SEDAM VEZA ZA SNABDEVANJE GASOM: Prva konekcija sa Bugarskom biće spremna 2023, radiće se cevovodi ka Rumuniji, Hrvatskoj, BiH, Crnoj Gori...

E. B. TALIJAN

03. 02. 2021. u 12:00

GASNA interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativan rad sredinom 2023. godine što će omogućiti da nam plavi energent stiže i iz drugih pravaca, čime unapređujemo sigurnost snabdevanja.

СЕДАМ ВЕЗА ЗA СНАБДЕВАЊЕ ГАСОМ: Прва конекција са Бугарском биће спремна 2023, радиће се цевоводи ка Румунији, Хрватској, БиХ, Црној Гори...

Foto Tanjug

Gasovod je dug 170 kilometara, od čega je na teritoriji Srbije, od Niša do Dimitrovgrada, skoro 109 kilometara. Bugarska deonica ide do Sofije. Za deo trase u našoj zemlji uskoro će biti raspisan tender za izgradnju, a radovi počinju u ovoj godini. Ta interkonekcija će prva biti završena, a u planu je povezivanje sa svim susednim gasovodnim sistemima, što bi nam obezbedilo lidersku poziciju na regionalnom tržištu i veći prihod od tranzitnih taksa.

Ovo u razgovoru, za "Novosti", kažu u Ministarstvu energetike, ističući da realizacija novog gasovoda između Srbije i Bugarske obezbeđuje diverzifikaciju pravaca i izvora snabdevanja.

- Na ovaj način se unapređuje energetska sigurnost naše zemlje, ali i čitavog regiona - navode naši sagovornici. - Značajno se rasterećuje severni deo gasovodnog sistema, čime se povećava stabilnost snabdevanja tranzitnog pravca za Bosnu i Hercegovinu, kao i buduće snabdevanje pokrajine, Kosova i Metohije, Severne Makedonije i Crne Gore.

Ministarka Zorana Mihajlović je nedavno najavila da će ove godine biti urađena projektno-tehnička dokumentacija za interkonekcije sa Rumunijom, BiH, Hrvatskom, Crnom Gorom, kao i za gasovod ka Prištini.

Cevovod od Niša do Sofije obezbediće da plavi energent može da nam stiže iz LNG terminala za tečni gas u grčkoj luci Aleksandropolis, kao i iz Azerbejdžana i potpuno novog, istočnomediteranskog gasovoda koji dolazi iz Izraela.

- Nakon izgradnje interkonektora između Grčke i Bugarske stvoriće se mogućnost snabdevanja Srbije prirodnim gasom iz LNG terminala u Grčkoj i iz gasovoda TAP, koji je deo Južnog gasnog koridora - objašnjavaju u Ministarstvu. - Konektor između Turske i Bugarske omogućiće dopremanje plavog energenta sa gasovoda TANAP, koji je takođe deonica ovog koridora.

Transjadranskim cevovodom (TAP) transportuje se gas iz azerbejdžanskog dela Kaspijskog mora u Evropu. On je povezan sa Transanadolijskim gasovodom (TANAP) na tursko-grčkoj granici i prelazi preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora do obale u južnoj Italiji.

Kako navode u Ministarstvu, zahvaljujući vezi navedenih postojećih i planiranih cevovoda, posle završetka projekta "Istočni Mediteran" biće omogućeno i snabdevanje iz priobalnih rezervi gasa iz polja Levijatan, između Izraela i Kipra. On bi se dalje dopremao pravcem Krit, Peloponez, Atina, Solun, Sofija i Niš. Taj srpski grad na Nišavi treba da bude centar iz koga će se graditi gasovod ka Prištini i Crnoj Gori, dok se od Vranja može graditi ka Severnoj Makedoniji.

Novosti

Rumunska kompanija "Transgaz" i javno preduzeće "Srbijagas" su potpisali Memorandum o saradnji na izgradnji gasovoda. Ta interkonekcija, kako ističu u Ministarstvu, otvara mogućnost nabavke rumunskog ili prirodnog gasa iz nekog od planiranih transkontinentalnih puteva snabdevanja. Ovaj projekat značajno utiče na rasterećenje osnovnog magistralnog pravca Horgoš - Batajnica.

Gasna interkonekcija između Srbije i Hrvatske, magistralni gasovod od Gospođinaca do Sotina na granici sa susednom državom, omogućava snabdevanje prirodnim gasom iz severne Afrike preko Italije i Hrvatske ili iz terminala za tečni prirodni gas na Krku. Ulaganja u interkonekcije sa susedima iznosila bi oko 350 miliona evra. Kako ističu u Ministarstvu, plan je da se sredstva obezbede i iz fondova Evropske unije, jer su svi ovi gasovodi prihvaćeni kao projekti od interesa za EU i regionalne zemlje.

KRAK KA SOFIJI 85,5 MILIONA EVRA

GASOVOD od Niša do Sofije treba da bude dvosmeran, kapaciteta 1,8 milijardi kubika ka Srbiji i 0,15 milijardi kubnih metara godišnje u smeru ka Bugarskoj. Radovi uključuju četiri merno-regulacione stanice i prateće objekte. Deonica kroz Srbiju počinje na granici sa Bugarskom, na oko 1.000 metara severoistočno od prelaza Gradina, u opštini Dimitrovgrad. Krajnja tačka je priključak na magistralni gasovod "Jugorosgaza" zapadno od naselja Čamurlija, na teritoriji Niša. Trasa cevovoda prolazi izvan naseljenih mesta u Nišu, Pirotu, Beloj Palanci i Dimitrovgradu. Vrednost projekta na teritoriji naše zemlje je 85,5 miliona evra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

UKRAJINA POVLAČI RADIKALNI POTEZ: Ovo mnogi nisu očekivali, čak su i Rusi zbunjeni pred Olimpijske igre Pariz 2024