BRAŠNO KALIRA OD MLINA DO RAFA: Proizvođači zakidaju na težini, u šest pakovanja iz različitih fabrika, samo dva su imala kilogram

B. Caranović

28. 01. 2021. u 10:39

UZ digitron, vaga je izgleda neophodna sprava koju bi svaki kupac trebalo da ponese sa sobom u radnju. Jer, ono što piše na ambalaži, ne mora da bude tačno, pa se može desiti da ne uspe recept za kiflice u koji ide kilogram brašna.

БРАШНО КАЛИРА ОД МЛИНА ДО РАФА: Произвођачи закидају на тежини, у шест паковања из различитих фабрика, само два су имала килограм

Foto Z. Jovanović

U pakovanjima koja smo merili slučajnim uzorkom, u šest kesa različitih proizvođača, samo dva su imala onu težinu koja je ispisana na pakovanju. Ostalima je nedostajalo i do 30 grama, odnosno sa ambalažom su imali i oko 970 grama. Pošto je prosečna težina papirne kese oko šest grama, ispada da u pojedinim pakovanjima ima i do 40 grama ove namirnice manje, nego što piše na pakovanju.

Baš ovakve pritužbe stigle su od naših čitalaca, koji su sumnju da su pakovanja brašna zlonamerno kalirala, prijavili udruženjima za zaštitu potrošača.

- Primetila sam jednom da nema u svakoj kesi ista količina brašna, odnosno da neke deluju "lakše". Nije me mrzelo da izmerim i tada sam otkrila da se količina razlikuje u svakoj od tri kese koje sam kupila - priča čitateljka Željka M. - Od tada redovno merim brašno kada dođem iz radnje. Nije mi jasno kako je moguće da težina varira od 950 do 1.010 grama. Retko se, doduše, dešava da bude više od kilograma.

Među šest kesa brašna čiju težinu smo proveravali, samo u pakovanju "Kikindskog mlina" i "Danubiusa" bio je kilogram ove namirnice, odnosno nekoliko grama više, dok je u "Fidelinkinom" i "Montelinom" bilo po 987 grama, a u pakovanju fabrike "Sentela" 986 grama. Najlakša je bila kesa "Starog mlinara" u kojoj je bilo 973 grama brašna.

Proizvođači tvrde da je normalno i dozvoljeno da brašno "kalira", od trenutka pakovanja dok ne stignu na police u trgovinskim lancima ili do kuhinje.

- Dozvoljeno je odstupanje od jedan odsto koje nije neophodno deklarisati na ambalaži. Jedan odsto brašno kalira od momenta pakovanja do iznošenja u rafove, pogotovo u toplijem periodu godine - objašnjava Dejan Pilja, menadžer za upravljanje projektima u fabrici "Batagon", koja proizvodi brend "Fidelinka". - Kesica za brašno je teška oko šest grama, ali njena težina zavisi od debljine papira. Redovno baždarimo naše vage za merenje brašna pri punjenju i strogo vodimo o tome računa, a uveli smo i posebne dodatne kontrole da neto količina pri punjenju prelazi 1.000 grama, kako bismo izbegli mogućnost da neto pri merenju iz rafa bude manja od 1.000 grama.

Prema rečima Petra Bogosavljevića, predsednika Pokreta za zaštitu potrošača, da bi se ispitalo da li je u pitanju dozvoljeno odstupanje od težine ili sitno potkradanje, trebalo bi prijaviti tržišnoj inspekciji na proveru.

- Poznato je da kod takvih praškastih proizvoda ne može da bude uvek tačna težina, a bitan je i uređaj na kom se meri, pa se pravilnikom toleriše odstupanje - objašnjava Bogosavljević. - Određena količina može da odstupa, ali utvrđivanje da li je u pitanju potkradanje radi se na količinama od najmanje 10 pakovanja, pa se uzima prosek odstupanja koji bi onda morao da bude u skladu sa propisanim merama. Ne treba potcenjivati mogućnost da je kupac oštećen i na najmanjim merama, jer to je na većim količinama dobra zarada za prodavca, a šteta za kupca. Ranije se na taj način dokazivala loša namera proizvođača hleba, gde je utvrđeno da je na vekni od pola kilograma zakidano i do 10 odsto. Ovakve slučajeve treba prijaviti nadležnim ustanovama, koje izlaze samo po prijavi.

PROBLEM U MAGACINU

PAKUJE se količina od 1.000 grama kako je i setovano na našoj automatskoj pakerici - objašnjava Nemanja Rašković, iz "Agromontere" koja pakuje brašno "Stari mlinar". - Naši kupci vrše kvalitativni i kvantitativni prijem robe, tako da bi bilo kakvo odstupanje sa naše strane bilo sankcionisano povratom na samom prijemu. Težina palete je 800 kilograma neto, tako da bi se na prijemu osetio manjak od 21 kilogram, da je u svih 800 vreća nedostajalo po 27 grama. Problemi nastaju kod manipulacije unutar magacina kupca i na samim policama, na šta mi kao proizvođač ne možemo da utičemo. U pitanju je veoma sitna praškasta roba, koja je osetljiva na svaki dodir, pa prilikom pritiska uvek izleti određena količina.

RAČUNA SE I AMBALAŽA

KUPCI su se i ranije žalili da im se zakida na težini robe i to naročito tako što se u težinu proizvoda zaračunava i pakovanje. Udruženje "Zaštita potrošača" je proverom u 68 prodavnica utvrdilo da se kroz težinu plastične i kartonske ambalaže kupci zakidaju od sedam do 30 odsto proizvoda, pa im prizvod ispadne skuplji za nekoliko desetina dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

CIRKULARNI GRADOVI: Prilika za lepšu budućnost