna stručna obuka inspektora je u toku, prostorije su spremne, Skupština Srbije usvojila je i izmene Zakona koje će pomoći efikasnijem utvrđivanju nelegalno stečene imovine.

Foto M. Anđela

I ministar Mali je poručio da je u okviru Poreske uprave formiran Sektor za poreklo imovine, koji će se baviti ovim poslovima, a koji za početak broji oko 20 inspektora:

- To su najiskusniji inspektori iz redova Poreske uprave, a sistematizacijom je planirano da ih bude ukupno 60.

On je naglasio i da su izmene Zakona koje su protekle nedelje bile pred poslanicima u parlamentu, bile usmerene upravo ka tome da Zakon može efikasnije i brže da se sprovodi. Mali je dodao i da je Zakon potvrda napora Vlade i njene opredeljenosti da se bori protiv korupcije, da će važiti za sve građane i da neće biti povlašćenih.

Najznačajnije izmene Zakona koje je usvojila Skupština, odnose se na tzv. izdatke za privatne potrebe fizičkih lica. To, kako je objasnio Mali, znači da će se prvi na udaru Zakona naći oni kod kojih je najveća nesrazmera između zakonitih prihoda i rashoda.

PANIKA U DELU OPOZICIJE

NA kritike iz dela opozicije da Zakon ima za cilj da legalizuje nezakonito stečenu imovinu, iz vlasti poručuju da je "nervoza u tajkunskim redovima sve veća" i da mnogi opozicioni lideri strahuju da neće moći da dokažu kako su se obogatili. Iz vlasti na napade uzvraćaju i tvrdnjama da su pojedini opozicioni lideri brže-bolje, pre početka primene Zakona, svoju imovinu počeli da prebacuju u inostranstvo.

Odnosno, predmet istrage biće oni koji su trošili više, na nekretnine, automobile, skupa letovanja i zimovanja, nego što su prijavili da su zaradili i na šta plaćaju porez.

Ko ne bude mogao da dokaže da je na zakonit način stekao imovinu, ostaće bez tri četvrtine te vrednosti, odnosno na nju će platiti 75 odsto poreza, a ako sud utvrdi da mu je imovina stečena krivičnim delom, biće mu oduzet celokupno pribavljen imetak.

Foto: Depositphotos

Po zakonu, na udaru će se naći oni u koje se posumnja da za najviše tri godine imaju za 150.000 evra veću imovinu od prijavljenih podataka. Usvojena je i izmena Zakona u delu gde se pominje "nezakonito stečena imovina" i ta formulacija promenjena je u "imovinu na koju se utvrđuje poseban porez", kako se ovaj izraz ne bi poistovećivao sa izrazom "imovina proistekla iz krivičnog dela".

Ministarka pravde Maja Popović obećala je u ime Vlade da će borba protiv korupcije i kriminala biti nepokolebljiva:

- Ovo je antikorupcijksi zakon par ekselans. Ova država pokazala je da se jasno odredila i protiv korupcije i kriminala.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

ŠOK: Rafael Nadal deklasiran u Barseloni