EPS PREUZIMA STRUJOMERE: Ako ne potpišu, kupci odgovaraju za ispravnost i održavanje - evo šta to tačno znači za građane

E. B. TALIJAN

12. 01. 2021. u 09:00

ЕПС ПРЕУЗИМА СТРУЈОМЕРЕ: Ако не потпишу, купци одговарају за исправност и одржавање - ево шта то тачно значи за грађане

Umesto korisnika, instalacijama će gazdovati "EPS distribucija"

OPERATER distributivnog sistema "EPS distribucija" (ODS) preuzima sve strujomere i instalacije, a time i obavezu i troškove njihovog održavanja. Ovaj proces se sprovodi u skladu sa Zakonom o energetici, a plan je da se u upravo započetoj fazi preuzme 650.000 mernih uređaja u Srbiji.

Potrošači ne moraju da potpišu ugovor o preuzimanju, ali u tom slučaju oni ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje opreme i uređaja.

Ovo saopštavaju iz "Elektroprivrede Srbije", najavljujući bolje uslove za korisnike. Čitav proces preuzimanja je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. EPS je i do sada brinuo o bezbednosti i menjao uređaje gde god je to bilo potrebno. Zakon o energetici propisuje da sva merna mesta treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema. Potrošači treba da znaju da, kao i do sada, o svim instalacijama koje se nalaze u stanu oni treba da brinu i da ih održavaju.

Prethodnih dana na adrese građana stizala su obaveštenja od "EPS distribucije" da je potrebno da zaključe ugovor kojim ODS preuzima merne uređaje, merno razvodne ormane, priključne vodove, instalacije i opremu u ormanima. Redakciji "Novosti" obratili su se pojedini potrošači koji imaju kuće i, kako su naveli, sami su finansirali dovođenje struje do svojih domova. Neki su za to svojevremno izdvojili 4.000 nemačkih maraka. Zanimalo ih je kako sada ODS postaje vlasnik nečega što su oni platili.
- Ukoliko korisnici sistema ne potpišu ugovor o preuzimanju, ostaju odgovorni za ispravnost i održavanje mernih uređaja i navedene opreme, što znači da će snositi sve buduće troškove - odgovaraju iz EPS-a.
Oni ističu da potrošači nemaju nikakve izdatke u vezi sa preuzimanjem strujomera i opreme. Taj postupak, kako navode, ne znači istovremeno i zamenu postojećih mernih uređaja, već će se to raditi u skladu sa propisima. Čitav proces odvija se po fazama. Od ukupno 3,7 miliona mernih mesta, "EPS distribucija" je do sada preuzela njih oko 600.000.
- U sada započetoj fazi, biće preuzeti merni uređaji i oprema korisnika na 163.280 mernih mesta na području Beograda, u Novom Sadu na 168.610, Kraljevu 163.670, Nišu 104.260 i na distributivnom području Kragujevca 50.180 - preciziraju u EPS-u.
Darko Nedović iz "EPS distribucije" ističe da će preuzimanje mernih mesta u nadležnost tog preduzeća doprineti u borbi protiv nelegalnih priključaka i krađe struje. On je naglasio da je primarni cilj unapređenje kvaliteta distribucije električne energije.

ROK OD OSAM DANA ZA POTPIS

OBAVEŠTENjE o preuzimanju mernog uređaja i opreme, kao i ugovor u dva primerka, dostavljeni su korisnicima sistema na adresu uručenja računa za električnu energiju - objašnjavaju u EPS-u. - Jedan potpisan primerak ugovora potrebno je vratiti nadležnom ogranku "EPS distribucije" na naznačenu adresu, u roku od osam dana. Ugovor može potpisati samo korisnik sistema ili osoba koja ima zakonsku punomoć. Ukoliko neko nije kod kuće ili iz opravdanih razloga ne potpiše u roku od osam dana, moći će i naknadno to da uradi.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (7)

Djokic Vukasin

12.01.2021. 18:12

Dodjite da vidite kako se krade , i ko krade, ja u Swedskoj, kuca zakljucana, sve iskljuceno a dva nova digitalna strujomera pokaziju potrosnju po 8 kwh... Posaljem molbu za objasnjennje, ODS cuti do danas.... SRAMOTA !!!

Nikolic dragan

12.01.2021. 21:48

Potpisao ili ne oni rade kako hoce , ja sam jedan od onih koji je platio skoro4000dm trofazno broilo sa uklopnim satom i sanducetom cak i dovodni kabal i nakon svega su skinuli sve to sa zida kuce i postavili na ulicu sa smanjenom snagom gde sada ne mogu ni hleb da ispecem nekada sam imao 26ah a sada16ah kome sada da se obratim niko nije odgovoran non stop trcim na ulicu da menjam osigurace.?

Vlada

12.01.2021. 23:37

A zasto uslovljavate onda da ormar bude na ulici,a ne tu gde je sada??? Uslovljavate zato sto ste nasli nacin da pokradete drzavu,tj trenutni direktori, kupujuci sve te ormare i dodatnu opremu i postavku. O ruglu da ne pricam...po3,4ormara uzmu i zakace na banderu. U Srbiji je sve naopako...

Violeta

13.01.2021. 00:31

Neverovatna inventivnost taman pomislim kako su sve vec smislili, oni nas obraduju novostima,znaci sada preuzimaju,tj.otimaju uredjaje koje smo placali po hiljadu eura,maraka,ili sta vec. Pa sto nam ne plate strujomere koje su nas ranije terali da kupimo