NA MORE SA TESTOM: Turisti čekaju odluku grčkih vlasti pod kojim uslovima će moći da letuju

J.Subin

16. 01. 2021. u 08:30

GRČKA će ovo leto "olabaviti" svoje granice. Uz najavu da će se slobodno ulaziti sa potvrdama o vakcinaciji, grčki ministar turizma Haris Teoharis rekao je da postoji opcija i brzih testova.

НА МОРЕ СА ТЕСТОМ: Туристи чекају одлуку грчких власти под којим условима ће моћи да летују

Foto arhiva

Ipak, kada je reč o našim građanima, rampa je i dalje spuštena. Čeka se da prođe 21. januar, kada će Evropska komisija doneti protokol o ulasku u zemlje EU. Svaka zemlja, međutim, ima pravo da sama, na osnovu bilateralnih sporazuma, odluči koga će i pod kojim uslovima puštati.

Prema rečima Aleksandra Seničića, direktora Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije, očekuje se da Grci, ovaj put, budu liberalni i da granice neće zatvarati. U prvom momentu možda budu odobreni brzi testovi, kao što su i najavljivali, a kasnije može i negativan PCR test ili pozitivan na antitela.

- Pregovori su u toku, ali ništa pre odluke EK ne možemo konačno da dogovorimo - istakao je Seničić. - Trebalo bi i naša ministarka turizma, posle odluke EK, da održi video- sastanak sa grčkim kolegom, kako bi pokušali da dogovore uslove za ulazak naših građana.

Foto M. Anđela

Svako odlučuje za svoju zemlju, a mi smo optimisti i verujemo da će putovanja biti moguća.

REŠENjE U DRŽAVNIM SPORAZUMIMA

MINISTARSTVO turizma treba sve da učini kako bi nam omogućilo da radimo. Sigurno je da do proleća ništa nećemo znati, ali se nadamo da će bilateralnim sporazumima to uspeti da se uredi, ispričao nam je jedan vlasnik turističke agencije u Beogradu. Zasada, kako kaže, nema nikakvog posla, samo nada da će ga biti.

Turističke agencije se polako spremaju, jer očekuju pozitivan ishod. Veliki je pritisak na Grčku da se puste turisti, kako bi se sezona bar nekako odvijala. Očekujemo i da protokoli budu završeni do marta, pa da možemo da izađemo sa ponudama za ovu sezonu.

Grčka granica za naše državljane zatvorena je od letos, a od početka pandemije, srpskim turistima je bio dozvoljen ulaz od 16. juna do 6. jula. Za to vreme, više od 15.000 naših turista je prodefilovalo Grčkom. Nedavno je najavljeno da će dozvoliti vlasnicima turističkih agencija da uđu i dogovore poslove i nerealizovane aranžmane sa Grcima.

- Ambasada Grčke nije još poslala protokol kome vlasnici agencija treba da se jave i pod kojim uslovima mogu da uđu u zemlju - objašnjava Seničić.

- Samo su rekli da može, a proceduru i detalje nismo dobili. Navodno su odobrili ulazak za predstavnike 120 agencija, koji imaju zakupe, kako bi razgovarali sa svojim partnerima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

MOČVARNA PODRUČJA: Bogatstvo i ugroženost