OTKRIVENO ČAK 546 NAPUŠTENIH PARCELA: Uprava za zemljište će podeliti stotine hektara, evo koji su uslovi

J. Su.

21. 12. 2020. u 09:36

ОТКРИВЕНО ЧАК 546 НАПУШТЕНИХ ПАРЦЕЛА: Управа за земљиште ће поделити стотине хектара, ево који су услови

Foto D. Karadarević

MINISTARSTVO poljoprivrede je terenskom proverom zemljišta, koje je u vlasništvu države, u 13 lokalnih samouprava, pronašlo 546 napuštenih parcela, površine 948 hektara.

Ove oranice imaju dobru mogućnost da se podignu vetrozaštitni pojasevi, koji štite tlo. Uz to, radiće se uzorkovanje zemljišta kako bi se ispitalo da li ima potencijal za bavljenje organskom proizvodnjom.

Uprava za zemljište je proveravala stanje u Valjevu, Ubu, Osečini, Lajkovcu, Mionici, LJigu, Čačku, Gornjem Milanovcu, Ivanjici, Lučanima, Irigu, Vršcu (Veliko Središte) i Nišu (Medijana). Kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede, pronađene su i 852 parcele, površine 1.228 hektara, koje su korišćene, ali su neke od njih predmet eksproprijacije.

- Zajedno sa programom Ujedinjenih nacija za razvoj UNDP, radilo se na unapređenju upravljanja napuštenim zemljištem u državnoj svojini kroz komponentu "Jačanje ruralne konkurentnosti i produktivnosti u agrobiznis sektoru" - navode u resornom ministarstvu.

Poljoprivrednici zainteresovani

PROŠLE godine, kada je prvi put rađen projekat, provera je rađena u četiri grada i to Smederevu, Beočinu, Aleksincu i Aleksandrovcu. Krajem 2019. je u njima više od 50 hektara zemlje dato u zakup poljoprivrednicima za podizanje višegodišnjih zasada, navode u Ministarstvu poljoprivrede.

Inače, prema analizama nadležnog ministarstva, procenjuje se da se od 5,6 miliona hektara poljoprivrednog zemljišta u Srbiji između 200.000 i 350.000 hektara obradivih oranica i livada ne koristi svake godine, dok je površina napuštenog poljoprivrednog zemljišta pod pašnjacima mnogo veća.

Početkom godine, iz Ministarstva poljoprivrede su najavljivali da će ovakvo zemljište biti dato besplatno na korišćenje prvih pet godina. A onda, u narednih 25 bili bi dobijeni povoljniji uslovi, kako bi se na njoj ostvario profit. Urađen je i popis kompletnog zemljišta. Utvrđeno je da je oko 540.000 hektara u državnom vlasništvu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)