UZ “UKRUPNJAVANJE” ZEMLJE DO UŠTEDE: Vršac lider u komasaciji, poslednje tri godine uredili 15.117 hektara oranica

J. J. BALjAK

09. 01. 2021. u 18:51

GRAD Vršac apsolutni je lider u postupku komasacije poljoprivrednog zemljišta u Srbiji, o čemu najbolje govore sledeći podaci.

УЗ “УКРУПЊАВАЊЕ” ЗЕМЉЕ ДО УШТЕДЕ: Вршац лидер у комасацији, последње три године уредили 15.117 хектара ораница

Foto: J. J. Baljak

Samo u poslednje tri godine lokalna samouprava je na taj način uredila 15.117 hektara i to u tri katastarske opštine – Uljma, Vlajkovac i Izbište.

Slobodan Jovanov, član Gradskog veća za poljoprivredu, predočava da je prosečna veličina parcela bila 0,47 hektara, a da je sada, posle komasacije, uvećana za čak pet puta i iznosi 2,35 hektara.

-I ukupan broj parcela sada je sa 19.000 smanjen na 6.500, što je trostruko manje. To je zaista impozanta površina, a još impozantniji je broj učesnika u procesu komasacije od 5.500 ljudi. Sve to dovodi do zaključka da smo apsolutni lideri u savremenom postupku komasacije – ističe Jovanov.

Vrščani su ovaj zahtevan posao započeli još 2008. godine. Ukrupnjavanje poseda, koje paorima donosi ogromne uštede prilikom obrade zemlje, već su uradili na više od pola obradivih površina na svojoj teritoriji – od ukupno 65.000 hektara oranica komasacija je završena na 34.500 hektara.

Pre Uljme, Vlajkovca i Izbišta, komasacija je urađena u Velikom Središtu, Pavlišu i Vršcu 1 (prema graničnom prelazu Vatin), a sada ih očekuje izrada programa za nove komasacije u preostalih 18 katastarskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZAPAD TO NIJE OČEKIVAO: Vladimir Putin izdao naređenje zbog kog Rusija više neće biti ista