DRI: Za razvoj sela izdvojeno najmanje 26 milijardi dinara, učinak nemoguće oceniti

J. SUBIN

02. 02. 2021. u 17:15

ZBOG manjkavosti planskih akata nije moguće oceniti stepen ostvarenja ciljeva politike ruralnog razvoja, za koju je u Srbiji izdvojeno 26 milijardi dinara podsticaja.

ДРИ: За развој села издвојено најмање 26 милијарди динара, учинак немогуће оценити

Ilustracija Foto: Depositphotos

Ovo je deo izveštaja Državne revizorske institucije o svrsishodnosti poslovanja "Podsticaji merama ruralnog razvoja" za period od 2017. do 2019. godine. DRI ističe da planska akta nisu blagovremeno doneta i ne sadrže očekivane rezultate pojedinih mera.

- Prosečna starost nosioca gazdinstva je 61 godina i u odnosu na 2012. povećana je za dve godine - rekao je Duško Pejović, predsednik DRI. - Poljoprivredna mehanizacija smatra se zastarelom, jer je više od 80 odsto traktora i kombajna strarije od 20 godina. Strategijom poljoprivrede i ruralnog razvoja planirano da više nosilaca poljoprivrednih gazdinstava bude do 35 godina starosti i da ih bude 20 odsto u ukupnom broju to se nije dogodilo nego je taj procenat smanjen.

Poslednjih godina u Republici Srbiji je usvojen veliki broj dokumenata, strategija, zakona, kao i podzakonskih akata, koji regulišu oblast ruralnog razvoja, ipak stanje još nije zadovoljavajuće, istakao je prvi čovek DRI. Kako je dodao, sredstva za podsticaje merama ruralnog razvoja, u trogodišnjem revidiranom periodu, iznosila su 26 milijardi dinara. Od toga, iz republičkog budžeta je bilo skoro 78 odsto.

Vođa tima revizora Đurđa Kovačević, rekla je da Nacionalni program ruralnog razvoja nije blagovremeno donet, pa je teško utvrditi da li su programi podrške opština, gradova i Vojvodine bili usklađeni sa nacionalnim programom.

Predugo čekanje na rešenje

PERIODI obrade zahteva su dugi, česte su izmene obima, uslova i načina ostvarivanja prava na republičke podsticaje. Uz to, iako su bili uredno i na vreme podneti zahtevi za subvencije, Uprava za agrarna plaćanja neke je obrađivala za manje od 30 dana dok su drugi čekali 500 dana.

Rang lista podnosilaca nije objavljena na zvaničnim internet stranicama Uprave za agrarna plaćanja i Ministarstva poljoprivrede, a ne vodi se ni Registar podsticaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri