ZAMENSKI VAUČERI VISE O KONCU? Bez dogovora sa Grcima, moglo bi da propadne 200.000 vrednosnih papira

J. Subin

12. 01. 2021. u 10:28

TUŽNA je situacija sa turističkim radnicima u našoj zemlji. U Srbiji je, od početka pandemije, samo u turističkim agencijama, otpušteno više od 2.000 ljudi.

ЗАМЕНСКИ ВАУЧЕРИ ВИСЕ О КОНЦУ? Без договора са Грцима, могло би да пропадне 200.000 вредносних папира

Grčko more željno Srba / Foto Privatna arhiva

Zaposlenih su se rešavali i veliki organizatori putovanja, jer posla gotovo da nije ni bilo. I dok su se prošle godine, u ovo vreme, već uveliko uplaćivali aranžmani za leto, sada se o moru i ne razmišlja, a o koncu visi i sudbina zamenskih vaučera. Njih je oko 200.000.

Da situacija nije sjajna u ovoj branši, potvrdio nam je i Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije. Kako kaže, ima agencija koje su bile tokom praznika u blokadi. Neke su zatvorene, otpustile su ljude, napustile poslovnice i čakaju proleće, kada bi trebalo nešto više da se zna o uslovima putovanja.

- Teško da će agencije moći da prežive bez pomoći države - istakao je Seničić. - Više od polovine zaposlenih je otpušteno i do kraja meseca ne očekujemo da će biti dodatnih otkaza. Vlasnici će pokušati sada da sačuvaju malo preostale radnike, dok se ne vidi šta će biti sa sezonom.

Uz to, prošlogodišnje najveće razočaranje naših građana bila je zabrana ulaska u Grčku. Ni pod kojim uslovima. To je i ostavilo više od polovine nerealizovanih putovanja na čekanju. I sada su sve oči uprte u ovu zemlju. Najviše iz razloga da se izvuče novac koji su domaćinima u Grčkoj uplaćen, a nije vraćen.

- Čekamo šta će Grčka da kaže, a koliko znam i Ministarstvo turizma je uputilo zahtev za rešavanja ove situacije - govori Seničić. - Nama je bitno da se dozvole putovanja, pod bilo kojim uslovima. Tek tada možemo da planiramo sezonu i da realizujemo zamenske vaučere. Ne verujem da će Grci tražiti samo vakcinu, jer ima ljudi koji ne mogu da je prime. Sigurno će postojati alternativa, jer svaka vrsta uslovljavanja ima svoju lošu stranu.

NEIZVESNOST

VAUČERI mogu da propadnu, ali se u turističkim agencijama nadaju da neće do toga doći. Prema rečima Seničića, ukoliko propadnu sve agencije, putnici će ostati bez svojih zamenskih putovanja, jer osiguranje sigurno neće isplatiti kompletnu štetu. To je mnogo novca.

- Do aprila bi trebalo da znamo i nešto više o vaučerima - objašnjava Seničić. - Najbolje bi bilo da se skoro sva putovanja realizuju, a od januara sledeće godine ko bude hteo - da uzme novac. Ali, ako ostanu vaučeri neiskorišćeni, pitanje je da li će Grci imati para sledeće godine da vrate i da li će uopšte agencije uspeti da opstanu do tada.

LICENCE ODABRANIMA

TURISTIČKE agencije lane su se borile i sa osiguravajućim kućama i bankama. Svi organizatori putovanja, početkom oktobra, ostali su bez licenci za rad. Kako im je poslovanje bilo svrstano u rizičku kategoriju, nijedna osiguravajuća kuća nije htela sa njima da sarađuje.

U pregovore se uključilo i resorno ministarstvo, pa su uspeli da se dogovore sa tri osiguravajuće kuće da izdaju polisu. One su, međutim, birale s kim će sarađivati, pa je sada, od nekih 400 organizatora putovanja, u Srbiji ostalo 100. Polise su poskupele nekoliko puta. Kako trenutno stvari stoje, i oni koji su opstali nemaju računa da rade.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)