MINISTAR MALI O 100 DANA RADA: Usvojili smo više od 40 finansijskih zakona, nastavićemo još jače

Tanjug

05. 02. 2021. u 13:10

RAD Ministarstva finansija u prvih 100 dana vlade obeležila je borba za očuvanje radnih mesta, spas srpske ekonomije i smanjenje negativnih posledica kovida 19, kao i usvajanje više od 40 zakona, među kojima je najvažniji Zakon o fiskalizaciji, izjavio je danas ministar finansija Siniša Mali.

МИНИСТАР МАЛИ О 100 ДАНА РАДА: Усвојили смо више од 40 финансијских закона, наставићемо још јаче

Siniša Mali / Foto Ž. Knežević

- Veoma intenzivnih 100 dana rada Ministarstva finansija. Nastavljamo tokom ove godine još jače, biće novi aranžman sa MMF-om, za nekoliko dana idemo i sa novim paketom mera za podršku našoj privredi. Tako se borimo za svako radno mesto, ali se istovremeno borimo i za dolazak stranih investitora i za izgradnju autoputeva - rekao je Mali.

Dodaje da je prvih 100 dana u tom ministarstvu obeležilo i usvajanje više od 40 zakona, a kao najvažniji, ministar Mali naveo je Zakon o fiskalizaciji za koji je kazao da bi trebalo dodatno da doprinese smanjenju sive ekonomije.

Prvih 100 dana rada Ministarstva finansija obeležio je i jedan rebalans budžeta, ali i usvajanje budžeta za 2021. godinu kojim je predviđeno povećanje plata, penzija i minimalne cene rada, kaže Mali.

Ministarstvo finansija je, dodaje ministar, uspešno završilo i aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), koji je, podseća, dao sve pohvale Srbiji za reforme koje je sprovela u prethodnom periodu.

- Ove godine gledaćemo da napravimo još jedan novi sporazum sa tom organizacijom - rekao je Mali.

Takođe, dodaje, kraj prošle godine obeležio je i završetak pronalaženje strateškog partnera za Komercijalnu banku, a to je NLB banka.

- NLB Banka je postala vlasnik Komercijane banke, a to je bila ogromna, teška i duga transakcija koju smo, takođe, uspešno završili - istakao je Mali.

Siniša Mali / Foto Ž. Knežević

Podseća i da je Ministarstvo finansija potpisalo međudržavni sporazum o podsticanju investicija sa SAD, koji je preduslov za otpocinjanje aktivnosti američke Međunarodne razvojne korporacije (DFC) u Srbiji, koja će, između ostalog, kroz garantnu šemu plasirati milijardu dolara za naša mikro, mala i srednja preduzeća.

Mali kaže da je posebno ponosan na isplatu jednokratane pomoći penzionerima i medicinskim radnicima, koja se, podseća, takođe desila u 100 dana rada ove vlade.

Zaključuje da će, ipak, na kraju konačnu ocenu oko rada Ministarstva finansija i cele Vlade Srbije dati građani.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

KLIKNITE ZA VIŠE VESTI

Komentari (0)